A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán. 

Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az emberekre, akik férfi nemi szervekkel, hormonokkal és kromoszómákkal születtek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy vannak olyan biológiailag férfi testtel rendelkező emberek, akiknek a nemi identitása eltér attól, amit születésükkor kaptak. Nem mindenki, aki férfi nemi szervekkel születik, azononosítja magát férfiként, és ez rendben van. 

A tipikus férfi reproduktív (szaporító) szervrendszer többek közt az alábbiakból áll: 

 • prosztata (egy mirigy, ami az ondóban található folyadék egy részét termeli)
 • ondóhólyagok (csövek, melyek az ondóban található folyadék egy részét termelik)
 • ondóvezeték és mellékhere (csövek, melyek a spermát tárolják és továbbítják)
 • herék (két külső, hasonló méretű zacskó, mely a spermát termeli és tárolja)
 • pénisz (egy külső szerv, mely ondót és vizeletet enged ki)

A kamaszkor általában 9 és 14 éves kor között kezdődik, és 4 évig is tarthat. 

Ebben az időszakban különböző változásokat vehetsz magadon észre a külsőd és az érzéseid terén. Ez azt jelenti, hogy a kamaszkorba értél. 

A kamaszkor elején az agyad egy része (az agyalapi mirigy) hormonokat termel, melynek következtében a herék (más néven golyók) egy tesztoszteron nevű hormont kezdenek termelni. Ez a hormon számos változást indít el az egész testben és a lélekben. 

A kamaszkor első jelei fokozatosan jelennek meg és általában láthatóak. Könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, hogy:

 • izomzatod megnő
 • magasabbra/szélesebbre nősz (gyorsabb tempóban nő a testmagasságod, mint korábban)
 • gégéd megnagyobbodik (ádámcsutkának is hívják)
 • hangod mélyebb lesz (ami az elején mutálást okoz)
 • testsúlyod nő
 • heréid megnőnek

A kamaszkor folyamán és után a következő változásokat is megtapasztalhatod:

 • Szőrnövekedés: észreveheted, hogy a kamaszkor alatt a testeden és az arcodon a szőr megnövekedik/sötétedik/megvastagodik. A szőr rendszerint megnövekedik az arcon, a hónaljaknál, a mellkason, a lábakon és a nemi szerv környékén.  
 • Pattanások: a kamaszkor során a szervezet megnövekedett mennyiségű olajat termel, ami eltömítheti a bőr pórusait. Ez a felgyülemlett olaj és baktériumok kicsi, gennyel teli „puklikat”, azaz pattanásokat, mitesszereket vagy aknét okozhatnak. Pattanások általában az arcon, a háton és a mellkason jelennek meg. Próbáld meg nem nyomkodni vagy piszkálni őket – ez sebesedést, a baktériumok terjedését vagy fertőzést okozhat. 
 • Izzadás: a serdülőkor folyamán az izzadságmirigyek aktívabbá válnak, ezzel segítve a test hőmérséklet-szabályozását. Észreveheted, hogy többet izzadsz, mint korábban. A test által termelt izzadtság baktériumokkal keveredhet, így szaga lehet.  
 • Szexuális izgalom: ahogy a test serdül és érik, késszé válik a szexualitásra. Ebben az időszakban lehet, hogy szexszel kapcsolatos gondolataid lesznek, szexuális késztetést érzel és/vagy új szexuális érzéseket tapasztalsz. A szexuális izgalom során a pénisz vérrel telítődik és megkeményedik (erekció). Végül a pénisz ondót (egy sűrű, fehér folyadékot, mely a spermát tartalmazza) bocsát ki az ún. ejakuláció (magömlés) során. Az ejakuláció közben orgazmust is megtapasztalhatsz – egy kellemes érzés a testedben – a szexuális izgalom csúcspontján. Szexuális izgalmat tapasztalhatsz bármikor, akkor is, ha éppen alszol. Az alvás közbeni magömlést éjszakai megömlésnek hívjuk (más néven nedves álmok). 
 • Hangulatváltozás: a kamaszkor során a test hormonjai ingadoznak. Lehet, hogy hangulatod ingadozását tapasztalod, néha nagyon jól érzed magad, máskor nagyon rosszul. A kamaszkor során jelenhetnek meg először mentális betegségek is. Ha nagyon nagy változást tapasztalsz a hangulatodban, gondolataidban vagy viselkedésedben, fontos, hogy beszélj egy baráttal vagy egy megbízható felnőttel, mint pl. egy orvos, iskolapszichológus, védőnő vagy szociális munkás. 
 • Kapcsolatok változása: ahogy felnősz, a kapcsolataid is gyakran megváltoznak. Lehet, észreveszed, hogy ahogy a tested és a lelked érik, más lesz a kapcsolatod a családoddal, a barátaiddal, a kortársaiddal. Lehet, hogy szexuális vonzalmat is érzel mások felé. A kamaszkor során megváltozhat a kapcsolatod saját magaddal is (pl. testképed, önértékelésed), ahogy egyre többet tanulsz arról, ki is vagy. 

Ha bármilyen kérdésed vagy félelmed van a kamaszkorral kapcsolatban, fontos, hogy beszélj egy orvossal vagy más megbízható felnőttel. A Kék Vonalat is bármikor hívhatod a 116-111-es telefonszámon. 

A Kék Vonal hasonló témában készült cikkei fiataloknak:

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani, mi történik veled?...

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

Share This