A kamaszkor és a női test

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán. 

Ebben a cikkben a „női test” és a „női testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az emberekre, akik női nemi szervekkel, hormonokkal és kromoszómákkal születtek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy vannak olyan biológiailag női testtel rendelkező emberek, akiknek a nemi identitása eltér attól, amit születésükkor kaptak. Nem mindenki, aki női nemi szervekkel születik, azononosítja magát nőként vagy lányként, és ez rendben van. 

A tipikus női reproduktív (szaporító) szervrendszer többek közt az alábbiakból áll: 

 • petefészkek (két „zsák”, melyek a petesejteket és hormonokat termelik) 
 • petevezetékek (csatorna, amiben a petesejt halad)
 • méh (egy izmos, körte formájú szerv, amelyben teherbeesés során a magzat növekszik) 
 • méhnyak (csatorna, ami összeköti a hüvelyt a méhhel)
 • hüvely („folyosó”, ami összeköti a külső nemi szerveket a méhnyakkal)

A kamaszkor általában 8 és 13 éves kor között kezdődik, és 2-4 évig tart. 

Ebben az időszakban különböző változásokat vehetsz magadon észre a külsőd és az érzéseid terén. Ez azt jelenti, hogy a kamaszkorba értél. 

A kamaszkor elején az agyad egy része (az agyalapi mirigy) hormonokat termel, melyek következtében a petefészkek szintén hormonokat kezdenek termelni, ösztrogént és progeszteront. Ezek a hormonok számos változást indítanak el az egész testben és a lélekben. 

A kamaszkor első jelei fokozatosan jelennek meg és általában láthatóak. Könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, hogy:

 • magasabbra nősz (gyorsabb tempóban nő a testmagasságod mint korábban)
 • megjön a havi vérzésed (menstruáció) 
 • melleid megnövekednek
 • testsúlyod nő
 • csípőd kerekebb és szélesebb lesz

A kamaszkor folyamán és után a következő változásokat is megtapasztalhatod:

 • Szőrnövekedés: észreveheted, hogy a kamaszkor során a testeden és az arcodon a szőr megnövekedik/sötétedik/megvastagodik. A szőr rendszerint megnövekedik a hónaljaknál, a lábakon, az arcon és a nemi szerv környékén.  
 • Pattanások: a kamaszkor során a szervezet megnövekedett mennyiségű olajat termel, ami eltömítheti a bőr pórusait. Ez a felgyülemlett olaj és baktériumok kicsi, gennyel teli „puklikat”, azaz pattanásokat, mitesszereket vagy aknét okozhatnak. Pattanások általában az arcon, a háton és a mellkason jelennek meg. Próbáld meg nem nyomkodni vagy piszkálni őket – ez sebesedést, a baktériumok terjedését vagy fertőzést okozhat. 
 • Izzadás: a serdülőkor folyamán az izzadságmirigyek aktívabbá válnak, ezzel segítve a test hőmérséklet-szabályozását. Észreveheted, hogy többet izzadsz, mint korábban. A test által termelt izzadtság baktériumokkal keveredhet, így szaga lehet.  
 • Szexuális izgalom: ahogy a test serdül és érik, késszé válik a szexualitásra. Ebben az időszakban lehet, hogy szexszel kapcsolatos gondolataid lesznek, szexuális késztetést érzel és/vagy új szexuális érzéseket tapasztalsz. A szexuális izgalom során a külső nemi szervek (más néven: vulva) megnagyobbodnak, és a hüvely átlátszó, síkosító folyadékot termelhet, hogy kényelmesebbé tegye a szexuális együttlétet. Orgazmust is megtapasztalhatsz – egy kellemes érzés a testedben – a szexuális izgalom csúcspontján. 
 • Menstruáció: a menstruáció (havi vérzés) akkor kezdődik, amikor a test szaporító rendszere teljesen fejletté válik és képes lesz a teherbe esésre. A menstruáció általában 10 és 14 éves kor között kezdődik, és utána körülbelül havonta egyszer történik. Bizonyos nők különböző tüneteket tapasztalnak a menstruációjuk előtt és után, pl. hangulatváltozások vagy hasi görcsök. Ezt premenstruációs szindrómának (PMS) nevezzük, melyet könnyebbé tehet, ha beszélsz orvosoddal vagy egy gyógyszerésszel a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. 
 • Váladék: a méhnyak a menstruációk között fehér váladékot (más néven méhnyaknyákot) termel, mely néha „felhős”, néha átlátszóbb. Észreveheted wc-papír használata közben vagy az alsóneműdön. Ez a folyadék segíti a spermiumok túlélését, ahogy a hüvelyen és a méhen keresztül a petesejtig jutnak. 
 • Hangulatváltozás: a kamaszkor során a test hormonjai ingadoznak. Lehet, hogy hangulatod ingadozását tapasztalod, néha nagyon jól érzed magad, máskor nagyon rosszul. A kamaszkor során jelenhetnek meg először mentális betegségek is. Ha nagyon nagy változást tapasztalsz a hangulatodban, gondolataidban vagy viselkedésedben, fontos, hogy beszélj egy baráttal vagy egy megbízható felnőttel, mint pl. egy orvos, iskolapszichológus, védőnő vagy szociális munkás. 
 • Kapcsolatok változása: ahogy felnősz, a kapcsolataid is gyakran megváltoznak. Lehet, észreveszed, hogy ahogy a tested és a lelked érik, más lesz a kapcsolatod a családoddal, a barátaiddal, a kortársaiddal. Lehet, hogy szexuális vonzalmat is érzel mások felé. A kamaszkor során megváltozhat a kapcsolatod saját magaddal is (pl. testképed, önértékelésed), ahogy egyre többet tanulsz arról, ki is vagy. 

Ha bármilyen kérdésed vagy félelmed van a kamaszkorral kapcsolatban, fontos, hogy beszélj egy orvossal vagy más megbízható felnőttel. A Kék Vonalat is bármikor hívhatod a 116-111-es telefonszámon. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az...

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Az emberek többsége élete során használ valamikor bizonyos „befolyásoló” szereket (pl. koffein, vényköteles gyógyszer, alkohol), anélkül, hogy az valódi gondot okozna számára. A szerhasználat akkor válik problémává, amikor elkezdi negatívan befolyásolni az egyén...

Share This