Fogamzásgátlás

Nincs olyan téma, amelyről több tévhit keringene a fiatalok körében, mint a fogamzásgátlás! Mi az, amit mindenképpen tudnod kell?

Milyen módszerek vannak? Mit kell róluk tudnod?

A fogamzásgátlás a fiúk és a lányok felelőssége is, nem csak a lányoké! A fiúkat is érinti, ha a partnerük teherbe esik – még akkor is, ha csak alkalmi partnerről van szó.

A fogamzásgátlás nem mindig jelent teljes biztonságot! Sok olyan elterjedt módszer van, amely nem nyújt védelmet a teherbe esés ellen, ilyen pl. a megszakításos módszer, vagy kamaszoknál a naptár módszer. 

Olyan fogamzásgátló módszerek is vannak, melyek a teherbe esést megakadályozzák, de a nemi úton terjedő betegségektől nem védenek – ilyen például a tabletta. 

Ha a gumióvszert választod, de a partnered nem akarja használni (és nem védekeztek máshogy, illetve még nem vagytok együtt hosszabb ideje), akkor gondold át, hogy megéri-e egy olyan emberrel lefeküdnöd, akinek a számára nem fontos a te biztonságod. 

Gondold át!

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha lány vagy: szedsz-e tablettát? Ha igen, akkor kell-e még extrán védekezned a betegségek ellen is (ha nem hosszú távú és monogám kapcsolatban élsz)? Ha nem szedsz tablettát, akkor honnan tudod, hogy a partnerednek nincs nemi úton terjedő betegsége? Van-e nálad óvszer? 

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha fiú vagy: tudod-e a partneredről, hogy szed-e tablettát, és hogy mikor járt utoljára nemi betegség szűrésen? Van-e nálad óvszer?

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Share This