Barion Pixel

Tudástár

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

2023. szeptember 8.
Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány tippet arról, hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról.

1. Kezdjük most is azzal, hogy egyáltalán beszélgess róla! 

Ez máris félsiker! Mutass érdeklődést, esetleg próbáld is ki az aktuális kedvencet!Kérdezd meg miért szeret videójátékozni? Miért azok a kedvencei, amikkel a legtöbbet játszik? Beszélgessetek róla, mit ad a játék, és ezeket a dolgokat (talán a sikerélményt, talán a saját világot, talán a kikapcsolódást vagy a társakat?) hol máshol találhatja még meg?

2. Legyen alternatíva a feszültségoldásra!

Tévhit, hogy önmagában a videójátékozástól valaki elszigetelt vagy agresszív lesz, de ha valaki eleve hajlamos az erőszakos megoldásokra vagy nem tud jól bánni a feszültséggel, konfliktusokkal, akkor egyes játékok megerősíthetik benne az agresszív megoldási módokat. Beszélgessetek a konfliktusok lehetséges erőszakmentes megoldásairól, mutass ezekben példát! Segíts a gyerekeknek konstruktívan levezetni a feszültséget, relaxálni, feltöltődni!

3. Lásd be, játszani jó!

Semmi furcsa, abnormális, antiszociális vagy egyéb negatív vonás nem kell ahhoz, hogy valaki szívesen töltse a szabadidejét játékkal, és korunk játékai sokszor egy-egy online eszközön futnak.

4. Mutass példát!

Az első “videójáték-funok” ma már szülők, és sokszor ugyanúgy nehezen mondanak le a napi játék adagról, mint a kamaszok. Te hogyan kapcsolódsz ki? Ha a családban mindenki a szabadidejét valamilyen monitor előtt tölti, akkor nem szabad csodálkozni, ha a gyerekek is a szórakozásnak ezt a formáját preferálják.

5. A videójáték ne legyen ellenség!

A videójáték sajnos tud szülő-gyerek, pedagógus-diák között állni, de csak,ha közös erővel oda állítjátok. Figyeld magadat, hogyan gondolsz, hogyan beszélsz a gyerekeknek kedves videójátékról? Ha a gyerek azt érzi, hogy a felnőtt nem szereti a videójátékokat, akkor nem fog beszélni róla, a közös játéknak esélye sem lesz, sőt, lehet, hogy titkolni fogja milyen játékokkal, mennyi időt tölt. A titkolózó, szüleitől eltávolodott kamasz, “akit senki nem ért meg”, könnyen válhat áldozattá az online térben is.

kek-vonal-tippek-videó-játék-hogyan-beszélgess

6. Játsszatok közösen! 

Ugyanakkor ne a videójátékozás legyen az egyetlen családi program (mondjuk a TV-zés mellett)! Ha azt akarod, hogy legyenek más kikapcsoló, szórakoztató tevékenységei is a gyerekednek, akkor mutass ezekben példát, kínálj ezekre lehetőséget!

7. Találjatok más programokat is!

Fogadd el: a videójátéknak esélytelen “riválisa” a házimunka vagy a lecke írás! De lehet, hogy a sport, a kirándulás, családi társasjátékozás vagy egy mozi már valós alternatíva.

8. Alkossatok szabályokat!

Legyen néhány egyszerű, közösen megalkotott szabály, ami a videójátékkal tölthető időre vonatkozik: pl. senki (!) ne játsszon (olvasson, telefonáljon stb.) a közös étkezések alatt, illetve azt is nagyon fontos, hogy elalvás előtt legyen egy kis képernyő mentes idő.

9. Ne címkézz, ha nem muszáj!

A függőség igazi divat szó lett, különösen az internettel és az online játékokkal kapcsolatban. Mielőtt bárkit is függőnek mondanál, vizsgáljátok meg együtt, hogy valójában milyen is a viszonya a játékokhoz vagy a netezéshez! Mennyire szokott belefeledkezni a játékba? Mennyit gondol rá játékon kívül is? Hogyan reagál, ha órákig, napokig nem játszhat? Fokozódik-e a játékkal töltött idő? Milyen egyéb tevékenységek, kötelességek szenvednek hátrányt a játék miatt?

10. Kérj segítséget, ha szükséges! 

Nem mindenki függő tehát, aki szeret játszani. Viszont, ha egy gyerek (vagy felnőtt!) elvesztette a kontrollt a játék felett, -azaz több időt tölt a játékkal, mint tervezte -nem tudja önszántából abbahagyni; illetve ingerlékeny és feszült lesz, ha nem játszhat, akkor fontos függőségek kezelésében jártas pszichológus segítségét kérni.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Interjú – Dr. Baracsi Katalin, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#cyberbullying

Interjú – Dr. Baracsi Katalin, Felelős Felnőtt kampány

Dr. Baracsi Katalin internetjogász, LL.M családjogi szakjogász és közösségi média tréner számtalan jótanáccsal látja el a felnőtteket az online térben való eligazodással…

Dr. Baracsi Katalin internetjogász, LL.M családjogi szakjogász és közösségi média tréner számtalan jótanáccsal látja el a felnőtteket az online térben való eligazodással kapcsolatban. Ahogyan az offline világban, a Facebook-oldalán is arra törekszik, hogy interaktív for…

A kamaszkor és a női test
Cikk
#szexualitás

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek között olyan új dolgokat…

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek között olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#stressz

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való…

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való megélésében, önmagunk elfogadásában, kapcsolataink kezelésében. 

Serdülők a neten - módszertani csomag
Módszertani csomag (pdf)
#cyberbullying
#sexting

Serdülők a neten - módszertani csomag

A módszertani csomag segítséget nyújt a pedagógusoknak és más gyerekkel dolgozó szakembereknek, hogy a 13-17 éves fiatalokkal közösen gondolkodjanak az online világ…

A módszertani csomag segítséget nyújt a pedagógusoknak és más gyerekkel dolgozó szakembereknek, hogy a 13-17 éves fiatalokkal közösen gondolkodjanak az online világ különböző kihívásairól. A jelzés és a segítségkérés különböző formáit mindegyik tananyag érinti. A felada…

Interjú – Kozma-Vízkeleti Dániel, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#stressz

Interjú – Kozma-Vízkeleti Dániel, Felelős Felnőtt kampány

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki egyaránt dolgozik párokkal, családokkal vagy egyéni kliensekkel. Szereti a hivatását és fontos számára, hogy akikkel…

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki egyaránt dolgozik párokkal, családokkal vagy egyéni kliensekkel. Szereti a hivatását és fontos számára, hogy akikkel találkozik, utána jobban, vagy többnek érezzék magukat. Emellett e…

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?
Cikk
#megküzdés

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket.

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket.

Interjú – Szél Dávid, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#megküzdés

Interjú – Szél Dávid, Felelős Felnőtt kampány

Szél Dávid tanácsadó szakpszichológust az Apapara blognak köszönhetően ismerte meg a szélesebb közönség, de a kliensekkel való munkán és a blogoláson kívül…

Szél Dávid tanácsadó szakpszichológust az Apapara blognak köszönhetően ismerte meg a szélesebb közönség, de a kliensekkel való munkán és a blogoláson kívül más területeken is nagyon aktív: folyamatosan tart előadásokat, a legolvasottabb magazinokban jelennek meg írásai,…

Hogyan mondjátok el a gyerekeknek, hogy válni fogtok?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan mondjátok el a gyerekeknek, hogy válni fogtok?

Minden szülő, amikor azt a nagyon nehéz döntést meghozza, hogy válni szeretne és külön folytatja az életét gyerekei másik szülőjétől, szeretné ezt…

Minden szülő, amikor azt a nagyon nehéz döntést meghozza, hogy válni szeretne és külön folytatja az életét gyerekei másik szülőjétől, szeretné ezt úgy csinálni, hogy minél kevésbé legyen ennek negatív hatása a gyerekekre. Érthető, hogy sokan keresik a fájdalommentes vál…