Egymásra lépni tilos!

Egymásra lépni tilos! – Alkotói pályázat

A Budapest Esély Nonprofit Kft. az Egymásra lépni tilos! című esélyegyenlőségi kampányának keretében pályázatot hirdet egyéni alkotók és alkotócsoportok számára gyermekjogi témakörben.

Idén olyan pályaműveket várunk, amelyek felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy minél több gyerek megismerkedjen az őt érintő magyar és nemzetközi gyermekjogokkal és a kapcsolódó kötelességekkel.

Gondolatébresztő, segítség az alkotáshoz az ENSZ 1989. november 20-án elfogadott gyermekjogi egyezménye alapján:

 • A felnőtteknek óvnia kell a gyerekeket mindenféle erőszaktól, bántalmazástól vagy elhanyagolástól.
 • A gyerekeknek joguk van az egészséges élethez. A gazdagabb országokban élőknek segíteniük kell a szegényebb országban élőket, hogy ez megvalósulhasson.
 • A döntéseket a felnőttek hozzák, ugyanakkor a gyerekekkel kapcsolatban olyan döntéseket kell hozniuk, amelyek első sorban a gyermek jóllétét szolgálják. A legjobb, ha közösen tudják megbeszélni, hogy milyen döntések lehetnek a gyermek számára leghasznosabbak.
 • A gyermekeket is megilleti a szólásszabadság: joguk van véleményük, ötleteik kifejtésére, melyet tiszteletben kell tartani.
 • Minden gyermek egyenlő. A megkülönböztetés tilalma ugyanúgy vonatkozik a gyerekekre, ahogyan a felnőttekre is. Nem lehet valakit csak amiatt másképp kezelni, mert máshogyan néz ki, mást gondol, vagy másképp öltözködik, mint a többiek.
 • A fogyatékossággal élő gyerekeknek is vannak jogaik, és ők is ugyanolyan értékes részét képzik a társadalomnak, mint azok, akik nem fogyatékossággal élnek.

Hogyan jelenhetnek meg ezek a jogok a mindennapi életben?

Milyen módon lehet felhívni ezekre a jogokra a figyelmet és milyen kötelezettségek kapcsolódnak hozzájuk?

Mit tehetnek a felnőttek és mit a gyermekek ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartásáért?

A pályázóktól azt várjuk, hogy mutassák be, hogy milyen esetekben és miért fontos, hogy a gyerekek ismerjék és érvényesíteni tudják a jogaikat.

 Milyen pályaműveket várunk?

I. Képzőművészeti alkotás: (rajz, festmény, plakát stb.). A képeket (vagy – pl. festmény, grafika esetén annak fotóját, másolatát) digitálisan, legalább 500dpi felbontásban, JPG formátumban várjuk. A képeket weboldalra és közösségi oldalra is feltöltjük, kérjük ennek figyelembevételét a formátum kiválasztásánál.

IIKisfilm: (lehet némafilm, próza, de videoklip, riport is) készülhet bármely, mozgókép rögzítésére alkalmas eszközzel. Hossza maximum 2 perc, formátuma: AVI kiterjesztésben, 720×576 vagy 1024×768 pixel méretben, melyet a megadott e-mailcímre és vagy fájlmegosztó (pl.: wetransfer) segítségével várunk.

III. Irodalmi alkotás: (vers, próza), maximum 8000 leütés terjedelemben. Word dokumentumot várunk, egy-egy írásmű terjedelme nem haladhatja meg a 8000 leütést, egy dokumentum egy írásművet vagy egy sorozat darabjait tartalmazhatja. A külön írások külön fájlba kerüljenek!

A pályaművek értékelése – zsűrizés és díjazás:

Összesen tizenkét helyezett kerül díjazásra:

 • Minden kategóriában az első három helyezett alkotást díjazzuk, azaz kilenc nyertest hirdetünk.
 • További három, kép formátumban beérkezett alkotás sorsáról a közönség dönt: a beérkezett képeket, amelyek a zsűrizés során nem értek el helyezést, előzetes értékelést követően nyilvánosságra hozzuk az Egymásra Lépni Tilos! Facebook oldalán. A három legtöbb „lájk”-ot kapó pályamű részesül közönségdíjban.

Díjak:

 1. helyezett: 50 000 Ft
 2. helyezett: 30 000 Ft
 3. helyezett: 20 000 Ft

A díjak járulék és adóterheit a Budapest Esély NKft. (kiíró) vállalja.

A pályaművek értékelését a Budapest Esély Nonprofit Kft. és szakmai partnerei köréből választott zsűri bírálja el a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közreműködésével. A zsűri fenntartja a jogot, hogy az egyes helyezésekben nem hirdet nyertest. A kiíró fenntartja a jogot, hogy a nevezők számának és a pályamunkák minőségének függvényében több, kisebb értékű vagy kevesebb, nagyobb értékű pénzdíjat osszon.

Egy pályázó több, de legfeljebb 3 pályamunkával, vagy 1 db, legfeljebb 3, egymáshoz szervesen kapcsolódó elemből álló sorozattal nevezhet. Ez esetben a sorozat elemeit a zsűri együttesen értékeli.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. tervei között szerepel a pályaművek kiállítás formájában történő bemutatása a nagyközönség számára és a pályaműveknek a Budapest Esély weboldalain, a közösségi oldalain történő publikálása.

Valamennyi formában benyújtott pályázathoz érvényes, a jelen kiírás mellékletét képező pályázati adatlap és aláírt adatvédelmi nyilatkozat is szükséges, melyek letölthetőek az oldal alján található kapcsolódó fájlokból.

Valamennyi pályázatot az ELT2022@pestesely.hu címre várjuk.

Pályamunkák beadásának feltétele:

A pályázó kizárólag saját eredeti szerzői alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelenné válik, és a pályázó díjat nem kaphat, vagy ha ez a díjátadást követően válik ismertté, akkor a pályázó köteles a díjat visszaszolgáltatni, visszafizetni. A pályázó a pályázati lap aláírásával a pályamunkájáról kijelenteni, hogy az saját szerzői műve, továbbá felelősséget vállal azért, hogy az általa benyújtott pályamunka nem sérti más szerzői jogát.

A pályázat beérkezési határideje:

október 14. 12:00 óra.

Határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.

Kik pályázhatnak?

Érvényesen pályázhat minden alkotókedvű, a téma iránt elhivatottságot érző személy vagy alkotócsoport; kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül.

Nevezési díj: NINCS

Határidők, fontos dátumok:

Pályázat kiírása: 2022. június 01.

Beadási határidő: 2022. október 14. 12.00 óra

Közönségdíjakra jelölt képek meghirdetése: 2022. október 30.

Közönség szavazatok zárása: 2022. november 13.

A pályázat eredményének kihirdetése: 2022. december 05.

Szerzői és felhasználói jogok:

A pályázat benyújtói a pályamunkához fűződő szerzői jogaik alapján az alábbi keretek között adnak a kiíró részére felhasználási engedélyt:

 • A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben csakis a pályázó nevének feltüntetése mellett.
 • A kiíró, úgyis mint a kiállítás rendezője jogosult a mű nyilvánosságra hozatalára a kiállítás keretében, továbbá a kiállításhoz szorosan kapcsolódó katalógus, programfüzet, internetes felület, reklám stb. keretében.
 • A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót könyvalakban, illetve elektronikus formában többszörözze, valamint megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett. Mivel ez a projekt nonprofit jellege folytán a kiírónak főszabály szerint nem hoz bevételt, a pályázó a díjazásról lemond.
 • A pályázatra benevezett pályaművek további, harmadik fél általi, nonprofit jellegű felhasználása a pályázó értesítése, beleegyezése mellett történhet. A pályaművek kiíró vagy harmadik fél általi, nem nonprofit felhasználásáról a pályázó és a pályázat kiírója külön megállapodást köthetnek egymással, melyben az esetleges díjazást egymás között megosztják.
 • A pályázók által megadott elérhetőségeket a pályázat kiírója adatbázisában regisztrálja, azokat harmadik személynek csak a pályázó külön beleegyezésével adja ki.

A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát – a szerzői jogra vonatkozó kitételek kivételével – fenntartja.

A pályázat kiírója a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja, felelősséget e tekintetben nem vállal.

További információ az ELT2022@pestesely.hu e-mailcímen kérhető.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az...

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a...

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Az emberek többsége élete során használ valamikor bizonyos „befolyásoló” szereket (pl. koffein, vényköteles gyógyszer, alkohol), anélkül, hogy az valódi gondot okozna számára. A szerhasználat akkor válik problémává, amikor elkezdi negatívan befolyásolni az egyén...

A kamaszkor, mint krízis

A kamaszkor, mint krízis

Hogyan segítsük kamaszodó gyerekeinket?A fejlődés egy pozitív szó, de minden fejlődés mögött krízisek vannak.Krízis minden olyan állapot, amikor a régi működési módok már nem funkcionálnak, de még nincsenek újak.Vannak úgy nevezett normatív krízisek, olyan...

Küldesz magadról egy képet? – Avagy a szexting veszélyei

Küldesz magadról egy képet? – Avagy a szexting veszélyei

Az online ismerkedés során nem szokatlan, hogy idővel elhangzik a kérdés: Küldesz magadról egy képet? A tudat, hogy valaki érdeklődik irántunk, felvillanyozó tud lenni, így általában nem igazán gondoljuk túl a dolgot, már megy is a fotó. Csetelés közben - a texting...

Önsértés helyett: 13 pozitív megküzdési stratégia

Önsértés helyett: 13 pozitív megküzdési stratégia

Az önsértésre irányuló késztetés igen erős tud lenni. Vannak olyan dolgok azonban, amiket Te is meg tudsz tenni, hogy szembeszállj ezekkel a késztetésekkel.  A feszültség, az indulatok leküzdésére, a kínzó, rossz érzések elviselésére próbálj az önsértés helyett más...

Hogyan birkózz meg az öngyilkos gondolatokkal

Hogyan birkózz meg az öngyilkos gondolatokkal

A szuicid (öngyilkos hajlamú) emberek megoldást keresnek az általuk megtapasztalt fájdalomra. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem akarnak tovább élni. Néhányan megfontolják, vagy meg is próbálnak öngyilkosok lenni, amikor minden reményüket elvesztették. Ezeket...

Örökké barátok? Hogyan kezelj egy mérgező barátságot?

Örökké barátok? Hogyan kezelj egy mérgező barátságot?

Ha egy barátság sok fájdalmat és problémát okoz neked, akkor az egy mérgező kapcsolat. Elképzelhető, hogy bizonytalannak érzed magad a barátod miatt, vagy olyan dolgokra akar rávenni, amelyek számodra kényelmetlenek. Az is lehet, hogy mindketten a legrosszabb...

Share This