A kamaszkor és a női test

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek között olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán. 

Ebben a cikkben a „női test” és a „női testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az emberekre, akik női nemi szervekkel, hormonokkal és kromoszómákkal születtek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy vannak olyan biológiailag női testtel rendelkező emberek, akiknek a nemi identitása eltér attól, amit születésükkor kaptak. Nem mindenki, aki női nemi szervekkel születik, azononosítja magát nőként vagy lányként, és ez rendben van. 

A tipikus női reproduktív (szaporító) szervrendszer többek közt az alábbiakból áll: 

 • petefészkek (két „zsák”, melyek a petesejteket és hormonokat termelik) 
 • petevezetékek (csatorna, amiben a petesejt halad)
 • méh (egy izmos, körte formájú szerv, amelyben teherbeesés sután a magzat növekszik) 
 • méhnyak (csatorna, ami összeköti a hüvelyt a méhhel)
 • hüvely („folyosó”, ami összeköti a külső nemi szerveket a méhnyakkal)

A kamaszkor általában 8 és 13 éves kor között kezdődik, és 2-4 évig tart. 

Ebben az időszakban különböző változásokat vehetsz magadon észre a külsőd és az érzéseid terén. Ez azt jelenti, hogy a kamaszkorba értél. 

A kamaszkor elején az agyad egy része (az agyalapi mirigy)  olyan hormonokat termel, amelyek következtében a petefészkek szintén hormonokat kezdenek termelni: ösztrogént és progeszteront. Ezek a hormonok számos változást indítanak el az egész testben és a lélekben. 

A kamaszkor első jelei fokozatosan jelennek meg, és általában láthatóak. Könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, hogy:

 • magasabbra nősz (gyorsabb tempóban nő a testmagasságod mint korábban)
 • megjön a havi vérzésed (menstruáció) 
 • melleid megnövekednek
 • testsúlyod nő
 • csípőd kerekebb és szélesebb lesz

A kamaszkor folyamán és után a következő változásokat is megtapasztalhatod:

 • Szőrnövekedés: észreveheted, hogy a kamaszkor során a testeden és az arcodon a szőr megnövekedik/sötétedik/megvastagodik. A szőr rendszerint megnövekedik a hónaljaknál, a lábakon, az arcon és a nemi szerv környékén.  
 • Pattanások: a kamaszkor során a szervezet megnövekedett mennyiségű olajat termel, ami eltömítheti a bőr pórusait. Ez a felgyülemlett olaj és baktériumok kicsi, gennyel teli „puklikat”, azaz pattanásokat, mitesszereket vagy aknét okozhatnak. Pattanások általában az arcon, a háton és a mellkason jelennek meg. Próbáld meg nem nyomkodni vagy piszkálni őket – ez sebesedést, a baktériumok terjedését vagy fertőzést okozhat. 
 • Izzadás: a serdülőkor folyamán az izzadságmirigyek aktívabbá válnak, ezzel segítve a test hőmérséklet-szabályozását. Észreveheted, hogy többet izzadsz, mint korábban. A test által termelt izzadtság baktériumokkal keveredhet, így szaga lehet.  
 • Szexuális izgalom: ahogy a test serdül és érik, késszé válik a szexualitásra. Ebben az időszakban lehet, hogy szexszel kapcsolatos gondolataid lesznek, szexuális késztetést érzel és/vagy új szexuális érzéseket tapasztalsz. A szexuális izgalom során a külső nemi szervek (más néven: vulva) megnagyobbodnak, és a hüvely átlátszó, síkosító folyadékot termelhet, hogy kényelmesebbé tegye a szexuális együttlétet. Orgazmust is megtapasztalhatsz – ez egy kellemes érzés a testedben – a szexuális izgalom csúcspontján. 
 • Menstruáció: a menstruáció (havi vérzés) akkor kezdődik, amikor a test szaporító rendszere teljesen fejletté válik és képes lesz a teherbe esésre. A menstruáció általában 10 és 14 éves kor között kezdődik, és utána körülbelül havonta egyszer történik. Bizonyos nők különböző tüneteket tapasztalnak a menstruációjuk előtt és után, pl. hangulatváltozások vagy hasi görcsök. Ezt premenstruációs szindrómának (PMS) nevezzük, amelyet könnyebbé tehet, ha beszélsz orvosoddal vagy egy gyógyszerésszel a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. 
 • Váladék: a méhnyak a menstruációk között fehér váladékot (más néven méhnyaknyákot) termel, amely néha „felhős”, néha átlátszóbb. Észreveheted wc-papír használata közben vagy az alsóneműdön. Ez a folyadék segíti a spermiumok túlélését, ahogy a hüvelyen és a méhen keresztül a petesejtig jutnak. 
 • Hangulatváltozás: a kamaszkor során a test hormonjai ingadoznak. Lehet, hogy hangulatod ingadozását tapasztalod, néha nagyon jól érzed magad, máskor nagyon rosszul. A kamaszkor során jelenhetnek meg először mentális betegségek is. Ha nagyon nagy változást tapasztalsz a hangulatodban, gondolataidban vagy viselkedésedben, fontos, hogy beszélj egy baráttal vagy egy megbízható felnőttel, mint pl. egy orvos, iskolapszichológus, védőnő vagy szociális munkás. 
 • Kapcsolatok változása: ahogy felnősz, a kapcsolataid is gyakran megváltoznak. Lehet, észreveszed, hogy ahogy a tested és a lelked érik, más lesz a kapcsolatod a családoddal, a barátaiddal, a kortársaiddal. Lehet, hogy szexuális vonzalmat is érzel mások felé. A kamaszkor során megváltozhat a kapcsolatod saját magaddal is (pl. testképed, önértékelésed), ahogy egyre többet tanulsz arról, ki is vagy. 

Ha bármilyen kérdésed vagy félelmed van a kamaszkorral kapcsolatban, fontos, hogy beszélj egy orvossal vagy más megbízható felnőttel. A Kék Vonalat is bármikor hívhatod a 116-111-es telefonszámon. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

Share This