A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők kamasz korban olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy a gyakoribb spontán erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán. 

Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az emberekre, akik férfi nemi szervekkel, hormonokkal és kromoszómákkal születtek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy vannak olyan biológiailag férfi testtel rendelkező emberek, akiknek a nemi identitása eltér attól, mint amilyen neműnek őket születéskor besorolták. Nem mindenki, aki férfi nemi szervekkel születik, azononosítja magát férfiként, és ez rendben van. 

A tipikus férfi reproduktív (szaporító) szervrendszer többek közt az alábbiakból áll: 

 • prosztata (egy mirigy, ami az ondóban található folyadék egy részét termeli)
 • ondóhólyagok (csövek, melyek az ondóban található folyadék egy részét termelik)
 • ondóvezeték és mellékhere (csövek, melyek a spermát tárolják és továbbítják)
 • herék (a herezacskóban elhelyezkedő páros szerv, mely a spermát termeli és tárolja)
 • pénisz (egy külső szerv, mely ondót és vizeletet enged ki)

A kamaszkor általában 9 és 14 éves kor között kezdődik, és 4 évig is tarthat. 

Ebben az időszakban különböző változásokat vehetsz magadon észre a külsőd és az érzéseid terén. Ez azt jelenti, hogy a kamaszkorba értél. 

A kamaszkor elején az agyad egy része (az agyalapi mirigy) hormonokat kezd termelni, melynek következtében a herék (más néven golyók) egy tesztoszteron nevű hormont választ ki. Ez a hormon számos változást indít el az egész testben és a lélekben. 

A kamaszkor első jelei fokozatosan jelennek meg és általában láthatóak. Könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, hogy:

 • izomzatod megnő
 • magasabbra/szélesebbre nősz (gyorsabb tempóban nő a testmagasságod, mint korábban)
 • gégéd megnagyobbodik (ádámcsutkának is hívják)
 • hangod mélyebb lesz (ami az elején mutálást okozhat)
 • testsúlyod nő
 • heréid megnőnek

A kamaszkor folyamán és után a következő változásokat is megtapasztalhatod:

 • Szőrnövekedés: a kamaszkor alatt a testeden és az arcodon a szőr megnövekedik/sötétedik/megvastagodik. A szőr rendszerint megnövekedik az arcon, a hónaljaknál, a mellkason, a lábakon és a nemi szerv környékén.  
 • Pattanások: a kamaszkor során a szervezet megnövekedett mennyiségű olajat termel, ami eltömítheti a bőr pórusait. Ez a felgyülemlett olaj és baktériumok kicsi, gennyel teli „puklikat”, azaz pattanásokat, mitesszereket vagy aknét okozhatnak. Pattanások általában az arcon, a háton és a mellkason jelennek meg. Próbáld meg nem nyomkodni vagy piszkálni őket – ez sebesedést, a baktériumok terjedését vagy fertőzést okozhat. Inkább kérj tanácsot egy kozmetikustól, vagy használj rá valamilyen pattanás elleni szert. A pattanásos bőr ugyan kellemetlen lehet, de idővel el fog múlni. 
 • Izzadás: a serdülőkor folyamán az izzadságmirigyek aktívabbá válnak, ezzel segítve a test hőmérséklet-szabályozását. Észreveheted, hogy többet izzadsz, mint korábban. A test által termelt izzadtság baktériumokkal keveredhet, így szaga lehet. Ez ellen az izzadást gálló stiftek használata hatékonyabb megoldás, mint erős illatszerekkel megpróbálni elnyomni az izzadságszagot.
 • Szexuális izgalom: ahogy a test serdül és érik, késszé válik a szexualitásra. Ebben az időszakban lehet, hogy szexszel kapcsolatos gondolataid lesznek, szexuális késztetést érzel és/vagy új szexuális érzéseket tapasztalsz. A szexuális izgalom során a pénisz vérrel telítődik és megkeményedik (erekció). Végül ingerlés hatására a pénisz ondót (egy sűrű, fehér folyadékot, mely a spermát tartalmazza) bocsát ki az ún. ejakuláció (magömlés) során. Az ejakuláció közben orgazmust is megtapasztalhatsz, de létezik orgazmus ejakuláció nélkül is (ezt szokták “száraz orgazmusnak” is hívni), és az ejakuláci nem mindig jár együtt orgazmussal – egy kellemes érzés a testedben – a szexuális izgalom csúcspontján. Szexuális izgalmat tapasztalhatsz bármikor, akkor is, ha éppen alszol. Az alvás közbeni magömlést éjszakai megömlésnek hívjuk (más néven nedves álmok). 
 • Hangulatváltozás: a kamaszkor során a test hormonjai ingadoznak. Lehet, hogy hangulatod ingadozását tapasztalod, néha nagyon jól érzed magad, máskor nagyon rosszul. A kamaszkor során jelenhetnek meg először mentális betegségek is. Ha nagyon nagy változást tapasztalsz a hangulatodban, gondolataidban vagy viselkedésedben, fontos, hogy beszélj egy baráttal vagy egy megbízható felnőttel, mint pl. a szüleid, egy orvos, iskolapszichológus, védőnő vagy szociális munkás. 
 • Kapcsolatok változása: ahogy felnősz, a kapcsolataid is gyakran megváltoznak. Előfordulhat, hogy ahogy a tested és a lelked érik, más lesz a kapcsolatod a családoddal, a barátaiddal, a kortársaiddal. Lehet, hogy szexuális vonzalmat is érzel mások felé. A kamaszkor során megváltozhat a kapcsolatod saját magaddal is (pl. testképed, önértékelésed), ahogy egyre többet tanulsz arról, ki is vagy. 

Ha bármilyen kérdésed vagy félelmed van a kamaszkorral kapcsolatban, fontos, hogy beszélj egy orvossal vagy más megbízható felnőttel. A Kék Vonalat is bármikor hívhatod a 116-111-es telefonszámon. 

A Kék Vonal hasonló témában készült cikkei fiataloknak:

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

Share This