A Kék Vonal közleménye az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz 2021 első félévében elkeserítően magas számú megkeresés érkezett olyan fiataloktól, akikben felmerült az öngyilkosság gondolata.

Míg 2020-ban az egész év során nagyságrendileg ezer olyan konzultációt folytattunk, ahol megkeresőnk öngyilkossági gondolatokkal küzdött, 2021-ben már az első félév során elérte ezt a számot a szuicid gondolatokkal kapcsolatos megkeresések száma.

Kiemelt célunk az öngyilkosságok megelőzése, hiszen a 15-19 éves fiatalok körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok világszerte.

Kép: Unsplash

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a fiatalkori öngyilkosságok 90%-nak hátterében valamilyen diagnosztizálható mentális probléma, túlnyomó többségben a serdülőkori depresszió áll. A kamaszkori depresszió kialakulásához, majd az öngyilkossági kísérlethez vezető út általában nagyon összetett.

Az alapítványhoz beérkező telefonos és online megkeresések legnagyobb részét a testi-lelki problémák teszik ki. Ezen belül évente több száz fiatal számol be különböző félelmekről és szorongásról, általános lehangoltságról, illetve önsértésről. A tizenéveseket a családjukban ért bántalmazás, és a kortársak közötti online – illetve iskolai zaklatás témája is aktívan megjelenik a beszélgetésekben.

Sok különböző tényező kölcsönhatása szükséges ahhoz, hogy egy fiatal öngyilkosságot kíséreljen meg, így a megoldások is komplexek. A tragédiák többsége azonban megelőzhető lenne, de ehhez a fiatalok mentális egészségének megőrzésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a felnőtt társadalomnak. Fontos feladat a szülők és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek edukálása a serdülőkori depresszió jeleivel kapcsolatban, illetve a pszichoterápiás, és gyermekpszichiátriai ellátás kapacitásának növelése. 

A Kék Vonal ingyenes és név nélkül hívható segélyvonalát, a 116-111-es számot a nap 24 órájában hívhatják a segítségre szoruló fiatalok. Hiszünk benne, hogy az öngyilkosságot elkövetők nem meghalni akarnak, hanem máshogy szeretnének élni. Ebben nyújtunk segítséget segélyvonalunkon, chat szobánkban, vagy akár emailben.

További cikkeink a témában:

Szakmai anyagok – e-learning játék, módszertani anyagok, óravázlatok:

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

A Kék Vonal 1993 óta segíti a bajba jutott gyerekeket és az értük aggódó felnőtteket. Ha 24 év alatti fiatal vagy és beszélgetni szeretnél valakivel a problémáidról, hívd a 116-111-es számot! Ha elmúltál már 24 éves, és aggódsz egy fiatal biztonságáért, akkor pedig keress minket a 116-000-ás számon. Együtt biztosan találunk megoldást!

További sajtóhírek:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Share This