beleegyezés

Beleegyezés

2016-ban megdöbbentő eredményt hozott a nemi alapú erőszakról készített Eurobarometer-vizsgálat: a magyarok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények között a szexuális érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

A konszenzusról

Mi ezt természetesen nem így gondoljuk, és fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok minél többet megtudjanak a témáról.

Hozzájárulni egy szexuális aktushoz azt jelenti, hogy önként beleegyezel, hogy részt veszel olyan szexuális tevékenységekben, mint például a simogatás vagy szexuális aktus, anélkül, hogy nyomás alatt állnál, kényszerítenének, meg lennél ijedve, részeg lennél, illetve kábítószer hatása alatt állnál.

Van néhány fontos dolog, amit tudnod kell a hozzájárulásról, mielőtt szexuális kapcsolatra lépsz valakivel:

 • Mindkét félnek, akik szexuális kapcsolatot szeretnének létesíteni egymással, hozzá kell járulnia.  
 • Az első és legfontosabb dolog: a szexuális aktus előtt és alatt (!) is jogod van nemet mondani, akár fiú vagy, akár lány!
 • Azért hogy megbizonyosodj afelől, hogy a másik fél beleegyezését adja, le kell ezt ellenőrizned és meg kell kérdezned. A másik félnek pozitív választ kell adnia (pld. ‘Igen’). Ha valaki nem mondja ki a ’nem’ szót, ez még nem beleegyezés a szexuális kapcsolatba. 
 • Senki sem képes beleegyezést adni, ha alkoholt vagy kábítószert fogyasztott.  
 • A flörtölés jelent beleegyezést.  
 • A hozzájárulás nem tart örökké. Csak azért, mert te, vagy valaki más korábban beleegyezett a szexuális tevékenységbe, nem jelenti azt, hogy ezzel hozzájárul újabb szexuális tevékenység folytatásához.  
 • Ha beleegyezel egy fajta szexuális tevékenységbe, ez nem jelenti azt, hogy hozzájárulsz máshoz is. 
 • Bármikor szabadon visszavonhatod a hozzájárulásodat, akár egy aktus közben is. 
 • A nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés (óvszerhasználat) megtagadása is szexuális erőszaknak számít
 • Fontos, hogy mindig tiszteld a partnered döntéseit. Azért fontos ez, hogy biztonságban érezze magát és érezze, hogy elfogadod őt. 

Meghozni a döntést, hogy lefekszel valakivel

Ha partnereddel azt tervezitek, hogy lefekszetek egymással…

Amennyiben elmúltál már 14 éves, jogilag beleegyezésedet adhatod, hogy szexuális kapcsolatot létesítesz valakivel. Ha még nem múltál el 14 éves, de betöltötted 12. életévedet, saját beleegyezéseddel szexuális kapcsolatot létesíthetsz egy még nem 18 éves személlyel. Fontos azonban, hogy először is készen állj rá. Az egyetlen ember, aki tudni fogja, hogy mikor állsz erre készen, az te magad vagy.  

Van néhány dolog, amit át kéne gondolnod mielőtt lefekszel valakivel:

 • Ténylegesen akarnod kell, és nem csak azért beleegyezni, mert a másik fél akarja.  
 • A szex gondolatától jól kell érezned magad. Természetes, ha egy kicsit ideges vagy, de nincs rendben, ha olyan mértékben rémült vagy ideges vagy, hogy rossz hatással van a mindennapo életedre. 
 • Biztosnak kell lenned abban, hogy a partnered tiszteletteljesen és kedvesen reagál abban az esetben, ha mégsem szeretnél lefeküdni vele. Nem szabdd amiatt aggódnod, hogy rosszul reagál vagy nyomást gyakorol rád, hogy mégis megtedd.  
 • Tudnotok kell a partnereddel beszélgetni a szexről és arról, hogy mire vagytok és mire nem vagytok még felkészülve.   
 • Ismerned kell a beleegyezés fogalmát és azt is, hogy milyen a biztonságos szex.  

Biztonságos szex

Ha úgy döntesz, hogy szexuális életet fogsz élni, fontos, hogy használjatok fogamzásgátlót, azért, hogy védekezzetek a terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

Jól kell érezned magad azzal, akivel le fogsz feküdni, és ez azt jelenti, hogy tudnotok kell beszélni a fogamzásgátlásról is.  

Senkinek nincs joga rávenni, hogy lefeküdj vele védekezés nélkül. 

Fogamzásgátlás

Sok fajta fogamzásgátló eszköz van és mindegyik máshogy működik. 

A leggyakoribb formája a védekezésnek az óvszer és a fogamzásgátló tabletta. 

Ha azon gondolkozol, hogy lefekszel valakivel, és információt szeretnél arról, hogy milyen védekezési forma érhető el számotokra, beszélhetsz a háziorvosoddal vagy egy családtervező klinikával. Lehet, hogy egy kicsit kínosnak érzed, de az orvosok, asszisztensek egyfolytában erről beszélnek és az a dolguk, hogy segítsenek neked. 

Ha 18 év alatti vagy, az orvossal való első találkozásra valamelyik szülőddel vagy gondviselőddel kell valószínűleg elmenned. Próbálj meg beszélgetni vele arról, hogy mi várható majd a vizsgálaton, készülj fel lélekben arra, hogy az orvos előtt le kell majd venned a ruháid és meg kell hogy vizsgáljon ahhoz, hogy tablettát írhasson fel. 

Törvényes korhatár – jó, ha tudod!

Magyarországon a beleegyezési korhatár, hogy hozzájárulj és önként beleegyezz a szexuális aktusba 14 év. Azonban van egy közeli életkor-engedmény, miszerint, ha elmúltál 12 éves beleegyezésed adhatod egy 18. életévét még be nem töltött személynek.

Ha nincs kivel megbeszélned ezt a témát, keresd bátran a Kék Vonalat!

Mit tehetsz, ha szexuális bántamazás áldozata lettél?

Ha megtörtént ezek bármelyike, ne félj segítséget kérni ahhoz, hogy fel tudd dolgozni, és a szükséges intézkedéseket megtenni (lelki támogatás, orvosi vizsgálat, akár rendőrség). Segítséget, tanácsot kérni nem ciki!

Ha nem tudod, hogy hova fordulj, hívd a Kék Vonalat! Vonalaink elérhetőek a nap 24 órájában.

06 1 311 6000 – Nőgyógyászati Sürgősségi Ambulanciák (Nem megfelelő, elmaradt védekezés esetén, itt kérhetsz segítséget ha sürgősségi fogamzásgátlásra van szükséged. A címed megadásával az esemény utáni tabletta receptre írását kérheted)

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani, mi történik veled?...

Share This