Barion Pixel

Gyakori témák

Szexualitás és nemi identitás kamaszkorban

2023. szeptember 5.
Szexualitás és nemi identitás kamaszkorban

Előfordulhat, hogy bár általában meg vagy elégedve a kinézeteddel, néha mégis úgy érzed, hogy bizonyos dolgokat szeretnél megváltoztatni magadon. Hidd el, ezek teljesen normális érzések, amiket mindenki más is megtapasztal.

Hogy vagy te a testeddel? Milyennek látod magad?

Biztos te is észleltél már magadon kisebb-nagyobb változásokat, hiszen a testünk állandóan változik, ahogyan haladunk előre az időben, főleg serdülőkorban történnek jelentős átalakulások a testünkön. Néhány változás elnyerheti a tetszésedet, azonban az is előfordulhat, hogy lesz, amit kevésbé kedvelsz majd. Van akinél korábban mennek végbe ezek a változások, és van akinél később, de általánosságban a lányok 8-11 éves kor között, a fiúk pedig valamivel később, 11-14 éves korban kezdenek el serdülni. Teljesen normális, ha két, azonos korú tini teste nagyon eltérő fejlettségi állapotot mutat, mint ahogyan az is, hogy ezt az időszakot mindenki máshogy éli meg mind fizikai, mind pedig érzelmi tekintetben.

Milyen konkrét testi változásokat tapasztalhatsz serdülőkorban?

 • Gyors testmagasság növekedés
 • Testméret és alakváltozások (pl. hízás, izmosodás, lányoknál mellnövekedés)
 • A korábbinál erősebb izzadás
 • Bőrproblémák, pattanások megjelenése
 • Test-, és nemi szőrzet megjelenése
 • Erősebb szexuális érdeklődés alakul ki
 • Nemi szervek változásai
 • Lányoknál elérkezik az első menstruáció
 • Fiúknál jelentkezhet mutálás, spontán merevedés, éjszakai magömlés 

Érezted már magad szerelmesnek? Mi is ez a furcsa jelenség?

Kamaszkorban sokan megélik az első szerelmet, és vannak akik megteszik az első lépéseket a párkapcsolatok felfedezése terén is. Mindez fontos és izgalmas része az életednek, de az is teljesen rendben van, ha eddig nem tapasztaltad meg ezt. A szerelem és a párkapcsolatok izgalmas kalandok, amikből sokat tanulhatsz magadról és másokról egyaránt. Talán sokszor álmodoztál már arról, milyen  párod lesz – akár fiút, akár lányt képzelsz el magad mellé -, és az is lehet, hogy értek már szerelmi csalódások is. Sajnos nem létezik tökéletes ember, nem biztos, hogy álmaink hercege vagy hercegnője holnap besétál az életünkbe, de ez teljesen rendben is van. Az álmodozásnak nincs határa, de fontos tudni, hogy a valódi kapcsolatokban mindig hús-vér emberek vannak jelen, az összes tökéletlenségükkel és egyedi tulajdonságaikkal együtt. Minden ember más, és mindenki számára másmilyen az ideális partner.

Mi is az a szex? Miért beszéljünk a szexről?

A szex egy olyan intim tevékenység, amely során két ember testileg közel kerül egymáshoz, miközben örömöt és kielégülést keresnek. Ez általában az intim kapcsolat része, amikor két ember (legyenek azok különböző vagy azonos neműek) érzelmileg és fizikailag készen áll a szexuális együttlétre. A szexuális tevékenység sok formában megjelenhet, beleértve a csókolózást, símogatást, pettinget, az orális szexet és a hüvelyi vagy anális behatolást is.

Kamaszként rendkívül fontos dolog beszélni a szexről, mert ez az élet természetes része. Az ilyen beszélgetések segíthetnek neked megérteni a saját tested működését, a szexuális vágyaidat és az azokkal kapcsolatos érzéseidet, valamint a párkapcsolatok működését is. Fontos, hogy hiteles helyről szerezz információkat, hiszen a téma kapcsán sok félreinformálás is előfordulhat sajnos. A szexről való beszélgetések lehetővé teszik számodra, hogy tanulj az egészséges kommunikációról és a határok kijelöléséről szexuális helyzetekben. Ugyanis nagyon fontos, hogy csakis olyan tevékenységben vegyél részt, amiben valóban részt akarsz venni, amihez őszintén és szabad akaratodból hozzájárulásodat adtad, és hogy tiszteld a saját határaidat és a másik fél határait is.

kék-vonal szexualitás, nemi identitás

Szex egyedül vagy mással?

A szex az szex, akár magaddal, akár a partnereddel csinálod – mégis más a kettő, ahogyan az is változó, hogy kinek mi okoz élvezetet. A szexuális élet, legyen az önkielégítés vagy partnereddel való együttlét, egyedi és személyes tapasztalat minden ember számára. Az élvezetet és a kielégülést mindenki másképp éli meg, ezért fontos, hogy kommunikálj a partnereddel és mutasd meg neki, hogy milyen dolgok okoznak neked örömet. Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy a partneredre is figyelj, mert csak ő tudja igazán, mi az, ami valójában jól esik neki.

A szexuális élvezet forrásai egyénenként változóak, és ha odafigyelsz a testedre, akkor idővel te is felfedezed majd, mi okoz örömet számodra a szex során. Fontos megjegyezni, hogy a partnereddel való szex más élmény, mint az egyedüli önkielégítés. Ez nem jelenti azt, hogy jobb vagy rosszabb, csak más. A szexuális élvezeten túl más kellemes élmények is kapcsolódnak hozzá, például egymás érintése, a bizalmas kapcsolat vagy az együtt megélt élmények.

Szexszel kapcsolatos tévhitek

 • “Ha már igent mondtam, ciki meggondolnom magam.”

→ Sokszor előfordulhat, hogy nem érted, miért érzed magad kellemetlenül. Ha úgy érzed, hogy valami nincs teljesen rendben, akkor nagyon fontos azt jelezni, hogy semmiképpen ne keveredj bele olyan helyzetbe, amiben a tested vagy a lelked valamiért nem képes, vagy nem akar résztvenni. Ha valakivel igazán sokat jelentetek egymásnak, akkor arra is figyelni kell, hogy a másik jól legyen. Ez azt jelenti, hogy szükséges fontos, hogy szabadon megoszthassátok egymással az igényeiteket. Bátran ér NEM-et mondani bármikor, akkor is, ha valamiről előzetesen azt hitted, hogy élvezni fogod, vagy kíváncsi voltál, és ki akartad próbálni, de rájöttél, hogy nem esik jól neked.”

 • “A szex fájdalommal jár, és ezt  ki kell bírni.”

→ Bár az első alkalom során gyakran járhat kisebb fájdalommal és esetleges vérzéssel a szex, és szükség lehet a későbbiek során is időre és türelemre, hogy két ember megtanulja, hogyan okozhatnak egymásnak örömet, azonban a szex alapvetően nem okoz fájdalmat. Gyakran előfordul, hogy ha valaki nem kap elég időt a megfelelő ellazulásra, vagy nem érzi magát biztonságban, kellemetlen számára a helyzet, akkor fájdalmat érezhet, mert a testünk ezzel jelzi, hogy valami nincs rendben a jelenlegi helyzetben. Fontos odafigyelni ezekre a jelekre.

 • “Ciki óvszert venni.”

→ Néha zavarba ejtő lehet, ha például egy nem túl barátságos vagy figyelmes gyógyszertárostól kell kérni az óvszert, szerencsére ma már számos megoldás áll rendelkezésre. Az önkiszolgáló kasszák és az online webshopok lehetőséget nyújtanak arra, hogy kényelmesen felfedezhesd a különböző óvszertípusokat és kínálatot. Felelősségteljesnek lenni pedig igenis menő!

Mire kell figyeljek ahhoz, hogy egészséges és biztonságos szexuális életem legyen (most vagy a későbbiekben)?

A szex alapvetően egy pozitív dolog, aminek a lényege, hogy mindazoknak, akik részt vesznek benne, örömteli élményt nyújtson. A lényeg inkább az, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre, hogy biztonságban érezhessük magunkat, és hogy mindkét fél figyeljen egymásra.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mik kellenek ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat szex közben?

 1. BIZALOM: Először is fontos az az érzés, hogy meg tudunk bízni a másik személyben, tudjuk azt, hogy semmi olyan dolog nem fog történni velünk, amit mi nem akarunk.
 2. BIZTONSÁG: Másrészt fontos az is, hogy mennyire biztonságos környezetben vagyunk, hiszen a biztonság érzése is segíti azt, hogy el tudjuk engedni magunkat, illetve természetesen a megfelelő védekezésről sem szabad megfeledkezni. A védekezés segít abban, hogy elkerüljétek a nemkívánatos terhességet, és a nemi betegségeket. Fontos, hogy a védekezés kérdését a partnereddel megbeszéljétek, és számotokra komfortos és megfelelő megoldást válasszatok. A védekezés történhet óvszerrel, fogamzásgátló tablettával, spirállal, de csak az óvszer véd egyszerre a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is.

Az egészséges szexuális kapcsolathoz fontos, ha minél jobban ismerd a saját testedet, és az is fontos, hogy merd kifejezni, ha valamit másképp szeretnél vagy ha valami nem felel meg neked. Lehet, hogy nem is gondolnád, de a szexualitás terén sokszor akadályozhatnak például a pornófilmek, hiszen ezek irreális elképzeléseket alakíthatnak ki, illetve további károkat okozhatnak a korábbi partnerek által sugallt káros megjegyzések/viselkedések is, amelyek miatt olyan dolgokat tartunk természetesnek, amik valójában nem lennének azok, és olyan elvárásoknak akarunk megfelelni, amik egész egyszerűen nem összeegyeztethetők a valósággal.

kék-vonal szexualitás, nemi identitás

Mik az előnyei az állandó partnerrel való együttlétnek? 

 • érzelmileg mélyebb kapcsolat
 • nagyobb fokú biztonságérzet
 • jobb kommunikáció és megértés
 • tanulás és fejlődés

Ha egy stabil párkapcsolatban tapasztalod meg a szexet, az sokkal kényelmesebb és biztonságosabb érzéssel jár együtt. Egy állandó partnerrel való együttlétnek számos előnye van, ugyanis általában lehetővé teszi a mélyebb kapcsolatot, a bizalom kialakítását és a kölcsönös örömök felfedezését a hosszú távú intimitás során.

Nemi identitás

A nemi identitásunk azon múlik, hogy mennyire azonosulunk az egyik vagy a másik nemmel. Most biztos sokak fejében megfordul a kérdés: “De hát az azért világos, hogy valaki fiú vagy lány, miért lenne ez olyan bonyolult?”. Valójában azonban a valóság kicsit összetettebb ennél. Az, hogy milyen nemhez tartozónak érezzük magunkat, több tényezőtől is függ.

A biológiai nemünk a fizikai testünk külső és belső nemi jellemzőire, szerveire vonatkozik. Talán meglepő, de fontos tudni, hogy a biológiai nem sem minden esetben egyértelmű. Az interszexuális emberek olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen és kizárólagosan női vagy férfi kategóriába, a genetikai és hormonális jellegzetességeik, illetve a külső-belső nemi szervek alapján.

Az is előfordul, hogy a biológia szintjén meghatározható a nem, de ez nem egyezik meg a nemi identitásunkkal.

Oké, de akkor ha nem csak a testi jellemzőktől függ a nemi identitásunk, akkor mégis mi(k)től?

A társadalmunkban és fejünkben meglehetősen erős elképzelések élhetnek arról, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a lányokat és a fiúkat. Azonban a helyzet nem mindig ilyen egyszerű, ugyanis sok esetben nem lehet bekategorizálni a fiús és lányos tulajdonságokat oly módon, hogy azok kizárólagossá váljanak. Lehet, hogy már te is találkoztál ilyesmi helyzettel – legyen szó az autószerelés iránt érdeklődő lánytól, az érzelmes filmeken sírva fakadó fiúig -,  vagy esetleg te magadon is érzékelhetted ezt, és bár néhány ember furcsán nézhet ilyen esetben, valójában nincs semmi probléma ezzel: egyszerűen csak arról van szó, hogy egy adott ember néhány tulajdonsága nem felel meg annak a képnek, amit a társadalom általában elvár a biológiai nemükkel kapcsolatban. Ami számít az identitásunkban, az az, hogy mi mit gondolunk magunkról. Ha a biológiai nemem nő, akkor megfelelek-e a lányokról kialakított képnek? Vagy több dolog igaz rám abból, amit a fiúkról gondolunk? Lehet, hogy mindkettő jelen van bennem és időnként egyszerre jelennek meg? Vagy esetleg helyzetfüggő, hogy mikor melyik oldalam dominál? Sok kérdés merül fel, ezért számos különböző válasz létezik. Például vannak olyan emberek, akik nem azonosítják magukat sem fiúként, sem lányként, mert nem kívánnak vagy nem tudnak megfelelni az irányukba támasztott elvárásoknak. A leglényegesebb tényező azonban egyszerű: a nemi identitásunk, mint minden más identitásunk, alapvetően egy érzés. Ez megmutatja, hogyan tudjuk a legjobban megtalálni a helyünket a világban. Az érzéseinket sok minden befolyásolhatja, de az biztos, hogy fennállnak, még akkor is, ha esetleg mások számára furcsának vagy nem éppen logikusnak tűnnek És ami a legfontosabb: mindenki tiszteletet és elfogadást érdemel. Ez különösen igaz a nemi identitásunkra, mivel ez az egyik leglényegesebb és legmeghatározóbb érzésünk.

Kivel tudok mindezekről beszélni? 

A szerelemről, szexről, tested változásairól, nemi identitásról pedig nagyon fontos, hogy egy megbízható, elfogadó légkört biztosító emberrel tudj beszélni, ha arra van szükséged. Lehet, hogy épp az egyik szülőd, nagyszülőd, testvéred az ideális partner ehhez, de az is lehet, hogy egy pedagógus vagy egy edző az, akit a bizalmadba tudsz engedni. Lehet, hogy érezted már úgy, hogy jó lenne beszélni a szexről valakivel, de nem volt, akit alkalmasnak találtál volna erre a feladatra, mert éppen nem ért rá az illető, vagy esetleg nem volt nyitott a beszélgetésre. A Kék Vonalat bármikor hívhatod a 116-111-es számon, vagy írhatsz nekünk chat-en, ha úgy érzed, hogy szívesen beszélgetnél valakivel ezekről a fontos dolgokról.

Egyéb hasznos linkek a témában:
Háttér Társaság
Yelon

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Szakembereknek

Elhanyagolás

Az elhanyagolásról – mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként?
Bővebben
Az elhanyagolásról – mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként?

A WHO definíciójában az elhanyagolás az egészség, iskoláztatás, érzelmi fejlődés, a táplálás és a megfelelő lakhatási körülmények biztosításának hiányára terjed ki, utóbbi kettő akkor, ha  nem a család anyagi körülményeivel magyarázható. A gyerekek akkor tudnak megfelel…

Szakembereknek

Öngyilkosság

Fiatalkori öngyilkosságok
Bővebben
Fiatalkori öngyilkosságok

A WHO adatai alapján évente 800.000 ember vet véget önkezűleg az életének, vagyis minden 40. másodpercben valaki megöli magát a világon. A 15-29 éves korosztályban a közúti balesetek mögött az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok. Magyarországon közel egy o…

Szülőknek

Online veszélyek

Gyerekek az online térben – Mit tehetünk szülőként a gyermekekre leselkedő online veszélyekkel szemben?
Bővebben
Gyerekek az online térben – Mit tehetünk szülőként a gyermekekre leselkedő online veszélyekkel szemben?

A tinédzserek internetezési szokásai és trendjei rohamos tempóban változnak, viszont a potenciális veszélyek számában nem mutatkozik sajnos megnyugtató előrelépés. Ugyanis az UNICEF Magyarország 2020-ban készült online feltérképezése alapján a válaszadó gyerekek 60%-át …