Évente több mint ezer gyereket keresnek Magyarországon

Évente több mint ezer gyermeket keresnek Magyarországon

Május 25. az eltűnt gyermekek világnapja.  Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal szakmai vezetője mesélt az Indexnek az alapítvány tapasztalatairól, a szökések okáról és arról, hogy mekkora esállyel találnak meg egy eltűnt gyermeket.

Reményiné Csekeő Borbála: „Elsősorban tizenévesek telefonálnak, szökés tervével, akik valamilyen családi krízisbe kerültek. Gyakran hozzátartozók, vagy gyermekotthonok szakemberei keresnek minket. Minden állami gondozásban élő 5-6. tizenéves nem ott van, ahol lennie kéne. Egy gyermekotthonnak nincs mérlegelési lehetősége, ha például hétvégi családlátogatásról megadott időben nem érkeznek vissza, azonnal jelezniük kell a rendőrség felé. Statisztikák szerint családból jóval kevesebb gyerek tűnik el”

Mikor kell aggódni?

A szülőknek mindig tudniuk kell, hol van a gyermekük. Ha a gyermek késik először érdemes őt telefonon hívni, majd barátait keresni. Kamaszkorban sokszor csak szabadságuk határait feszegetik a fiatalok, azonban kiskortól meg kell tanítani, hogy ki az a felnőtt, akiben megbízhat, hogyan kell felelősségteljesen viselkednie, hogy ne essen baja. 

„Fontos hangsúlyozni, hogy a kisgyerekek állandó figyelmet igényelnek. Ha elveszik a gyerek tömegben, egyes nagyobb komplexumban, strandon, azonnal értesíteni kell az ottani személyzetet, biztonsági szolgálatot, majd a rendőrséget, általában 1-2 órán belül rá is lelnek a kicsire. A különélő szülők esetében az is előfordul, hogy a szülői felügyeleti joggal nem rendelkező fél viszi el jogtalanul a gyereket. Tavaly 10 ilyen esetben kértek tőlünk segítséget” – fejtette ki a gyermekkrízis alapítvány vezetője. 

Az otthoni állandó veszekedések is kellemetlen légkört jelentenek a gyerek számára, amiből úgy érzi, hogy menekülnie kell. De fontos tudniuk, hogy számukra is van segítség, önállóan is fordulhatnak a lakóhelyük szerinti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálathoz, illetve hívhatják a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt a 116 111-es számon. Ha olyan esettel állunk szemben, hogy a gyermek számára nem biztonságos az otthoni környezet, a gyermekvédelem illetékesei meg fogják tenni a szükséges lépéseket.”

Ernőfy Nóra teljes írását itt olvashatod.

Kép forrása: Pexels

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az...

Share This