Barion Pixel

Gyakori témák

Amikor láthatatlannak érzed magad – az érzelmi bántalmazásról

2023. szeptember 5.
Amikor láthatatlannak érzed magad – az érzelmi bántalmazásról

Senkinek nincs joga bántani téged! Sem kortársaidnak, sem tanáraidnak, sem szüleidnek!

Bántani sokféle módon lehet. Gyermekbántalmazás minden olyan, gyermekek ellen elkövetett cselekedet, ami tényleges vagy lehetséges fizikai, illetve lelki károsodást okoz a gyereknek, sérti emberi méltóságát, akadályozza a fejlődést.

Mi számít érzelmi bántalmazásnak?

Amikor egy felnőtt bánt egy 18 év alattit, akkor a bántalmazás mindenképpen egy erőfölényen alapuló kapcsolatban zajlik. A bántalmazás soha nem engedhető meg, de a gyermekbántalmazás eseteit az még fájdalmasábbá és károsabbá teszi, hogy az elkövető olyan személy, akinek az lenne a feladata, hogy biztonságot és bizalomteli légkört biztosítson a gyereknek, és felelősséget vállaljon érte.

A bántalmazás lehet fizikai, szexuális, vagy érzelmi bántalmazás, de ide tartozik az elhanyagolás is. Ebben az írásban az érzelmi bántalmazásról lesz szó.

Az egész felnőtt társadalom feladata és felelőssége, hogy a gyerekek biztonságban legyenek, és ebbe beletartozik az is, hogy védve legyenek az érzelmileg bántó, megalázó, káros bánásmódtól.

Gyermekvédelmi törvényünk (a 2005. január 1-jétől hatályos módosított tartalma) rögzíti a bántalmazás teljes tilalmát, miszerint „a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal –, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.”  

Egy törvény mindig fontos viszonyítási pont, nagy lépés, hogy mindez le van írva, ugyanakkor önmagában nem old meg semmit, nem biztosít védelmet.  Sok esetben még a súlyos fizikai bántalmazás is a “családban marad”, vagyis nem derül rá fény vagy csak évekkel, évtizedekkel később. Az érzelmi bántalmazás még gyakrabban zajlik láthatatlanul.

Mi számít érzelmi bántalmazásnak?

Minden emberbek szüksége van arra, hogy megélhesse, szeretik, elfogadják, támogatják és gondoskodnak róla. Arra, hogy éreztessék vele, hogy ő fontos másoknak, hogy értékes, hogy feltételek nélkül szerethető önmagáért.

Az érzelmi bántások pont ezektől a nagyon alapvető szükségletektől fosztanak meg.

Az érzelmi bántalmazás során a környezet azt közvetíti feléd, hogy értéktelen vagy, nem vagy elfogadható.

Nem vagy szerethető, legfeljebb addig, ameddig mások szükségleteit kielégíted, vagy azokhoz igazodsz. Az érzelmileg bántalmazó környezet olyan elvárásokat támaszthat feléd, amit korodnál vagy személyiségednél fogva nem tudsz teljesíteni. Ezekben a helyzetekben nehéz érzéseket élhetsz meg: fenyegetettséget, kiszákményoltságot és azt, hogy csak akkor vagy jó, ha a környezet elvárásait  maradéktalan teljesíted.

Érzelmi bántalmazásnak számít az is, ha valami miatt napokig levegőnek néznek, megvonják tőled ezzel a szeretetet.

Fontos, hogy tudd, mindenkinek joga van a szerető, támogató környezethez otthon és az iskolában is. Nincs rendben, ha otthon nem kapsz dicséretet, és csak akkor vagy jó, ha 5-ös kerül az ellenőrzőbe, vagy azt csinálod, amit a többiek elvárnak tőled. A figyelmet, szeretetet, jó szót nem kell kiérdemelni, ez mindenkinek egyformán jár teljesítménytől függetlenül! Ha ez otthon nem valósul meg, az nem a te hibád! A szerethetőség nem teljesítmény függvénye.

Az érzelmi bántalmazás nemcsak az otthonodban, hanem máshol, például a tágabb családban, a barátok között, egy párkapcsolatban,  az iskolában is érhet! Jogod van ahhoz, hogy minden ember, a tanáraid, diáktársaid partnerként, tisztelettel beszéljenek veled és ne legyél céltáblája lekicsinylő, durva megjegyzéseknek!

kék-vonal érzelmi bántalmazás

Az érzelmi bántalmazás aktív formája, amikor a másikat folyamatosan lekicsinylik, fenyegetik, hibásnak állítják be, bűnbakká teszik, ijesztgetik, csúfolják, kirekesztik, megszégyenítik. Az a legveszélyesebb helyzet, ha egy gyereket otthon sem vár meleg, szerető közeg és máshol is bántások céltáblájában van, így az ilyen helyzetben lévő gyerekek szorulnak a legnagyobb segítségre.

Az is az érzelmi bántalmazás egy formája, ha előtted bántanak valakit, aki neked fontos. Ha otthon nincs béke, ha szemtanúja vagy például egy testvéred bántalmazásának vagy annak ahogy egy egyik szülőd bántalmazza a másikat, vagy ha gyakran eldurvulnak a konfliktusok a felnőttek között és állandó feszültségben kell élned.

Jellemző, hogy a különböző bántalmazási formák nem elszigetelten, hanem akár egyszerre vannak jelen, vagy legalább is egynél több formában egyszerre. Egyrészt, akit a családjában bántanak, vagy bántottak korábban, az a kortársak között sem érzi azt, hogy joga lenne megvédeni magát vagy segítséget kérni. Illetve az érzelmi bántalmazást gyakran követi valamilyen testi bántás, fizaikai erőszak, de akár szexuális visszaélés is.

Milyen következményei lehetnek az érzelmi bántalmazásnak?

Az ember legfontosabb szükséglete a másokhoz kapcsolódás, hogy megtapasztalhassa, hogy elfogadják és szeretik. A gyerekekkel szembeni érzelmi bántalmazás éppen ezt rombolja egy olyan érzékeny időszakban, amikor a személyiségfejlődés zajlik.

Az érzelmi bántalmazás rendszerint hosszan tart, cseppenként adagolódik, hatása éppen ezért olyan romboló. Ha valaha ki voltál téve érzelmi bántalmazásnak, érezheted úgy, hogy nem kellesz a környezetednek, hogy nem vagy elég, nem vagy fontos.

Nagyon szomorú, de jellemző, hogy sok bántalmazott vagy korábban bántalmazott gyerek és fiatal azt érzi, hogy a baj vele van vele. Magára haragszik, gyakori érzése a szégyen, a bűntudat – és sokszor segítség kell ahhoz, hogy a bántalmazókra tudjon haragudni. Súlyos esetben egy bántalmazott gyerek azt is érezheti, hogy egész létezésének jogossága megkérdőjelezett. Akinek ilyen gondolatai vannak, annak mindenképpen segítségre van szüksége!

A hosszan tartó bántalmazás hatása konkrét testi változáskban is megmutatkozhat: páldául  az agy részeinek fejlődése megváltozik.

A folyamatos feszültség, fenyegetettség  állandó stresszállapotot idéznek elő, amiben sérülhet a szervezet ellenállóképessége. Később, akár már a felnőttkorban is előfordulhat, hogy  ennek hatására alakulnak ki testi betegségek.

Érintettként lehetséges, hogy visszahúzódó vagy,  érthető módon nehezebben bízol meg másokban. Az is előfordulhat, hogy kifejezetten nehezen kapcsolódsz a társaidhoz. Sajnos lehet egy olyan következménye is az állandó fenyegetettség érzésnek, hogy hajlamosabb vagy a szorongásra.Ha nem tudtad megtapasztalni, hogy feltételek nélkül szeretnek, különösen fontos lehet számodra, hogy jól teljesíts, miközben az önbizalmad alacsony lehet. Az érezelmi bántalmazásokat elszenvedők későbbi kapcsolataira is hatnak az elszenvedett sérelmek.

kék-vonal érzelmi bántalmazás

Mindezek miatt nagyon fontos, hogy ha téged ér vagy a múltadban ért bántalmazás, segítséget kapj. Egyrészt abban, hogy biztonságba kerülj, megszűnjön a bántalmazás, másrészt abban, hogy a téged ért sérelmeket fel tud dolgozni.

Mit tehetsz érintettként vagy érintett barátjaként?

Ha érintett vagy, keress egy olyan felnőttet, akiben megbízol, és beszélj a problémáidról, ne tartsd magadban azokat! Ez a felnőtt lehet egy tanár, rokon, vagy iskolapszichológus is. Előfordulhat, hogy a szüleidnek, tanárodnak, kortársadnak van szüksége segítségre, amit talán a te jelzésedre megkaphatnak.

Ha egy barátod érintett, hallgasd meg, és támogasd őt abban, hogy segítséget tudjon kérni, de nem a te feladatod, hogy a helyzet megoldódjon.

Úgy érzed, hogy nagy a baj? Ha veszélyben érzed magad, ha azt érzed, a te szavadra nem fognak változni a dolgok, különösen fontos, hogy kívülről kapjon a családod segítséget. Ebben az esetben akár te, vagy egy megbízható felnőtt is tehet gyermekvédelmi jelzést a területileg illetékes Családsegítő – és Gyermekjóléti Szolgálatnál vagy Központban, de a Kék Vonal 116  111 száma is elérhető a nap 24 órájában.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért, ha szeretnél velünk közösen gondolkodni, írj nekünk, hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Fiataloknak

Egészséges kapcsolatok

Amikor erőt adó egy kapcsolat – az egészséges kapcsolatokról
Bővebben
Amikor erőt adó egy kapcsolat – az egészséges kapcsolatokról

Talán te is érezted (érzed), hogy olyan 13-14 éves korod körül határozottan volt egy olyan pillanat, amikortól a társaid véleménye fontosabbá vált mint korábban, és ezzel egyidejűleg egyre kevésbé számított, hogy egy-egy témáról a szüleid mit gondolnak.

Fiataloknak

Gyermekvédelmi rendszer

Gyermekvédelemről gyerekeknek
Bővebben
Gyermekvédelemről gyerekeknek

Sok felnőtt szeret, úgy beszélni a gyerekkorról, mint egy felhőtlen, gondtalan, csupa jó időszakról, esetleg akkor is, ha neki magának sem volt mindig olyan egyszerű gyereknek, kamasznak lenni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kék Vonal munkatársai és önkéntesei tudjana…

Szakembereknek

Önsértés

Az önsértésről – mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként?
Bővebben
Az önsértésről – mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként?

Ijesztő lehet azzal szembesülni, hogy egy diák karján penge okozta sebhelyek látszódnak. számtalan kérdés merül fel rögtön: ,mi történik, miért csinálja, és mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni.