Fogamzásgátlás

Nincs olyan téma, amelyről több tévhit keringene a fiatalok körében, mint a fogamzásgátlásról! Mi az, amit mindenképpen tudnod kell?

Milyen módszerek vannak? Mit kell róluk tudnod?

A fogamzásgátlás a fiúk és a lányok felelőssége is, nem csak a lányoké! A fiúkat is érinti, ha a partnerük teherbe esik – még akkor is, ha csak alkalmi partnerről van szó.

A fogamzásgátlás nem mindig jelent teljes biztonságot! Sok olyan elterjedt módszer van, amely nem nyújt védelmet a teherbe esés ellen, ilyen pl. a megszakításos módszer, vagy kamaszoknál a naptár módszer. 

Olyan fogamzásgátló módszerek is vannak, melyek a teherbe esést megakadályozzák, de a nemi úton terjedő betegségektől nem védenek – ilyen például a tabletta. 

Ha a gumióvszert választod, de a partnered nem akarja használni (és nem védekeztek máshogy, illetve még nem vagytok együtt hosszabb ideje), akkor gondold át, hogy megéri-e egy olyan emberrel lefeküdnöd, akinek a számára nem fontos a te biztonságod. 

Gondold át!

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha lány vagy: szedsz-e tablettát? Ha igen, akkor kell-e még extrán védekezned a betegségek ellen is (ha nem hosszú távú és monogám kapcsolatban élsz)? Ha nem szedsz tablettát, akkor honnan tudod, hogy a partnerednek nincs nemi úton terjedő betegsége? Van-e nálad óvszer? 

Ezeket a dolgokat kell átgondolnod, ha fiú vagy: tudod-e a partneredről, hogy szed-e tablettát, és hogy mikor járt utoljára nemi betegség szűrésen? Van-e nálad óvszer?

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek fájóan ordítóak vagy akár egészen apróak. Lehet, hogy nyíltan segítséget kérnek tőled, de az is megtörténhet, hogy...

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

A depresszió egy jól kezelhető betegség. Különösen, ha ezt egy szakember időben megállapítja, és nem marad az érintett a betegséggel egyedül. Ezért nagyon fontos, hogy ha saját magad vagy valaki a környezetedben érintett lehet, kérj segítséget! Amiről ebben a cikkben...

Testi változások a kamaszkorban

Testi változások a kamaszkorban

A testünk a fizikai része annak, akik vagyunk. A részünk, amit mi és mások is minden nap látunk. A testi változások kamaszkorban pedig teljesen normális velejárói a testünk fejlődésének. Amiről ebben a cikkben olvashatsz: A test idővel változik. Milyen testi...

Share This