E-learning kurzus szülőknek

Ingyenes online kurzus szülőknek

Üdvözlünk! A Fontos vagy! kampányunk keretében egy olyan online kurzust készítettünk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért, hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, melyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurzus a dm – Drogerie Markt Magyarország támogatásával jöhetett létre.

Kurzusunkkal arra helyzetre szeretnénk reagálni, hogy a pandémia alatt megemelkedtek a családi konfliktusokról szóló hívások száma. A beszélgetések alatt az is kiderült, hogy a gyerekek nehezen fordulnak a szüleikhez, ha viszont mégis megteszik, gyakran félresiklik a szülő-gyermek közötti kommunikáció.

Az öt részes kurzus témái:

  • aktív hallgatás
  • információk, helyzet feltérképezése
  • a szülők közötti kommunikációs stílus, személyes határok
  • nondirektivitás
  • szülőnek lenni nem könnyű

Minden részhez kapcsolódik egy rövid videó, amely elemzésével Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal szakmai vezetője részletezi a segítő beszélgetés alapjait.

1. rész: A Kék Vonalról és az aktív hallgatásról

A szülőknek nagy szerepük van abban, hogy a fiatalok fel tudják dolgozni a pandémia okozta traumákat. A segítő beszélgetés alapja a meghallgatás. Az aktív hallgatás nem egyszerű, fontos hozzá a türelem és a saját gondolatok háttérbe szorítása.

Kattints ide, és nézd végig a kurzus első részét! 

2. rész: Az érzelmi támogatásról és a közös megoldáskeresésről

Ha a gyermek a szüleihez fordul egy problémával, nem feltétlenül azonnal a megoldásra kell fókuszálni. Fontos felméri a fiatal igazi szükségleteit – van, hogy az érzelmi támogatás sokkal nagyobb segítség, mint a tanácsadás. 

Nézd meg a kurzus második részét ezen a linken!

3. rész: A nondirektivitásról, az erkölcsi állásfoglalásról és a szextingről

Egy krízishelyzetben a higgadtság megőrzése a legfontosabb. Egy szülő higgadtságát elősegítheti, ha a szülő bízik a gyermekével való kapcsolatában. A beszélgetés hatékony lehet, ha az áldozathibáztatáson túllép a szülő, és nyitott kérdésekkel segíti a fiatalt a megnyílásban.

Hogyan tudod ezt megtenni? Kattints ide és tanulj különböző kommunikációs technikákról. 

4. rész: A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusról

A pandémia okozta nehézségek miatt a csalásokban is gyarapodtak a konfliktus helyzetek. Fontos, hogy krízisben a család össze tudjon tartani. A gyermekek számára a szülők nyújtják az elsődleges példákat, ezért ahogyan a szülők beszélnek egymással, a fiatal is úgy fog velük, illetve a külvilággal kommunikálni.

Hogyan tudod mindezt pozitívan befolyásolni? Nézd meg a kurzus negyedik részét!

5. rész: A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerű

Szülőként sok kihívással kell szembenézni, és rengeteg szerepben kell tudni egyszerre helyt állni. Ezeket a nehézségeket azonban meg lehet beszélni és ki lehet mondani, hogy mindenki számára egyszerűbb legyen az élet.

A kurzus utolsó részében azt tudatod meg, hogy hogyan kommunikálj a saját nehézségeidről szülőként. 

Köszönjük a videóban való közreműködést és a forgatókönyveket Kemény Zsófinak, illetve a Grund Színház színészeinek, Boncsér Sára Lucának és Ferencz Attilának.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

Share This