Barion Pixel

Gyakori témák

Szexualitás és nemi identitás – hogyan beszélgess a kamaszokkal?

2023. szeptember 5.
Szexualitás és nemi identitás – hogyan beszélgess a kamaszokkal?

A nemi hormonok változásai hatására pár év alatt a tinédzserek szinte egy új testben találják magukat, ami különböző reakciókkal párosulhat – van, aki örül neki, és van aki, nehezen fogadja ezt.

Azok a tizenévesek, akik nincsenek megelégedve kinézetükkel, nagyobb arányban vannak kitéve az alábbiaknak:

 • alacsony önbizalom, önbecsülés
 • szorongás és depresszió
 • táplálkozási- és étkezési zavarok
 • önsértés
 • beilleszkedési- és magatartási nehézségek

A felelős felnőttek, szakemberek szerepének elengedhetetlen része a valós információk átadása, az, hogy megkönnyítsék, hogy a fiatalok feltehessék a kérdéseiket, és hogy a szexualitással kapcsolatos nehézségek vagy éppen veszélyeztetés esetében lehetővé tegyék, hogy a gyermek segítséget kérjen. Ahhoz, hogy megfelelő légkört teremts a tágan értelmezett szexualitással kapcsolatos beszélgetéshez, lehet, hogy neked kell  elérhetővé tenned ezt a kérdéskört a gyerek számára, az ő életkorának megfelelő szinten.

Nem lehetsz abban biztos, hogy minden család alkalmas arra, hogy a szexualitásről, nemi szerepekről vagy akár a saját testéről egy gyerek kérdéseket tehessen fel, és válaszokat kapjon. Az is bizonyos, hogy sok szülő nem tud jó példával elöljárni a testtel, a nemiséggel, az intimitással való viszonnyal kapcsolatban. És abban sem lehetsz biztos, hogy nincs a környezetben olyan gyerek, aki éppen a saját családjában van kitéve szexuális visszaéléseknek, vagy akit a szülei nem tudnak elfogadóan segíteni a szexuális orientációjával, nemi identitásval kapcsolatos kérdéseiben vagy aki a családjától egy bántalmazó párkapcsolatba menekül. Ha el tudjuk érni, hogy ne legyen tabu téma a test, a testi változások, a szexualitás és nem kerüljük el a beszélgetést, amikor a gyerek kérdéseket tesz fel, akkor ő is érezheti, hogy mindezek természetes dolgok, amikről lehet, és kell is beszélgetni.

Milyen konkrét testi változásokat tapasztalhat egy serdülő?

Van akinél korábban mennek végbe ezek a változások, és van akinél később, de általánosságban a lányok 8-11 éves kor között, a fiúk pedig valamivel később, 11-14 éves korban kezdenek el serdülni. Teljesen normális, hogy ezt az időszakot mindenki máshogyan éli meg, mind fizikai, mind pedig érzelmi tekintetben.

Az alábbi testi változások figyelhetők meg leginkább kamaszkorban:

 • Gyors testmagasság növekedés
 • Testméret és alakváltozások (pl. hízás, izmosodás, lányoknál mellnövekedés)
 • A korábbinál erősebb izzadás
 • Bőrproblémák, pattanások megjelenése
 • Test-, és nemi szőrzet megjelenése
 • Erősebb szexuális érdeklődés alakul ki
 • Nemi szervek változásai
 • Lányoknál elérkezik az első menstruáció
 • Fiúknál jelentkezhet mutálás, spontán merevedés, éjszakai magömlés

Miért fontos beszélni mindezekről?

Az Iskolamarketing és a Free Association középiskolás diákok között végzett felmérést, melyből kiderült, hogy a kamaszok főként a szüleiktől várna választ szexuális kérdéseikre – a megkérdezettek több mint 70%-a értett ezzel egyet. Ennek ellenére mégis sokkal inkább az internetről vagy barátoktól szereznek információt. Ebben azért mutatkoznak nemi különbségek, a kutatás szerint kb. négyszer nagyobb arányban kutatnak az interneten a szexről a fiúk, mint a lányok. Ugyanakkor London School of Economics and Political Science egy, az európai országok körében végzett vizsgálata azt találta, hogy az átlagos 11 éves európai kislányok egyik leggyakoribb keresőszava 2012-ben a pornó volt. A 14–19 évesek 72%-a látott már pornógráf tartalmat, és a fiúknál ez az arány még magasabb: kb. 86%.

Habár szerencsére egyre inkább tisztában vannak vele a fiatalok, hogy a valódi szeretkezés más, mint amit a pornófilmekben láthatnak, mégsem jut el mindenkihez ez az információ, és ez számos veszélyt rejt magában.

Bár minden helyzet egyéni a fenti statisztikai adatokból egyértelműen látszik, a kamaszoknak igen is van igényük arra, hogy felnőttekkel beszélgessenek a szexről, még akkor is, ha adott esetben elsőre hárítanak egy olyan helyzetben, ahol erre lehetőségük van.

Sok kamasz, még elég jól működő családokban sem tud mindennel a szüleikhez fordulni. Általánosságban elmondható, hogy a lányok még kamasz korukban is meghittebb kapcsolatban állnak a szüleikkel. Ez azt jelenti, hogy 57%-uk fordul bizalommal hozzájuk szexuális kérdésekben, míg a fiúk alig 37%-a. Tehát a többiek máshol keresik a kapaszkodókat, a serdülés éveinek bizonytalanságai közt is.

kék-vonal szexualitás, nemi identitás

Tulajdonképpen az, hogy a kamasz teste ilyen jelentős változásokon esik át serdülőkorban, krízisként is felfogható, ami már önmagában sok mentális energiát elvisz, lelki- és fizikai nehézséget jelenthet, így kiemelten fontos támogatni őket ebben az időszakban. Az tud ebben a legtöbbet segíteni, ha erről lehet tabuk nélkül beszélni, hiszen ez sokat segít nekik abban, hogy ezt a megváltozott testet könnyebben el tudják fogadni a tizenévesek. Azonban fontos a témához kellő érzékenységgel is viszonyulni, hiszen rendkívül sok módon befolyásolhatja az attitűdünk a beszélgetés kimenetelét. Tényleg érdemes szem előtt tartani, hogy a szőrösödés, a menstruáció, az első szexuális tapasztalatok igen feszélyező téma serdülőkorban. Viszont ezek a tabuk nélküli beszélgetések növelik annak az esélyét, hogy egészséges szexuális kapcsolatokat tudjanak majd létesíteni, és az önértékelési nehézségek is elkerülhetővé válnak.

TEHÁT:

 • Így érthetik meg, hogy mitől lesz egy párkapcsolat egészséges.
 • Azért, hogy az egészséges testképük és önbizalmuk fejlődjön.
 • Azért, hogy a lelki egészségüket és jóllétüket megóvjuk.
 • Manapság könnyen érhetőek el pornóvideók, szex fórumok, amik félreviszik a szexualitásról kialakított képüket.

Hogyan érdemes beszélni velük erről?

Alapvetően a tinik körében a szexualitás nagyon gyakori téma, és ez az iskola falai között, vagy épp az edzés utáni öltözői beszélgetések alatt is megjelenhet. Jellemzően az osztályfőnöknek, a védőnőnek, a biológiatanárnak, az iskolapszichológusnak, szociális segítőnek van lehetősége a szexualitásról szervezetten beszélni a fiatalokkal. Viszont bármikor alakulhat úgy bármilyen tanóra, vagy egyéb iskolai foglalkozás hogy megjelenik ez témaként. Ennek következtében fontos, hogy a pedagógusok, edzők, segítő szakemberek is fel legyenek készülve ezekre a helyzetekre, amikor felmerülnek a szexualitással kapcsolatos kérdések. Jó esetben nem csak egyetlen alkalomból áll ez, amikor a gyerekeknek gyorsan el tudod mondani, hogyan kerüljék el a nem kívánt terhességet és a nemi betegségeket. Ugyanis a szex ennél jóval sokrétűbb, és nagyon fontos, hogy a gyerekek többek közt halljanak a védekezésen túl arról is, hogy:

 • mit jelent pontosan a beleegyezés,
 • hogyan ismerhetik fel a saját vágyaikat, akár a másik nem, akár a saját nemük felé irányulnak azok,
 • mi számít erőszaknak,
 • hogyan léphetnek ki egy olyan helyzetből, amire még nem érzik késznek magukat,
 • kitől kérhetnek segítséget, ha baj van,
 • miért vigyázzanak az okostelefonokkal készülő fényképekkel, videókkal.

A szexuális nevelés elsősorban azt célozza, hogy a gyermekeket megtanítsuk, hogyan legyenek tudatában saját testüknek, hogyan értsék meg az ott zajló változásokat, és hogyan fogadják el és mindenekelőtt tiszteljék azokat. Fontos, hogy olyan környezetet tudjunk kialakítani, ahol a testükről és az érzéseikről tabuk nélkül, természetes és pozitív módon beszélhetnek. Ez a tudatosság és önelfogadás lehetővé teszi számukra, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, megtanulják, hogyan kell gondoskodni testükről, és hogyan tudják mindezt átültetni más személyes kapcsolataikba is. A szexuális nevelés célja tehát az, hogy a gyermekek egészséges és pozitív módon tudjanak kapcsolódni önmagukhoz és másokhoz is, anélkül, hogy a téma tabuvá vagy kényelmetlenné válna számukra.

A kamaszkor egyik fontos állomása a nemi identitás, szexuális orientáció felfedezése – de mégis hogyan lehet ezt elképzelni?

kék-vonal szexualitás, nemi identitás

A serdülőkor egyik fontos feladata a kamasz saját identitásának a megtalálása. Ennek egy jelentős része szól arról, hogy milyen nemi szerepekhez szeretne igazodni. Az identitás kialakulását követi, illetve sokszor már az identitás alakulásával párhuzamosan felerősödik az intimitásra való vágy, így különösen aktuálissá válik ezekben az években, hogy szexuálisan melyik nemhez vonzódik.

Mit jelent a szexuális orientáció, azaz irányultság?

A szexuális irányultság azt mutatja, hogy melyik nemhez vonzódunk testileg és érzelmileg. Már az egészen korai évektől úgy érezheti egy gyerek, hogy vonzódik valamelyik nemhez, de az is megtörténhet, hogy csak a serdülés éveiben kezdi foglalkoztatni ez  a kérdés. A szexuális irányultság nem választás kérdése. Ez egy adottság, ugyanúgy például, mint a szem színe, vagy az, hogy milyen kezes az ember. Azt hogy az ember a szexuális irányultságának leírására milyen kifejezéseket használ és ezt kivel osztja meg, az egyedül az ő döntése. Nagyon fontos, hogy a saját érzései motiválják ebben. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sok kárt okozhat és nem hatékony a szexuális orientáció külső nyomásra történő megváltoztatásával próbálkozni.

Mit jelent a nemi identitás, azaz önazonosság?

A nemi önazonosság azt mutatja, hogy melyik nemhez tartozónak érzi magát az illető. Születéskor a szabad szemmel látható biológiai jellemzők alapján határozzák meg a nemünket. Mivel a biológia nem egy bonyolult, sok tényezőből összeálló dolog, és ezek a tényezők nem mindenkinél mutatnak egyértelműen egy irányba, előfordulhat, hogy később kiderül biológiailag sem egyértelmű, hogy férfi vagy női testé alakul a test. És ne felejtsük el: az ember jóval több, mint biológia! Ahogy idősebb lesz a gyermek, megtörténhet, hogy még ha nincs is ennek feltétlenül testi oka, úgy érzi, nem azzal a nemmel tud azonosulni, amilyennek születésekor besorolták, vagy egyszerűen nem kívánja magát ezen a férfi-női vonalon elhelyezni.

Ezekben a helyzetekben talán még fontosabb a bizalmi, megértő, és ítélkezésmentes légkör megteremtése, hogy egészséges, teljes és önbizalomteli életet élhessenek a fiatalok.

Talán, azt gondolod az LMBTQ+ közösség fiatal tagjainak segítése, “aztán már végképp nem feladatod”, de ahogy a szexuális orientáció sem választás kérdése, ez sem biztos, hogy rajtad fog múlni. Ha egy nemi idenitásában bizonytalan diák hozzád fordul kétségeivel, ha az iskolában egy meleg tanuló bullying áldozata, ha tanúja vagy a megkülönböztetésnek vagy ha csak egyszerűen hitelesen akarod képviselni, hogy hozzád bármelyik gyerek, bármivel fordulhat nem kerülheted meg a témát. Viszont kérhetsz benne segítséget!

Fontos, hogy miközben megpróbálsz segíteni egy érintett gyermeken, tisztában legyél a saját határaiddal és kompetenciáiddal. Nem fogod tudni egyedül megoldani a problémát, és ez nem is a feladatod. Amit te tenni tudsz, annak célja a fiatalok támogatása lehet, nem pedig az otthoni körülményeik megváltoztatása. Gyűjtsd össze azokat a kollégákat, személyeket, szervezeteket és helyi szolgálatokat, ahol kompetens szakemberek dolgoznak és támogatást tudnak nyújtani az ilyen helyzetekben. Ajánld ezeket a lehetőségeket az érintetteknek, vagy fordulj hozzájuk tanácsért.

Nagyon lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel, hogy látod egy gyermek vagy fiatal szenvedését a családban. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz.

További tartalmak:
KamaszPanasz
Yelon
Háttér Társaság
Marozsi M., N. (2017). Tanuljuk, hogy tanítsuk? A szexuális nevelés dilemmái. GRADUS, 5(1), 42-49.
Semsey, G. (2018). Szexuális nevelés az iskolában. Iskolakultúra, 28(12), 17-34.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Szülőknek

Fizikai bántalmazás

Fizikai bántalmazás – mit tehetünk felelős felnőttként?
Bővebben
Fizikai bántalmazás – mit tehetünk felelős felnőttként?

A gyermekbántalmazás olyan, gyermekek ellen elkövetett viselkedésforma, amely tényleges vagy potenciális fizikai, illetve lelki károsodást okoz a gyereknek, sérti emberi méltóságát, akadályozza a fejlődést. Erőfölényen alapuló kapcsolatban zajlik, az elkövető olyan szem…

Fiataloknak

Öngyilkosság

Amikor nem látsz kiutat – gondolatok a fiatalkori öngyilkosságról
Bővebben
Amikor nem látsz kiutat – gondolatok a fiatalkori öngyilkosságról

Egyetlen öngyilkosság is túl sok! Ehhez képest a gyerekek és a fiatalok körében ez az egyik leggyakoribb halálozási ok. Csak Magyarországon minden évben egy kisebb osztálynyi gyermeket veszítünk el öngyilkosság következtében.Aki öngyilkosságot kísérel meg, legtöbbször n…

Fiataloknak

Bullying

Gondolatok a kortárs bántalmazásról tizenéveseknek
Bővebben
Gondolatok a kortárs bántalmazásról tizenéveseknek

Minden gyereknek joga van az oktatáshoz és mindenkinek joga van a biztonsághoz. Ennek ellenére gyakorlatilag nincs olyan iskola, ahol ne lenne jelen az erőszak.