A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnál a hívások fogadását és az online konzultációkat önkéntes, szakmailag felkészített segítők végzik. Az önkéntesek több napos elméleti és több hetes gyakorlati felkészítés után, átlagosan heti 5 órában vesznek részt a segítő szolgáltatásokban. A gyerekek meghallgatására, támogatására heti rendszerességgel odaszánt idő biztosítja segélyvonalaink elérhetőségét, chatszobánk és levelező felületünk működését.

Téged is várunk, az életkor, nem, foglalkozás tekintetében sokszínű csapatunkba!
Évente több alkalommal tudsz csatlakozni, az aktuális információkat itt találod.

Ha másképp szeretnéd a munkánkat támogatni, nézd meg a Támogass! menüpontot vagy érdeklődj egyéb önkéntes lehetőségeinkről itt: onkenteskepzes@kek-vonal.hu

MIÉRT
CSATLAKOZZAK?

Jó ügy

Gyerekeknek és gyerekért aggódó felnőtteknek segíthetsz.

„Kinyílik számomra egy új világ, ahogy a gyerekekkel beszélgetek. Hiszek abban, hogy szükségük van a figyelemre, amit ha elfogadnak, segít világosabban látni a saját életüket”.

jó közösség

Gyerekekért elkötelezetten dolgozó csapat tagja lehetsz.

„Elképesztő szakmai tapasztalat! ….ráadásul mindezt egy szuper, felkészült, jó hangulatú csapat tagjaként élhetem át, akik közé jó megérkezni!”

fejlődés

Folyamatos szakmai és személyes támogatás mellett tanulhatsz magadról és másokról, elsajátíthatod a segítő beszélgetés, a telefonos és online konzultáció alapjait.

„Első pillanattól rengeteget tanultam a Kék Vonalban, és úgy érzem, mindig van itt lehetőség, hogy tovább fejlődjek: jobb segítővé váljak, jobban tudjak segíteni másoknak, rácsodálkozzak saját működésemre. Nagyon sokat jelent az a sokrétű szakmai támogatás (egyéni és csoportos szupervízió, csoportok, tréningek), amit itt kapunk.”

AZ ÖNKÉNTES
SEGÍTŐ

A kiválasztási folyamat után a leendő segítőket egy képzésre hívjuk meg. Az elméleti képzést vizsga zárja. Ezután legalább hat héten át, heti egy alkalmas gyakorlati képzésben vesznek részt leendő önkénteseink. Felkészítésük után sem maradnak egyedül: esetmegbeszélők, csoportos szupervíziók várják őket; az ügyelői szobában pedig tapasztalt munkatárs segíti a munkájukat.

MIT CSINÁL AZ ÖNKÉNTES ÜGYELŐ?

Ügyeletet vállal

Gyerekekkel, fiatalokkal és gyerekekért aggódó felnőttekkel beszélget telefonon és a chatszobánkban. Az ügyeletek minden nap  13-17, illetve 17-21 óra között zajlanak. A képzésünk ingyenes, ezért kérünk Téged, hogy akkor jelentkezz, ha 2 évre heti rendszerességgel el tudsz köteleződni a Kék Vonal mellett. Csapatban dolgozunk, a hívásokat átbeszélheted az ügyeletvezetővel.

Folyamatosan fejlődik, tanul

Rendszeresen a konzultációkhoz kapcsolódó előadókat hívunk meg, tematikus csoportokkal biztosítjuk ügyelőink fejlődését.

Új kihívások várják

A tapasztalt, hívásokat kitűnően kezelő ügyelőinknek gyakran kínálunk fel szakmai munkacsoporton belüli álláslehetőséget.

Munkáját értékelik és véleménye fontos

Szervezeti kultúránk fontos alapköve a kétirányú visszajelzés. Nemcsak a képzés folyamán kapnak az önkéntesek visszajelzést, hanem minden szolgáltatásban folyamatos támogatás és kontroll mellett vesznek részt. Az önkéntesek visszajelzései, véleménye folyamatosan formálja a szervezet működését.

ÍGY TUDSZ JELENTKEZNI ÖNKÉNTESNEK

Töltsd ki jelentkezési lapunkat és küldd el emailben az onkenteskepzes@kek-vonal.hu címre a következő dokumentumokat: önéletrajz, 2 db ajánlólevél, erkölcsi bizonyítvány (vagy az igénylést visszaigazolás / print screen).

Meghívunk egy kiválasztó workshopra, ahol eldől, hogy részt tudsz-e venni a képzésen.

Jelenléti képzés és egyéni tempóban elsajátítható e-learning feladatokkal, majd online vizsga teljesítése.

Hat alkalmas gyakorlati képzésen való részvétel.

Önálló ügyelővé válás legkésőbb 1,5 hónappal a képzést követően.

AKTUÁLIS KÉPZÉSÜNK

Jelentkezési határidő:
2021. 10. 04.

Kiválasztó workshop dátuma:
2021. 10. 08. 14-19 óra között

Képzés dátumai:
2021. október 16. 9-17 óra között

2021. október 17. 9-14 óra között

2021. október 30. 9-17 óra között

2021. október 31. 9-14 óra között

Valamint egyéni időbeosztás alapján elsajátítható e-learning tananyagok kísérik a képzési napokat.

Ha ez az időpont nem felel meg Neked, de szívesen lennél az önkéntesünk, ne csüggedj, évente több alkalommal indítunk képzéseket.

Bővebb információért látogass vissza a honlapra, hívj minket a 061 354 10 29-es telefonszámon vagy írj nekünk az onkenteskepzes@kek-vonal.hu címre

GYAKORI KÉRDÉSEK

Milyen az ideális jelölt?

Téged keresünk, ha 20. életévedet betöltött érettségizett felnőtt vagy, felelősséget érzel a gyerekek testi-lelki jóllétéért, érdekel a kamaszok világa, türelmes, elfogadó vagy. Ha van előreláthatólag a következő két évben hetente 5 óra szabadidőd. Ha szívesen dolgozol csapatban, de az önálló feladatoktól sem riadsz meg. Ha tudsz azonosulni alapértékeinkkel, azaz fontos számodra a gyerekközpontúság, a bizalom, a felelősségvállalás és az együttműködés.

Milyen legyen az ajánlólevél?

Az ajánlólevelet szervezet és magánszemély is kiállíthatja, annyit kérünk, hogy ne barát vagy családtag legyen, hanem olyan személy vagy szervezet, akivel valamilyen “hivatalos” kapcsolatban van a jelentkező. Ez lehet képzés, oktatás, vagy munkahely kapcsán. Nincsen semmilyen formai megkötés, azt kérjük, hogy aki az ajánlólevelet kiállítja, néhány sorban írja le, hogy miért tartja a jelentkezőt alkalmasnak egy önkéntes munka elvégzésére, illetve egy önkéntes csoporthoz való csatlakozásra.

Lehet-e otthonról végezni az ügyelői munkát?

Az ügyeletadás helyszíne budapesti, belvárosi irodánk. Ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, a gyakorlatot szerzett ügyelők otthonról is elláthatnak online ügyeletet.

Úgy érzem a segítő konzultáció nem az én műfajom. Van-e lehetőség máshogyan segíteni az alapítványnak?

Természetesen igen. Több nemzetközi projektben is részt veszünk, így önkéntes fordítók segítsége is mindig jól jön; de irodai adminisztrációhoz is várunk segítő kezeket

Hol található az iroda?

A Budapesten, a Nyugati pályaudvar közelében.

Hányszor kell ügyelni jönni?

2 havonta hat alkalom ügyeletvállalást várunk ügyelőinktől a kiképzésért, szakmai támogatásért „cserébe”.

Hogy alakul az ügyeleti beosztás?

Minden nap 13-17 és 17-21 óra között lehet vállalni ügyeletet.

Én választhatom ki, hogy melyik nap, és melyik ügyeleti blokkra jövök?

Természetesen. Azonban azt kérjük ügyelőinktől, hogy előre jelentkezzenek fel az ügyeletekre, és 14 napon belül lehetőség szerint ne mondjanak le ügyeletet.

Hová fordulhatok további kérdéseimmel?

Nyugodtan írj Nekünk az onkenteskepzes@kek-vonal.hu email címre.

Share This