Fogamzásgátlás

Nincs olyan téma, amelyről több tévhit keringene a fiatalok körében, mint a fogamzásgátlás! Mi az, amit mindenképpen tudnod kell?

Milyen módszerek vannak? Mit kell róluk tudnod?

A fogamzásgátlás a fiúk és a lányok felelőssége is, nem csak a lányoké! A fiúkat is érinti, ha a partnerük teherbe esik – még akkor is, ha csak alkalmi partnerről van szó.

A fogamzásgátlás nem mindig jelent teljes biztonságot! Sok olyan elterjedt módszer van, amely nem nyújt védelmet a teherbe esés ellen, ilyen pl. a megszakításos módszer, vagy kamaszoknál a naptár módszer. 

Olyan fogamzásgátló módszerek is vannak, melyek a teherbe esést megakadályozzák, de a nemi úton terjedő betegségektől nem védenek – ilyen például a tabletta. 

Ha a gumióvszert választod, de a partnered nem akarja használni (és nem védekeztek máshogy, illetve még nem vagytok együtt hosszabb ideje), akkor gondold át, hogy megéri-e egy olyan emberrel lefeküdnöd, akinek a számára nem fontos a te biztonságod. 

Gondold át!

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha lány vagy: szedsz-e tablettát? Ha igen, akkor kell-e még extrán védekezned a betegségek ellen is (ha nem hosszú távú és monogám kapcsolatban élsz)? Ha nem szedsz tablettát, akkor honnan tudod, hogy a partnerednek nincs nemi úton terjedő betegsége? Van-e nálad óvszer? 

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha fiú vagy: tudod-e a partneredről, hogy szed-e tablettát, és hogy mikor járt utoljára nemi betegség szűrésen? Van-e nálad óvszer?

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

Share This