Fogamzásgátlás

Nincs olyan téma, amelyről több tévhit keringene a fiatalok körében, mint a fogamzásgátlásról! Mi az, amit mindenképpen tudnod kell?

Milyen módszerek vannak? Mit kell róluk tudnod?

A fogamzásgátlás a fiúk és a lányok felelőssége is, nem csak a lányoké! A fiúkat is érinti, ha a partnerük teherbe esik – még akkor is, ha csak alkalmi partnerről van szó.

A fogamzásgátlás nem mindig jelent teljes biztonságot! Sok olyan elterjedt módszer van, amely nem nyújt védelmet a teherbe esés ellen, ilyen pl. a megszakításos módszer, vagy kamaszoknál a naptár módszer. 

Olyan fogamzásgátló módszerek is vannak, melyek a teherbe esést megakadályozzák, de a nemi úton terjedő betegségektől nem védenek – ilyen például a tabletta. 

Ha a gumióvszert választod, de a partnered nem akarja használni (és nem védekeztek máshogy, illetve még nem vagytok együtt hosszabb ideje), akkor gondold át, hogy megéri-e egy olyan emberrel lefeküdnöd, akinek a számára nem fontos a te biztonságod. 

Gondold át!

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha lány vagy: szedsz-e tablettát? Ha igen, akkor kell-e még extrán védekezned a betegségek ellen is (ha nem hosszú távú és monogám kapcsolatban élsz)? Ha nem szedsz tablettát, akkor honnan tudod, hogy a partnerednek nincs nemi úton terjedő betegsége? Van-e nálad óvszer? 

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha fiú vagy: tudod-e a partneredről, hogy szed-e tablettát, és hogy mikor járt utoljára nemi betegség szűrésen? Van-e nálad óvszer?

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Grooming

Grooming

Kevesen ismerik a grooming fogalmát, pedig nagyon sok fiatallal megtörténik, hogy egy felnőtt ártó szándékkal próbálja becserkészni őket online. Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyerekkel, azzal...

Biztonságos szex

Biztonságos szex

A biztonság és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése nagyon fontos témák. Tudtad? Minden nagyobb városban vannak tiniambulanciák, ahol kifejezetten kamaszok számára elérhető a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás. Sok...

Ciki? Nem ciki?

Ciki? Nem ciki?

A kamasz közösségekben nagyon nagy a csoportnyomás, ami miatt sokan úgy érzik, hogy elkéstek valamivel. Mit kell tudnod minderről? Ciki? Nem ciki? Ciki, hogy még nincs barátom/barátnőm? Ciki, hogy még nem vesztettem el a szüzességem? Ezek csupa olyan kérdések,...

Share This