Barion Pixel

Tudástár

Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

2023. október 4.
Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. Ezen az oldalon rengeteg hasznos tippet, cikket találsz összegyűjtve a Kék Vonaltól, illetve több olyan segítő szervezettől is, akiknek a tevékenységét hasznosnak találjuk a témában.

Ezen az oldalon kifejezetten a gyerekeket és szülőket érintő kérdésekről írunk. Legalul találsz olyan linkeket is, amelyek általánosabb információs – és gyűjtőoldalakra vezetnek. 

Hogyan beszégess gyerekekkel a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy átgondoltan reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tippjei:

– A legfontosabb, hogy bírd ki és fogadd el az érzéseit, a megnyilvánulásait. Ahogy minden más bizonytalan, nehéz érzelmekkel teli helyzetben, most is az a lényeg, hogy a téma ne legyen tabu és hogy megadd neki azt az érzelmi támogatást, amire szüksége van.

– Ne hagyd magára, ha beszélgetni szeretne a hírekről. Segíts neki kifejezni a gondolatait akár szóban, akár fiatalabb gyerekek esetében rajzolás vagy mesék, zene által.

– Ha szükséglete, hogy megélje a szomorúságot, akár dühöt, bizonytalanságot, akkor légy vele türelmes. Az érzelmeit ne kérdőjelezd meg, ne bagatellizáld, ne sürgesd – az érzelmeiről senki nem tehet. Abban viszont segíthetsz neki, hogy mit kezdjen velük.

– Ne ijedj meg a kérdésektől, de figyelj a gyerek vagy kamasz igényeire, amikor válaszolsz! A korának megfelelő módon próbáld elmagyarázni neki azt, hogy bár az óvodában, iskolában, a hírekben most rémisztő képeket láthat és számára talán érthetelen információkat olvashat, ő most személy szerint biztonságban van.

– Beszélgess vele arról, hogy nem minden hír hiteles, fontos. Mondd el neki, hogy nem kell megijednie minden, az óvódában vagy iskolában keringő pletykától, híreszteléstől.

– Puhatold ki, mit tud, hogyan érez. Válassz egy olyan pillanatot (mondjuk egy családi étkezést), amikor a gyerek kényelmesen, szabadon beszélhet. A lefekvés előtti percek erre nem alkalmasak. Vannak, akik keveset tudnak és látványosan nem is érdeklődnek a téma iránt, mások viszont csak látszólag érdektelenek — ők lehetnek azok, akik csendben aggódnak.

– Megbélyegzés helyett együttérzésre bátorítsd. A konfliktusok könnyen hozhatnak hibáztatást, diszkriminációt emberek és országok felé egyaránt. Fontos, hogy meg tudjon jelenni az együttérzés azok iránt, akik otthonaik elhagyására kényszerültek. A diszkrimináció akkor is megjelenhet, ha egy tőlünk távoli országban zajlik a háború. Bizonyosodj meg róla, hogy a gyereked nem érintett iskolai bullyingban egyik oldalról sem, és emlékeztesd rá, hogy neked bármit elmondhat. Fontos hogy tudja, hogy mindenkinek joga van a biztonsághoz az iskolában és a társadalomban is.

–  Fókuszálj a segítségre! Fontos észben tartania a gyerekeknek, hogy az emberek segítenek egymásnak. Találj pozitív történeteket, amiket megoszthatsz vele. Vedd észre, ha a gyerekben megjelenik a segítő szándék és ezért valamit alkotna, készítene, szervezne, legyen az egy poszter, egy vers a békéről, petícióírás vagy adománygyűjtés. Az érzés, hogy teszünk valamit, segíthet csökkenteni a bénultságot, feszültséget.

– Maradj nyugodt és beszélj hozzá az életkorának megfelelően. A gyerekeknek joguk van tudni, hogy mi történik a világban, de a felnőtté a felelősség, hogy a stressztől távol tartsa őket. Minden szülő saját gyereke legjobb ismerője: beszélj hozzá életkorának megfelelően, figyeld a reakcióját, szorongás szintjét. A gyerekek a felnőttek érzéseit, állapotát figyelik és teszik magukévá. Ne terheld őt a félelmeiddel, ehelyett biztosítsd a gyereket arról, hogy biztonságban van. Emlékeztesd őt arra, hogy sok-sok ember a béke visszaállításán dolgozik a világban. Arra is emlékeztesd, hogy nem minden információ megbízható, amit a neten talál. Fontos, hogy megbízható forrásból származó információkat olvasson, olvass.

Életkor szerinti lebontás:

– 2 és 6 éves kor között: ha a gyermek találkozott már a témával és beszélni szeretne róla, kérdezd meg tőle, mit tud, vagy mit hallott róla. Ezután őszintén, de leegyszerűsítve beszélj a témáról. Ne magyarázd túl a helyzetet, és ne menj bele túlságosan a részletekbe, mert ez szükségtelenül nyugtalanná teheti őt. Éreztesd, hogy bármikor fordulhat hozzád, és biztosítsd a szeretetedről, hogy a gyermek biztonságban érezze magát.

– 7 és 9 éves kor között: ha kérdései vannak, keress egy nyugodt pillanatot, és biztosíts lehetőséget, hogy elmondhassa, hogy érzi magát és feltehesse a kérdéseit. Azonban érdemes elkerülni az olyan negatív címkéket, mint a “gonosz”, vagy “ellenség”, mert ez még több félelmet okozhat a benne. Bátorítsd, hogy a számára elérhető, biztonságos módon fejezze ki az érzéseit az ijesztő hírekkel kapcsolatban, például rajzoljon képeket, vagy meséljen el egy történetet.

– 10 és 12 éves kor között: amikor megpróbálsz összefüggéseket és magyarázatot adni, légy őszinte és közvetlen, hiszen az a cél, hogy a gyermek bízhasson abban, hogy igazat mondasz neki. Ha nem tudod a választ valamelyik kérdésére, ajánld fel, hogy együtt utánanéztek.

– 13 év, vagy idősebb: egy tizenévesek valószínűleg ugyanúgy hall az eseményekről a médián keresztül és már képes megérteni ezeknek a súlyos témáknak az összetettségét. A megjelenő nehéz érzések azonban ijesztőek lehetnek számára, ezért engedd, hogy ő is megossza a gondolatait. Kérd ki a véleményét arról, hogy mi történik most. Ügyelj arra, hogy tiszteletben tartsd a gondolatait és érzéseit.

– Zárd óvatosan beszélgetést! Figyelj rá, hogy a beszélgetés végén ne maradjon stresszben a gyerek. Ezt megfigyelheted a testbeszéd, légzés, hangtónus változásában. Emlékeztesd őt, hogy vigyázol rá és meghallgatod őt bármikor, amikor aggódik.

– Figyeld a változásokat. A stresszben lévő gyerekek különböző módokon „jelzik” az állapotukat, figyelj ezekre a jelekre. A fiatalabb gyerekek lehet, hogy többet szeretnének ölben lenni, a tinédzserek mutathatnak erőteljesebb dühöt vagy lehangoltságot. Ezek teljesen normális stresszreakciók egy rövid ideig, viszont ha hosszabban tartanak, akkor lehet, hogy szükség van szaksegítségre. Segítheted őket abban, hogy alkalmazzanak hasi légzést:

  • 5 mély légzés – 5 másodpercig orron belégzés, 5 másodpercig szájon kilégzés.
  • Magyarázd el, hogy belégzésnél fújja fel a hasát, mintha egy lufi lenne, kilégzésnél pedig lassan eressze le a „lufit”.

Ha csak elalvás előtt van lehetőséged a témáról beszélgetni, mindenképpen valami pozitív dologgal zárd a napot, mint például egy kedvenc mese elolvasása. Próbálj ki különböző, gyerekeknek és kamaszoknak szóló meditációs applikációkat, relaxációt segítő játékokat.

Hogyan őrizd meg a saját mentális egészséged felnőttként, szülőként?

A háborúról szóló hírek és képek látványa nyomasztó és ijesztő lehet. Egyeseknél ez hatással lehet a mentális egészségre, szorongást és stresszt okozva, esetleg felerősítve korábbi negatív élményeket, nehéz emlékeket. Ha így érzel, íme néhány tipp, hogyan ismerd fel az érzelmeidet, kezeld a stresszt, és szükség esetén hogyan kérj segítséget:

– Elsőként ne feledd: csak úgy tudsz jól segíteni, a hétköznapi feladataidat jól ellátni, a családtagjaidat támogatni, ha te is jól vagy. Erre az alapgondolatra nyugodtan támaszkodhatsz olyankor, amikor úgy érzed hogy elfáradtál, vagy besokalltál a hírektől. Engedd meg magadnak hogy kikapcsolódhass és feltöltődhess, és ezáltal újult energiával tudj a feladataidra koncentrálni.

– Ha elönt a tehetetlenség érzése, és emiatt lelkiismeret-furdalás gyötör, emlékezz: nem csak pénzbeli támogatással vagy adománnyal segíthetsz most, hanem azzal is, ha a közvetlen környezetedben lévőkre (család, barátok, munkatársak) jobban odafigyelsz. A háborús helyzet mindenkit foglalkoztat és a legtöbb embert megviselik az erőszakos képek, hírek, a bizonytalanság. Azzal is rengeteget segítesz, ha most jobban kinyilvánítod a törődésed, a támogatásod mások felé.

– Válogasd meg, hogy milyen közösségi média fiókokat követsz, és milyen tartalmat fogyasztasz. Kerüld az olyan profilokat, amelyek túl sok szorongást vagy stresszt váltanak ki belőled. Ha a hírek nagyon megviselnek, tarts szünetet vagy hagyj ki bizonyos típusú híreket, vezesd be a digitális detox gyakorlatát a hétköznapjaidba: korlátozd az online töltött időt. Kapcsold ki az értesítéseket, és töröld azokat az alkalmazásokat a mobilodról, okos órádról, amik túlterhelik a figyelmedet. Az álhírekről szóló cikkünket itt olvashatod el.

– Ügyelj az egészségedre és összpontosíts arra, amit irányítani tudsz! Mozogj rendszeresen, próbálj kimenni a természetbe, táplálkozz változatosan, és helyezd előtérbe a megfelelő mennyiségű alvást. Térj vissza ahhoz a hobbidhoz, ami boldogsággal tölt el. Ezt akár a gyerekeiddel együtt is elkezdheted. A lényeg, hogy végezz olyan tevékenységeket, amelyek jó érzéssel töltenek el!

– Ha magányosnak érzed magad, beszélgess a barátaiddal és családtagjaiddal. Ha erre nincs lehetőséged, akkor vedd igénybe a felnőttek számára fenntartott lelkisegély-vonalakat, melyeket névtelenül és ingyen tudsz hívni. Ha olyan témáról szeretnél beszélgetni, amelyben egy gyermek is érintett (például aggódsz egy gyerek vagy kamasz testi vagy lelki jólléte, biztonsága miatt), akkor a Kék Vonalat is hívhatod a 116-000-ás számon.

– Ha a magány vagy a szorongás, félelem olyan mértéket ölt, amelyet már nem tudsz kontrollálni, kérd szakember segítségét! Emlékezz: segítséget kérni nem ciki, sőt: az a jó, ha valaki idejében fel tudja ismerni, ha valamin változtatni kéne. Ne félj segítséget kérni akár egy szakembertől. A háború traumáját szemtanúként is át lehet élni. Ha úgy érzed hogy ez történik veled, ne szégyelld, kérj bátran segítséget!

Hasznos linkek: 

Trauma és megküzdés: 

A Kék Vonal az NLC-n: A háború traumáját szemtanúként is át lehet élni

Mindset Pszichológia: A háború pszichés megélése és a hatékony megküzdés gyakorlati lehetőségei

Az UNICEF tanácsai – Hogyan beszélj gyerekekkel a háborúról? 

Segítő helyek, szervezetek, gyűjtőoldalak:

Önkéntes pszichológiai segítők a menekültek számára: www.pszi.hu

Mit tesznek a civilek? Mit tehetek én? Ukrajnai háború gyűjtőoldal: www.nonprofit.hu

Önkéntes lehetőségek: www.justserve.org

Nemzetközi alapítványok Ukrajnáért: NGOs for Ukraine

Filantrópia és adományozás az ukránokért: Philanthropy for Ukranie

Eltűnt gyerekek, emberkereskedelem:

Az Ukrajnából eltűnt gyerekek bejelentése: Missing Children Europe

Letölthető plakát magyar és ukrán nyelven: Ne váljon kizsákmányolás vagy prostitúció áldozatává!

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Buli és fesztivál kisokos
Cikk
#egészséges kapcsolatok

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.A…

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - tanári kézikönyv
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - tanári kézikönyv

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomag óravázlatainak használatához. Az óravázlatok segítségével 13-17 éves diákokkal lehet beszélgetni a kortársak közötti online…

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomag óravázlatainak használatához. Az óravázlatok segítségével 13-17 éves diákokkal lehet beszélgetni a kortársak közötti online szexuális zaklatásról. Az elkészítés során felhasználtuk egy több, mint 3000 főn végzett …

Szökés otthonról
Cikk
#megküzdés

Szökés otthonról

Néha érezheted úgy magad, hogy az egyetlen lehetőséged az, ha elmenekülsz otthonról. Mindig van azonban másik lehetőség!

Néha érezheted úgy magad, hogy az egyetlen lehetőséged az, ha elmenekülsz otthonról. Mindig van azonban másik lehetőség!

Interjú Szimon Petrával a gyászfeldolgozásról
Interjú
#öngyilkosság

Interjú Szimon Petrával a gyászfeldolgozásról

Szimon Petra pszichológus, mentálhigiénés szakember és gyászkísérő, valamint a Halál Kávéház egyik alapítója. Fontosnak tartja a halálról és az emberi mulandóság körüli…

Szimon Petra pszichológus, mentálhigiénés szakember és gyászkísérő, valamint a Halál Kávéház egyik alapítója. Fontosnak tartja a halálról és az emberi mulandóság körüli témákról zajló nyílt, tabumentes beszélgetéseket, amelyek hozzájárulhatnak egy értelemmel teli és tel…

Interjú – Kozma-Vízkeleti Dániel, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#stressz

Interjú – Kozma-Vízkeleti Dániel, Felelős Felnőtt kampány

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki egyaránt dolgozik párokkal, családokkal vagy egyéni kliensekkel. Szereti a hivatását és fontos számára, hogy akikkel…

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki egyaránt dolgozik párokkal, családokkal vagy egyéni kliensekkel. Szereti a hivatását és fontos számára, hogy akikkel találkozik, utána jobban, vagy többnek érezzék magukat. Emellett e…

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – 4. tananyag
E-learning
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – 4. tananyag

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem…

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg…

Serdülők a neten - óravázlatok
Óravázlatok (pdf)
#cyberbullying
#sexting

Serdülők a neten - óravázlatok

Az óravázlatok segítséget nyújtanak a pedagógusoknak és más gyerekkel dolgozó szakembereknek, hogy a 13-17 éves fiatalokkal közösen gondolkodjanak az online világ különböző…

Az óravázlatok segítséget nyújtanak a pedagógusoknak és más gyerekkel dolgozó szakembereknek, hogy a 13-17 éves fiatalokkal közösen gondolkodjanak az online világ különböző kihívásairól. A jelzés és a segítségkérés különböző formáit mindegyik tananyag érinti. A feladato…