Barion Pixel

Gyakori témák

Amikor visszaélnek a testeddel – a szexuális bántalmazásról

2023. augusztus 25.
Amikor visszaélnek a testeddel – a szexuális bántalmazásról

A gyermekbántalmazásnak nevezünk minden olyan gyermekek ellen elkövetett cselekedetet, ami fizikai, lelki károdosát okozhat a gyereknek, sérti emberi méltóságát, akadályozza a fejlődését. Erőfölényen alapuló kapcsolatban zajlik, az elkövető olyan személy, akinek az lenne a feladata, hogy biztonságot és bizalmat adjon, felelősséget vállaljon a gyerekért. A bántalmazás lehet fizikai, szexuális, érzelmi bántalmazás, de ide tartozik az elhanyagolás is.  A Kék Vonalat megkereső gyerekek 2022-ben 2500 esetben számoltak be őket ért bántalmazásról, és ennek 12 százalékában meséltek szexuális abúzusról.

Mi számít szexuális visszaélésnek?

A jog megkülönbözteti a szexuális erőszakot és a szexuális visszaélést. Szexuális erőszak, ha a bántalmazó testileg erőszakos vagy fenyegtő, illetve ha az áldozat védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen, például alkohol vagy más drog hatása alatt áll, és a bántalmazó ezt használja ki. Szexuális erőszakot követ el minden esetben az is, aki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel bármilyen szexuális cselekményt végez vagy végeztet.

A gyerekek elleni szexuális visszaélésnek nevezzük azt, amikor egy felnőtt vagy egy jóval idősebb, érettebb, akár testileg is nagyobb gyerek arra használja az erőfölényét, hogy valamilyen szexuális tevékenységbe bevonja a (másik) gyereket. Minden esetben szexuális visszaélés történik, ha egy felnőtt és egy 14 év alatti gyerek között történik szexuális cselekmény, vagy a felnőtt bármilyen szexuális cselekményre kéri a gyereket. Az a felnőtt (tizennyolcadik életévét betöltött személy) is szexuális visszaélést követ el, aki tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel  szexuális cselekményt végez, a vele kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve, tehát például tanára, edzője, főnöke stb..

Fontos tudnod, hogy nemcsak az számít szexuális bántalmazásnak, ha valaki engedély nélkül megérint intim helyeken (fogdosás, dörgölődzés, szájjal érintés, bármilyen behatolás), vagy azt kéri, hogy te érintsd meg. Érintés nélkül is történhet abúzus, például akkor, ha valaki szexuális töltetű fényképeket készít rólad, pornográf felvételeket mutogat, jelenlétedben végez szexuális tevékenységet (pl. maszturbál), szexualizált légkört teremt (szexualitáshoz köthető szó, hangnem használata feléd vagy jelenlétedben). Legtöbben talán azt gondolnák, hogy a gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket a gyerek számára idegen személyek követik el, pedig a felmérések szerint ez mindössze az esetek 7 százalékában történik. Sokkal gyakoribb, hogy családtagok, ismerősök, rokonok közül kerül ki az elkövető.

Az abúzus alapja a fentebb már említett erőfölény. Gyerek és felnőtt között nincs egyenlő kapcsolat, mivel a gyerek több szempontból is kiszolgáltatott (pl. érzelmileg, egzisztenciálisan), egy fejlődésben lévő személy. Éppen ezért nem beszélhetünk beleegyezésről akkor sem ha az áldozat nem tiltakozott, vagy szexuális élvezetet élt át az abúzus során. Beleegyezés csak egyenlő felek között történhet.

A gyerekekkel szembeni visszaélés általában valamilyen ártatlannak tűnő közeledéssel kezdődik, ami félrevezet (pl. “Hadd masszírozzalak meg!”, “Megmutatom, hogyan tartsd a fütyit”, “Én szeretlek a legjobban, nézd, mennyire”, “Nagyon szépen fejlődnek a melleid” stb)

Az ártalmatlannak tűnő “játékok” észrevétlenül fordulnak abúzusba, nincs nyílt erőszak, helyette manipuláció, érzelmi zsarolás, szeretetmegvonás van. Mivel a gyerekek bíznak a körülöttük lévő felnőttekben, sőt sok esetben nem is megengedett, hogy megkérdőjelezzék őket, fel sem merül bennük, hogy nemet mondjanak, ellenálljanak; akkor sem, ha érzik, hogy valami nincs rendben. A szexuális bántalmazás dinamikájának jellemzője továbbá, hogy az elkövetőnek és az áldozatnak lesz egy közös titka, amit senkinek sem szabad elmondani.

Az elkövető gyakran ilyesmiket mond a gyereknek: “Ha ezt elmondod, anya meghal”, “Akkor engem elveszítesz”. Gyakran már az abúzus közben bűntudatot kelt a gyerekben: “Miattad van, te csábítottál el, te vagy olyan, hogy ezt kell csináljam”. Ez a közös titok és a hozzá kapcsolódó érzések, a szégyen, bűntudat megakadályozzák, hogy a gyerek segítséget kérjen és egyre mélyebben zuhan az örvénybe.

A szexuális visszaélés következményei

A gyerekkorban elkövetett szexuális bántalmazásnak súlyos következményei lehetnek, mert a gyereket a személyiségfejlődés közben (akár korai szakaszában) éri a trauma. A hatása sokrétű, így szinte bármilyen tünet vagy tünetegyüttes megjelenhet a nyomában. A PTSD (poszttraumás stressz szindróma) a leggyakoribb következmény. Jellemző, hogy az áldozat folyamatos készenléti állapotban van, nyugtalan, erősen szorong.

A feldolgozatlan traumatikus emlékfoszlányok bármilyen a traumára emlékeztető ingertől aktiválódhatnak és betörnek a tudatba (emlékbetörés), elárasztva az áldozatot, ami erős szorongást, pánikos reakciókat okozhat. Az inger lehet egy szag, kép, hang, bármi ami a traumaemlékeket behozhatja. Jellemző, hogy az áldozat minden olyan helyzetet el akar kerülni, ami aktiválhatja az elárasztottságot, de szintén tipikus tünet a beszűkültség és a kiüresedettség is.

Ha mondjuk a bántalmazás egy táborban zajlott, előfordulhat, hogy minden olyan helyzetben, ami egy tábor képét, tárgyait, hangulatát idézi a gyereket elárasztják a trauma érzései, ezért minden olyan helyzetet kerül, ahol ez bekövetkezhet.

A PTSD mellett a szorongásos zavarok, depresszió, öngyilkossági gondolatok, evészavarok, szexuális zavarok is megjelenhetnek, amellett szerfüggőség (drog, alkohol) vagy viselkedési függőség (pl. számítógép-függőség), és különböző testi panaszok is követhetik (pl. krónikus fájdalom vagy gyulladás a traumában érintett területen, későbbi fogamzási nehézségek).

A szexuális abúzus gyakori kísérője a disszociáció.  Így nevezik azt az állapotot, amikor valaki “fejben” és érzelmileg kilép a helyzetből, nincs ott a tudatával. Az abúzus alatt ez egy védekezési mechanizmus, mert azzal, hogy “nincs ott”, védi magát, de hosszútávon akadályozza az egészséges életvitelt. Tipikusan mondatok, amelyek nyilvánvalóvá teszik a disszociációt: “Felülről láttam magunkat az ágyon”, “Olyan volt, mintha kiléptem volna a testemből”.

Tehát a következmények komplexek, hiszen lehet, hogy egy szorongásos zavar és önsértés hátterében sejlik fel egy évekkel ezelőtti szexuális bántalmazás. Éppen ezért fontos, hogy a szakemberek egyfajta traumaszemüvegen keresztül nézzenek a fenti tünetekre.

Honnan tudható, hogy valakit szexuálisan bántalmaznak?

Az abúzus nem marad jelek nélkül. Ha egy gyereket szexuálisan bántalmaznak, annak a láthatatlan rövidtávú jelei-következményei is előbb-utóbb megjelennek. A következő jelek közül minél több van jelen egyidejűleg, annál nagyobb a valószínűsége a háttérben lévő bántalmazásnak. Ha egy barátodon veszed észre ezeket a jeleket, jelezheted felé, hogy ha bármiről szeretne beszélni, ami neki nehéz, számíthat rád. Azonban fontos, hogy egy megbízható felnőttől is kérjen segítséget, mert ekkora terhet sem neked, sem neki nem szabad  egyedül hordozni.

TESTI JELEK:

 • Viszketés, fájdalom a nemi szerv környékén
 • Gyakori indok nélküli fájdalom (has, torok)
 • Nehéz járás, ülés
 • Fertőzések
 • Hirtelen testsúlynövekedés vagy csökkenés
 • Pszichoszomatikus tünetek (fejfájás, hasfájás, torokfájás)

VISELKEDÉSES JELEK

 • Álmatlanság
 • Szorongás, depresszió, nyugtalanság
 • Étvágytalanság
 • Romló iskolai teljesítmény
 • Csökkent önértékelés
 • Szexualizált viselkedés
 • Önsértés
 • Visszahúzódás, érdeklődés elvesztése
 • Egy bizonyos személytől való félelem (kisgyerekeknél)

Mit tehetsz érintettként vagy egy érintett barátjaként?

A gyerekekben erősen dolgozik a szégyen, sokszor hallani, hogy undorítónak, rothadtnak, szégyenteljesnek érzik magukat, ezért rettentő nehéz számukra erről beszélni. Emiatt is különösen fontos, hogyan reagálsz, ha egy barátod beszél neked a vele történtekről.

 • Hallgasd végig, ne szakítsd félbe!
 • Mutass együttérzést!
 • Ne bagatellizáld a történetet, bármilyen nehéz is hallgatni! (pl. “Nem kell olyan komolyan venni, hogy a nagybácsi megdicsérte az alakod, ő ilyen.”, “Nem kell nagy ügyet csinálni abból, ha az edződ hozzád ér ott, mindenkivel ezt csinálja!” stb.)
 • Hidd el, amit mond!
 • Ne próbáld rávenni, hogy lépjen tovább, felejtse el, ezt nem lehet “elfelejteni”.
 • Biztasd, hogy keressen segítséget, végső soron a témában jártas szakember személyében. Elsősorban egy olyan felnőtt személyben, amiben megbízik.

Ha személyesen érintett vagy, nagyon fontos, hogy nem szabad ezzel egyedül maradni. A szexuális bántalmazás súlyos lelki problémákat okozhat, a legpusztítóbb ebből a szempontból, ha a kamaszkor környékén történik veled. A történtek feldolgozhatók, a lelki sebek gyógyíthatók, de nem egyedül, hanem  egy hozzáértő szakember segítségével.

Forrás:
Muszáj munkacsoport
Kuritárné Szabó, I. (2015). Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna. Oriold és Társai Kiadó.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Fiataloknak

Lelki bajok

Amikor nem vagy jól: serdülőkori pszichés problémák
Bővebben
Amikor nem vagy jól: serdülőkori pszichés problémák

A Kék Vonalat az elmúlt években leggyakrabban valamilyen lelki bajjal, pszichés nehézséggel keresték fel a tizenévesek és a fiatal felnőttek. Felnőtté válni önmagában is egy nagyon nehéz feladat. Sok olyan helyzettel találkozhatsz ezekben az években, ahol az eddig megol…

Fiataloknak

Önsértés

Amikor bántod magad – az önsértésről
Bővebben
Amikor bántod magad – az önsértésről

Ijesztő lehet, ha csak azzal tudod csökkenteni magadban az elárasztó feszültséget, élettelen tompaságot, hogy megvágod, megégeted magad, esetleg körzővel üvegdarabbal okozol sérülést, fájdalmat magadnak. Nemrég még minden rendben volt, de most minden összezavarodott, is…

Szülőknek

Szexualitás, nemi identitás

Szexualitás és nemi identitás – hogyan beszélgess a kamaszokkal?
Bővebben
Szexualitás és nemi identitás – hogyan beszélgess a kamaszokkal?

A nemi hormonok változásai hatására pár év alatt a tinédzserek szinte egy új testben találják magukat, ami különböző reakciókkal párosulhat – van, aki örül neki, és van aki, nehezen fogadja ezt.