Barion Pixel

Gyakori témák

Amikor a függőség irányít

2023. augusztus 25.
Amikor a függőség irányít

Úgy érzed, elveszítetted a kontrollt és nem tudsz leállni? Aggódsz egy barátodért? Esetleg azt gondolod, titkolnod kell, mi történik otthon? A függőségek árnyékában élni nagyon megterhelő lehet, akár te magad vagy érintett, akár valaki a környezetedben. Bár sokszor szóba kerülhetnek a függőségek a mindennapokban, nem is olyan egyszerű felismerni, mit jelent ez pontosan. A problémák kezelése pedig még összetettebb feladat. Ebben az írásban szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy felismerd és jobban megértsd a függőséget, tisztában legyél a veszélyekkel, és tudd, mit tehetsz és kihez fordulhatsz, ha magadra ismersz, vagy ha valaki a környezetedben függőségtől szenved. Ne feledd, nem kell egyedül cipelned a függőséggel kapcsolatos terheket! Van segítség!

Mi az a függőség?

Függőségről akkor beszélünk, ha valaki képtelen abbahagyni valamilyen anyag fogyasztását, szer használatát vagy valamilyen viselkedési formát. Többféle függőséget különböztetünk meg. Beszélhetünk lelki (mentális) és fizikai függőségről. Függőség tárgyai lehetnek különböző „befolyásoló szerek”, például alkohol, kábítószer, gyógyszerek, cigaretta, de lehetnek olyan viselkedések is, mint például a szerencsejáték, (online) játék, telefon, számítógép vagy (közösségi) média használata, vásárlás, szex, pornónézés, illetve létezik például társfüggőség is.

Többek között az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy valaki függő:

 • ha már nem képes kontrollálni és határt szabni annak, hogy mikor és mennyi alkoholt iszik / szert fogyaszt / játszik stb.
 • annak ellenére, hogy már nagyon rosszul érzi magát, mégsem tudja abbahagyni az adott szer használatát vagy a cselekvést
 • erős késztetés vagy szünet nélküli sóvárgás a szer, az alkohol vagy a cselekvés iránt
 • elzárkózás vagy titkolózás a család és a barátok előtt
 • érdeklődés elvesztése a korábban fontos tevékenységek iránt
 • iskolával vagy munkával kapcsolatos problémák, például romló jegyek vagy hiányzások
 • változások a baráti/szociális kapcsolatokban
 • sikertelen kísérletek a függőség tárgyát képező cselekvés abbahagyására
 • alkohol / kábítószer nélkül képtelen a szórakozásra / az örömre
 • szorongás, harag vagy depresszió
 • agresszív viselkedés
 • hangulatingadozások
 • megváltozott alvási szokások
 • elvonási tünetek a szerhasználat vagy a viselkedés abbahagyásakor
 • ha a függőséggel küzdőnek mindig egyre több drogra / alkoholra / szerre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan hatást érjen el vele
 • étkezési szokások megváltozása, beleértve a fogyást és a súlygyarapodást is
 • kábítószer vagy alkohol használata a problémák elfelejtésére vagy kikapcsolódásként
 • ha valaki sok időt tölt azzal, hogy kitalálja, hogyan szerezzen kábítószert
 • extrém viselkedés (például lopás vagy értékek eladása), annak érdekében, hogy hozzáférhessen a függősége tárgyához.

Ha valaki függőségtől szenved, az jelenthet súlyos mentális, fizikai és szociális veszélyeket is nemcsak saját magára, hanem a környezetére nézve is. Ezért fontos, hogy a függőséggel küzdő minél hamarabb segítséghez jusson.

Mit tehetsz, ha érintett vagy?

A leszokás és a gyógyulás nem egyszerű. Az első lépés ezen az úton a probléma felismerése, a függőség kimondása. Sokan úgy vélik, hogy egyedül is képesek megbirkózni a problémával, de valójában sokkal nehezebb leszokni, mint azt gondolnák. Ezért fontos lehet segítő szakemberhez fordulni, terápiás csoporton vagy elvonó kezelésen részt venni.

Mit tehetsz, ha te magad szenvedsz a függőségtől?

Nagyon fontos lépés, hogy felismered és belátod: ez már függőség. Tudnod kell, hogy a leszokás és a gyógyulás akár az életed eddigi legnagyobb kihívása is lehet, de képes vagy rá, és nem kell egyedül megküzdened a nehézségekkel!

A szenvedélybetegség ugyanolyan betegség, mint a fizikai. Fontos, ha tudsz úgy beszélni a problémáidról, hogy nem kell szégyellned azt. Ha nem tudod, kivel beszélhetnél, a Kék Vonalnál mindig meghallgatunk, ítélkezés nélkül melletted vagyunk és segítünk, ha szükséged van rá.

Ha drogproblémákkal küzdesz, az ország különböző pontjain működnek drogambulanciák, illetve drogterápiás bentlakásos otthonok, valamint segítséget nyújtó szervezetek. Keress rá, hol található a hozzád legközelebbi. Írásunk végén találsz néhány szervezetet, oldalt, amelyek hasznosak lehetnek ebben.

Ha elindultál a leszokáshoz vezető úton, ez a néhány tipp segíthet Neked, hogy végig is tudj menni rajta:

 • Mondd el a számodra fontos ismerőseidnek, hogy elhatároztad, hogy leszoksz. Előfordulhat, hogy a döntésed egyben azt is jelenti, hogy néhány olyan baráttól, aki ebben nem tud támogatni vagy a közelsége nehézséget okoz a leszokáskor (mert például közösen drogoztatok), eltávolodsz, de fontosak azok a kapcsolatok, akik az elhatározásodat tisztelik és támogatják.
 • Kérd meg a barátaidat és a családtagjaidat, hogy legyenek elérhetőek számodra, fejezd ki, hogy szükséged van rájuk. Előfordulhat, hogy szükséged lesz valakire, akivel beszélhetsz akár az éjszaka közepén is. A nehézségekkel nem kell egyedül megküzdened, fogadd el a hozzád közel állók segítségét!
 • Próbáld meg távol tartani magadat az olyan helyzetektől, programokról, amelyek rizikót jelenthetnek a visszaesésben.
 • Tervezd meg, hogy mit teszel, ha nagy veszélye van egy helyzetben a visszaesésnek. A csábításnak nehéz ellenállni, de ha tudod, hogyan kezeld, akkor könnyebben meg tudod állni, hogy visszaess. Vonj be valakit a családból vagy a barátaid közül, hogy ők is tudjanak ebben támogatni és tudják, ha például sürgősen szükséged van rájuk.
 • Tudd, hogy a függőség nem jelenti azt, hogy gyenge vagy rossz ember vagy. Ha visszaesnél, amint tudsz, beszélj egy megbízható felnőttel. Nincs mit szégyellned, de fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapj, hogy a kemény munka, amit befektettél a leszokásba, ne vesszen el.
 • Ha nem tudod, kihez fordulhatnál, hívd a Kék Vonalat vagy írj nekünk!

A szenvedélybetegség, függőség mögött nagyon gyakran van valamilyen szorongás, feldolgozatlan rossz emlék, trauma vagy más lelki nehézség. Annak érdekében, hogy egy újabb stresszel teli időszakban ne ess vissza vagy ne válj valami mástól függővé, fontos ezeknek a mögöttes dolgoknak a feltárása is.

Mit tehetsz, ha aggódsz egy társadért?

Ha egy barátod függő, tudjuk, hogy nagyon megterhelő lehet látni a szenvedését, a kiszolgáltatottságát és a viselkedését. Tehetetlennek és szomorúnak érezheted magad, amiért egy számodra fontos embert így kell látnod. Van néhány javaslatunk arra, hogy mit tehetsz ilyen helyzetben:

 • Mondd el a barátodnak, hogy ha jól esne beszélgetni valakivel, te szívesen meghallgatod, és ajánld fel neki a segítségedet.
 • Ha úgy látod, egy barátod függővé vált, esetleg visszaesett, próbálj meg erről nyíltan beszélni vele és megkérdezni, hogy tudsz-e neki segíteni. Hívd fel a figyelmét a segítséget nyújtó szervezetekre.
 • Ha egy barátod a leszokással vagy a függőséggel küzd, fontos lehet, hogy bátorítsd és pozitív visszajelzést, dicséretet adj neki akár a kis lépések és elhatározások kapcsán. Ez apróságnak tűnhet, de sok esetben, ha a barátod ezáltal azt érzi, hogy törődsz vele, az éppen olyan erőt, motivációt és reményt jelenthet neki, amelyre szüksége van.
 • Ha a barátod nem hajlandó elfogadni a segítségedet, bátran fordulj egy megbízható felnőtthöz, akár szüleidhez, tanárodhoz, iskolai vagy szociális segítőhöz. Bár ezt nehéz lehet megtenni és úgy érezheted, hogy ezzel elárulod a barátodat, tudd, hogy valójában ezzel tehetsz érte a legtöbbet.
 • Fontos, hogy a megterhelő érzésekkel ne maradj egyedül. Bár rendkívül értékes, amit tenni tudsz a barátodért, nem fogod tudni meggyógyítani vagy kontrollálni. Oszd meg a nehéz érzéseidet valakivel, akiben megbízol. Ha nem tudod, kihez fordulj, hívd a Kék Vonalat!

Mit tehetsz, ha a családodban valaki függő?

Amennyiben valamelyik szülőd vagy rokonod küzd szenvedélybetegséggel, ez hatalmas terhet jelenthet neked. Jogosan vagy szomorú, dühös és tehetetlennek érezheted magad. Szívszorító, ha más miatt szégyelled magad, és elképzelhető, hogy félelemben élsz. Tudd, hogy nem kell egyedül maradnod ezzel a teherrel! Jogod van a biztonsághoz, és jogod van ehhez segítséget kérni!

Bár érthető, ha nehéz ezekről az érzésekről beszélni és segítséget kérni, de van segítség! Összeszedtünk néhány gondolatot, amit fontos tudnod:

 • Ne hibáztasd magad és ne várd magadtól a megoldást! Sem meggyógyítani, sem kontrollálni nem fogod tudni a szüleid/rokonaid függőségét.
 • A mentális betegség és a szenvedélybetegség is ugyanolyan betegség, mint a fizikai. Fontos felismerni, hogy a gyógyuláshoz szakértői segítség bevonására van szükség.
 • A súlyos terhek mellett fontos, hogy tudd, büszke lehetsz magadra, megélhetsz örömöket és szeretnivaló, különleges ember vagy!
 • Fontos, hogy ki tudd mondani az érzéseidet, és meg tudd osztani a nehézségeidet. Ne maradj egyedül a bajban. Ha nem tudod, hogy kihez fordulj, hívd a Kék Vonalat, vagy írj nekünk bátran!

Végezetül összegyűjtöttünk neked néhány linket, elérhetőséget, ahova további segítségért fordulhatsz:

Hasznos tartalmakat és támogató csoportokról elérhető információkat is találsz a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett oldalon: www.kimondhato.hu

Néhány drogambulancia és segítséget nyújtó szervezet:

További fontos információkat találsz még többek között ezeken az oldalakon is:

Ne feledd, lényeges, hogy meg tudd osztani a benned kavargó gondolatokat, meg tudd fogalmazni az érzéseidet, és fel tudd tenni valakinek a kérdéseidet. A Kék Vonal éjjel-nappal, ingyenesen és név nélkül hívható: 116 111.

Források:
www.kimondhato.hu
https://kidshealth.org

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Fiataloknak

Gyermekvédelmi rendszer

Gyermekvédelemről gyerekeknek
Bővebben
Gyermekvédelemről gyerekeknek

Sok felnőtt szeret, úgy beszélni a gyerekkorról, mint egy felhőtlen, gondtalan, csupa jó időszakról, esetleg akkor is, ha neki magának sem volt mindig olyan egyszerű gyereknek, kamasznak lenni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kék Vonal munkatársai és önkéntesei tudjana…

Fiataloknak

Szökés, eltűnés

Amikor világgá mennél – gondolatok az eltűnt gyerekekről
Bővebben
Amikor világgá mennél – gondolatok az eltűnt gyerekekről

Ha valamiből nagyon elegünk van, igen jól kifejezi az érzéseinket a mondat: legszívesebben világgá mennék. Vannak gyerekek, akik nem állnak meg itt, hanem tényleg útra kelnek a semmibe, életveszélyes helyzeteknek téve ki magukat, pedig mindig van más megoldás!

Fiataloknak

Bullying

Gondolatok a kortárs bántalmazásról tizenéveseknek
Bővebben
Gondolatok a kortárs bántalmazásról tizenéveseknek

Minden gyereknek joga van az oktatáshoz és mindenkinek joga van a biztonsághoz. Ennek ellenére gyakorlatilag nincs olyan iskola, ahol ne lenne jelen az erőszak.