Fokozza a kamaszok depresszióját a karantén

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éve működtet több platformon elérhető lelkisegély szolgálatot. Nemcsak az öngyilkos gondolatokkal, depresszióval küzdő fiatalokkal foglalkoznak, hanem a bántalmazott gyermekekkel is. Céljuk, hogy minden gyermek biztonságos környezetben élhessen.

A Pesti Hírlapban jelent meg interjú Reményiné Csekeő Borbála pszichológussal, a Kék Vonal szakmai vezetőjével.

‘Erőteljesen megjelent a karantén hatása a beszélgetésekben, mondjuk három csoportban. Egyrészt az elmagányosodás, az izoláció nyomasztotta a fiatalokat. Aztán sokan arról számoltak be, hogy a napok elvesztették a struktúrájukat, eltűnt a rendszer a napjaikból, az életükből, és ezt nehezen dolgozzák fel, kezelik. A harmadik pedig azoknak a fiataloknak az esete, akiknek alapvetően sem volt jó otthon lenni, például a családon belüli erőszak miatt. Ők így beszorultak az otthonukba, ahol a többi családtag, akár a bántalmazó otthonmaradása is nagy nehézséget okozott nekik.’

Van valami halvány emlékem arról, hogy gimiben jött egyszer egy ember és beszélt a depresszióról, meg adott szórólapot, amin elérhetőségek voltak: lehetett velük chatelni, ha az ember rosszul érezte magát. Nyilván mindenki kidobta, gondolom én is. Aztán ugyanebben az osztályban otthagyta az egyik osztálytársunk az iskolát 16 évesen, amikor már nem volt iskolakötelezett, és azóta se hallottunk róla. Csendes lány volt, eleinte keveset, aztán már semennyit nem beszélt velünk. És ebben az osztályban történt az is, hogy egy lány egyszer bevett néhány xanaxot a szerelmi bánatára.

Nem igazán tudom, hogy hogyan is lehetne hozzáállni ehhez a témához. Talán kezd nagyobb lenni a tudatosság a mentális problémákkal, mentális zavarokkal kapcsolatban, mind a felnőttek, mind a fiatalok körében. Sokáig iszonyúan tabutéma volt, ezért fordulhattak elő olyan öngyilkossági esetek, amikor az áldozat közvetlen környezetének sem volt halvány fogalma sem arról, hogy miért dobta el az életét az illető.

Szerencsére Magyarországon is vannak szakemberek, akik foglalkoznak a problémával. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éve működtet több platformon elérhető lelkisegély szolgálatot. Nemcsak az öngyilkos gondolatokkal, depresszióval küzdő fiatalokkal foglalkoznak, hanem a bántalmazott gyermekekkel is. Céljuk, hogy minden gyermek biztonságos környezetben élhessen.

Legújabb kampányukról, a FontosVagy! kampányról kérdeztem az alapítvány szakmai vezetőjét, R. Csekeő Borbálát, amely tegnap debütált egy webinárium keretében.

Mesélj egy kicsit kérlek a kampányról!

Szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének világnapja, október 10. pedig a lelkiegészség megőrzésének világnapja. Arra gondoltunk, hogy ezt az amúgy is őszbe hajló, nem olyan könnyű hónapot egy kampánnyal fogjuk tölteni. Ennek az elsődleges célcsoportja azok a felnőttek, szakemberek, akik a munkakörükből, hivatásukból fakadóan találkoznak tizenévesekkel. Olyan módszertani anyagokat fejlesztettünk ki és fejlesztünk folyamatosan, amelyek azt segítik, hogy a szakemberek akár egy iskolai közösségbe, akár máshova be tudják hozni a stressz, stresszkezelés, megküzdés, depresszió és öngyilkosság témáját. Azt gondoljuk, hogy jó lenne, ha a középiskolás korosztály többet beszélne erről. Beszélgetne egymással, beszélgetne felelős felnőttek moderálása alatt, például osztályfőnöki óra, etika óra keretében. Ez nem olyan könnyű, ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

A teljes cikk itt olvasható: https://pestihirlap.hu/2020/09/11/fokozza-a-kamaszok-depressziojat-a-karanten/

Kép forrása: Pesti Hírlap cikk, forrás: Shutterstock

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

További sajtóhírek:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.2023. május 4.  Az elmúlt hetekben...

Share This