Barion Pixel

Gyakori témák

Amikor világgá mennél – gondolatok az eltűnt gyerekekről

2023. szeptember 5.
Amikor világgá mennél – gondolatok az eltűnt gyerekekről

Ha valamiből nagyon elegünk van, igen jól kifejezi az érzéseinket a mondat: legszívesebben világgá mennék. Vannak gyerekek, akik nem állnak meg itt, hanem tényleg útra kelnek a semmibe, életveszélyes helyzeteknek téve ki magukat, pedig mindig van más megoldás!

Kik az eltűnt gyerekek?

Évente átlagosan közel 20 ezer esetben érkezik a rendőrséghez bejelentés, mert eltűnt egy kiskorú.Ezt a nagyon magas számot az magyarázza, hogy sok gyerek újra meg újra útra kel, leggyakrabban gyermekotthonokból.

Gyermekeltűnés történhet úgy is, hogy egy gyerek eltéved. Elkóborol otthonról vagy egy nyitva hagyott játszótérről, esetleg elkeveredik egy rendezvényen vagy leszakad a csoporttól egy utazás, kirándulás során. Vannak olyan helyzetek is, amikor egy válás, különélés során az egyik szülő viszi el vagy tartja vissza engedély nélkül a gyerekeket. Eltűnt gyerekeknek számíthatnak a kiskorú menekültek közül is azok, akik egyedül vagy a családjuktól elszakadva érkeznek Magyarországra.

Az eltűnések többsége szökés a gyermekvédelem intézményeiből, de a saját családjában is sok tizenéves érzi úgy, hogy jobb, ha elmenekül, megszökik. A szökésben lévő fiatalok mentális egészsége, testi-lelki biztonsága komoly veszélynek van kitéve – szorult helyzetükben sokan fordulnak a bűnözés, az alkohol és a drogok felé, illetve hatalmas kockázatot jelent számukra a szexuális kizsákmányolás és a hajléktalanság.

Mi lehet a szökések hátterében?

A magyar gyermekotthonok hosszú idő óta súlyos problémákkal küzdenek. Szakemberhiány, rossz körülmények, gyakran cserélődő dolgozók, bizonytalanság…. nem megtartó a közeg. A szakellátásból szökésben lévő gyerekek motivációit és helyzetét akkor lehet megérteni, ha belegondolunk azokba a helyzetekbe, amikor kiemelnek egy gyereket a családjából. Szülők halála, családon belüli erőszak, nevelésre alkalmatlan szülők, súlyosan alkalmatlan körülmények, szexuális bántalmazás, súlyos testi sértések… Sok veszteség, sok csalódás, bizalomvesztés, nem csak a saját szüleikben, de általában a felnőttekben és sajnos nem ritkán a gyermekvédelmi rendszer szereplőiben is.  A gyermekvédelmi szakellátásba került gyerekeknek jellemzően pszichoterápiás segítségre lenne szüksége, de ezt nagyon ritkán kapják meg.

A család is lehet egy nem megtartó közeg, ha nem elég figyelmes, nem jól gondoskodó. Lehet a szülők nem vesznek észre valamit, amit pedig fontos lenne észrevenni. 

Ha egy gyermek elindul a semmibe, vagy azon gondolkodik, hogy elszökik otthonról, valószínűleg nem érzi magát otthon elég fontosnak, nem érzi, hogy megértik, elfogadják, vagy lehet, hogy egyszerűen nem érzi magát biztonságban.

A szökés mindenképpen egy erős  jelzése annak, hogy valami nagyon rossz!

Az otthoni állandó veszekedések is olyan feszült légkört jelenthetnek a gyerek számára, amiből úgy érzi, hogy menekülnie kell. Lehet érzelmi elhanyagolás a háttérben, lehet fizikai vagy szexuális bántalmazás, a szülők vagy a gyerek valamilyen függősége, a szegénység, vagy akár a szülők pszichés állapota.

kék-vonal szökés, eltűnés

Mit tehetsz, ha legszívesebben te is elszöknél?

Kérj segítséget! Ha úgy érzed, nem bírsz egyedül megbirkózni egy konfliktushelyzettel, ha bántanak vagy elhanyagolnak, ott ahol élsz, érhető, ha megfordul a fejedben, hogy jobb lenne innen eltűnni – ilyenkor beszélj erről egy megbízható felnőttel! Érezheted így magadat a saját családodban is, de egy gyerekotthonban vagy nevelőszülőknél élve is lehet ilyen kilátástalannak tűnő a helyzeted.

A szökés egy nagyon veszélyes út, és sokszor a meglévő bajokat újabbakkal tetézi. És ezzel nem azt mondjuk, hogy maradj ott, ahol rossz neked, ahol bántanak!

Ha családban élsz, fel tudjuk venni a kapcsolatot a családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal, aminek feladata, hogy gondoskodjon a gyerekek biztonságáról, testi-lelki veszélyeztetettségük megelőzéséről illetve elhárításáról. Lehet, hogy a szüleidnek is segítségre van szüksége, hogy jobb szüleid legyenek.

Ha nevelőszülőknél vagy lakás- illetve gyermekotthonban élsz, és nem akarsz tovább ott élni, akkor segítünk átgondolni ennek okait, előzményeit és a lehetséges utakat, ami vezethet az adott helyen való változások eléréséhez vagy a gondozási hely megváltoztatásához. Ebben együtt tudunk működni a gyermekjogi képviselőddel is. Hozzájuk te közvetlenül is, bizalommal fordulhatsz, ha úgy látod, nem tudod megfelelően érvényesíteni az érdekeidet, vagy panaszt szeretnél megfogalmazni. Elérhetőségeiket itt találod. Az ő feladataik közé tartozik, hogy korodnak megfelelő tájékoztatást nyújtsanak neked, segítsenek abban, hogy meg tudd fogalmazni a problémáidat a gyermekotthon vezetője, vagy a gyámod irányába, valamint a megfelelő érdekképviseleti fórumhoz tudnak téged irányítani.

kék-vonal szökés, eltűnés

Mit tehetsz, ha már úton vagy, és nem érzed magad biztonságban, vagy nem tudod, hogyan tovább?

Ha valamiért már útra keltél, elmentél otthonról, de így sem érzed jól magad, ha nem vagy biztonságban, akkor is tudunk segíteni!

Lehet, hogy legszívesebben már visszamennél, de nem tudod, hogyan fogadnának. Ilyen esetekben szívesen közvetítünk! Megkönnyítjük a hazatérésedet, és lehetőségeink szerint mindent megteszünk annak érdekében, hogy  olyan változások induljanak, amik megelőzhetik, hogy újra olyan helyzet álljon fel, amikor el akarsz menni. Ha eljöttél otthonról, akár a vérszerinti családodtól, akár máshonnan, ahol éltél, és nem is akarsz többé visszamenni, akkor ezt elfogadjuk és segítünk biztonságos helyre jutni. Segítünk megtalálni a legközelebbi befogadó otthonba, és a rendőrséggel való együttműködésünk keretében, arról is gondoskodni tudunk, hogy eljuss oda, ha ezt szeretnéd.

Mindenkinek joga van a biztonsághoz és a kiskorúak biztonsága a felnőttek felelőssége! Amíg nem töltötted be a 18. életévedet, a gyermekvédelmi rendszer kötelessége biztosítani számodra egy biztonságos helyet, ha az otthonodat nem érzed annak.

A 18 év feletti fiatalok ebből a szempontből nehezebb helyzetben vannak: nagyobb a szabadságuk megválasztani, hol élnek, de kevesebb állami segítségre is számíthatnak. De ez nem azt jelenti, hogy nagykorúként mindent egyedül kell megoldanod! Ha nem tudod, hogyan tovább, keress minket, gondolkodjunk közösen!

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Fiataloknak

Online veszélyek

A netes világ veszélyei - Mire érdemes figyelni az online világban fiatalként?
Bővebben
A netes világ veszélyei - Mire érdemes figyelni az online világban fiatalként?

Az elmúlt évtizedek kétségtelenül legnagyobb változásokat hozó eszköze az internet! Az internet átformálta az információszerzésünket, szórakozásunkat, ismerkedési-, kapcsolattartási- és kommunikációs szokásainkat. Az internet nagyon hasznos találmány, de mint mindennek,…

Fiataloknak

Függőségek

Amikor a függőség irányít
Bővebben
Amikor a függőség irányít

Úgy érzed, elveszítetted a kontrollt és nem tudsz leállni? Aggódsz egy barátodért? Esetleg azt gondolod, titkolnod kell, mi történik otthon? A függőségek árnyékában élni nagyon megterhelő lehet, akár te magad vagy érintett, akár valaki a környezetedben. Bár sokszor szób…

Szakembereknek

Egészséges kapcsolatok

Az egészséges kapcsolatokról gyerekekkel foglalkozó szakembereknek
Bővebben
Az egészséges kapcsolatokról gyerekekkel foglalkozó szakembereknek

A serdülőkor egyik legnagyobb kihívása, hogy a fiatalok ki tudják alakítani  saját identitásukat. Ez kemény, évekig tartó munka, amihez nagy térre van szükségük. A serdülőkor kezdetén jellemző, hogy kevesebb dolgot osztanak meg a szülőkkel, inkább a kortásaikkal töltene…