Erőszak

Sokszor a felnőttek sincsenek tisztában a kapcsolati erőszak fogalmával, és lehetséges következményeivel. Kamaszként, fiatal felnőttként pedig még nehezebb felismerni azokat a helyzeteket, amelyek már nem elfogadhatóak, és tudni, hogy mikor érdemes segítséget kérni, és hogyan. 

Tudtad?

A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti!

A kapcsolati erőszak nem csak a nőket érinti, de őket jelentősen nagyobb arányban. Óvatos becslések szerint ma Magyarországon 220 ezer nő él olyan kapcsolatban, melyben partnere fizikailag bántalmazza, és átlagosan heti egy nőt öl meg volt vagy jelenlegi partnere.

Hová fordulj, ha erőszak áldozata vagy?

Ha életveszélyben érzed magad, hívd a rendőrséget a 112-es számon! Ha fenyegetve érzed magad, tegyél feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

Ha elmenekülnél, de nincs hova, tudd: léteznek titkos menedékházak és krízisközpontok, ahová átmenetileg mehetsz. Gondold át azt is, hogy van-e olyan barátod, rokonod, akihez mehetsz, ha nagy a baj.

A bántalmazottak segélyvonala, országosan hívható ingyenes szám 0-24 óráig: +36-80-20-55-20

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak: NANE Egyesület

Jogsegélyszolgálat: Patent Egyesület

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Grooming

Grooming

Kevesen ismerik a grooming fogalmát, pedig nagyon sok fiatallal megtörténik, hogy egy felnőtt ártó szándékkal próbálja becserkészni őket online. Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyerekkel, azzal...

Biztonságos szex

Biztonságos szex

A biztonság és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése nagyon fontos témák. Tudtad? Minden nagyobb városban vannak tiniambulanciák, ahol kifejezetten kamaszok számára elérhető a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás. Sok...

Ciki? Nem ciki?

Ciki? Nem ciki?

A kamasz közösségekben nagyon nagy a csoportnyomás, ami miatt sokan úgy érzik, hogy elkéstek valamivel. Mit kell tudnod minderről? Ciki? Nem ciki? Ciki, hogy még nincs barátom/barátnőm? Ciki, hogy még nem vesztettem el a szüzességem? Ezek csupa olyan kérdések,...

Share This