Barion Pixel

Gyakori témák

Amikor nem látsz kiutat – gondolatok a fiatalkori öngyilkosságról

2023. július 26.
Amikor nem látsz kiutat – gondolatok a fiatalkori öngyilkosságról

Egyetlen öngyilkosság is túl sok! Ehhez képest a gyerekek és a fiatalok körében ez az egyik leggyakoribb halálozási ok. Csak Magyarországon minden évben egy kisebb osztálynyi gyermeket veszítünk el öngyilkosság következtében.

Aki öngyilkosságot kísérel meg, legtöbbször nem meghalni akar, csupán nem tud tovább elviselni valamit!

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolatokkal küzdök?

Nagyon sok ember éli át élete során akár többször is azt az érzést, hogy nem lát kiutat, megoldást. Ha öngyilkossági gondolataid vannak, az azt jelzi, hogy valamit nagyon nem tudsz tovább elviselni, valamibe nagyon belefáradtál vagy valahonnan nem látsz kiutat, megoldást. Ennek a feszültsége, fájdalma nagyon nehezen elviselhető lehet. Tudjuk, hogy aki éppen mélyponton, krízisben van, annak ez az állapot örökkévalóságnak tűnik. Senki sem tudja saját magát kihúzni egy mély veremből, de a jó hír az, hogy nem is kell egyedül küzdenie!

Mit tegyek, ha most akarok kárt tenni magamban?

Ha most azt érzed, legjobb lenne nem lenni, az egy kínzó és ijesztő érzés lehet. Jogod van megélni ezt a fájdalmat, kétségbeesést, dühöt és szomorúságot, de fontos, hogy meg tudd ígérni magadnak, hogy megpróbálod elkerülni az önsértést!

Ennek érdekében a következőket teheted:

  1. Szabadulj meg a veszélyforrásoktól! Ne legyen a közeledben semmilyen olyan eszköz, amellyel kárt tehetsz magadban!
  2. Maradj józan! Az alkohol, a nem megfelelően szedett gyógyszerek vagy az egyéb tudatmódosító szerek fokozhatják az ártó késztetéseket.
  3. Zökkentsd ki magad! Ha bent vagy, menj ki, ha fekszel, állj fel, igyál egy pohár vizet, kicsit mozgasd át a testedet!
  4. Kérj segítséget! Ne maradj egyedül! Ha nincs a közeledben senki, akivel meg tudod osztani, mi van most benned, hívj minket a 116 111-es számon!
  5. Ha úgy érzed, nincs már erőd a fentiekre, ha veszélyben érzed magadat, hívd a 112-t és kérd a mentők segítségét! Mondd el, hogy hívnak, hol tartózkodsz jelenleg és azért kérsz sürgős segítséget, mert öngyilkossági késztetésekkel küzdesz és nem érzed magad biztonságban.

Mi lehet a háttérben?

kék-vonal öngyilkosság

Sokan akkor kísérelnek meg öngyilkosságot, amikor olyan helyzetbe kerülnek, amelynek nem látják a megoldását, azaz valamilyen krízisállapotba jutottak. A krízis azt jelenti, hogy az addigi megküzdési eszközei nem bizonyulnak elégnek egy számára fontos és elkerülhetetlen akadállyal szemben.

A serdülőkor mindenképpen egy krízis önmagában is. Úgynevezett normatív krízis, tehát az adott életkorban mindenkit érint. Minden krízis egy fordulat, egy lehetőség is egyben. A serdülőkori krízis feladata az identitás és az önazonosság megtalálása. Választ kapni arra a kérdésre, ki vagyok, milyen vagyok, mik a céljaim. Ez senkinek sem könnyű, és van, amikor különösen nehézzé válik.

Sok mindenbe bele lehet fáradni annyira, hogy csak arra tudsz gondolni, mikor lesz vége. Ha magad sem tudod mitől vagy fáradt, de régóta nincs erőd semmihez, nem találsz örömöt, nem érdekelnek a korábban fontosnak tartott dolgok sem, akkor lehet, hogy serdülőkori depresszióban vagy érintett. A depresszió egy nagyon kínzó és ijesztő betegség, amely sok szenvedést okoz, de gyógyítható! Ha felmerül a gyanú, hogy depresszióban vagy más lelki betegségben szenvedsz, fontos, hogy mielőbb segítséget kapj!

Nagyon gyakran feltáratlan vagy nem jól kezelt lelki betegség, leggyakrabban depresszió áll a befejezett öngyilkosságok hátterében!

Az öngyilkossági kísérlet közvetlen előzménye lehet egy kudarc, veszteség, szakítás vagy más csalódás, de ezek jellemzően inkább egy „utolsó cseppnek” tekinthetők egy összetett folyamatban. Sokszor azért nehéz megküzdeni egy kudarccal, szakítással vagy bármilyen rossz hírrel, mert már eleve nem voltunk igazán jól.

Van, hogy nagyon összejönnek a dolgok, és tényleg csak rossz dolgok történnek egymás után, de ilyenkor is fontos keresni a valódi megoldásokat!

kék-vonal öngyilkosság

Melyek a valódi megoldások?

Az öngyilkosság sosem megoldás, mert elveszi az esélyt minden pozitív változástól!

Valódi megoldásnak az tekinthető, ami segít elviselni az emberileg elviselhető kínokat: a gyászt, a csalódást, a testi-lelki fájdalmat, és segít megváltoztatni a szenvedést okozó helyzeteket.

Ezek lehetnek testi-lelki betegségek, bántalmazó kapcsolatok, rossz körülmények, önértékelési problémák vagy olyan negatív érzések, mint a bűntudat, a szégyen, a szomorúság, a magányosság vagy a harag.

Általában szakember segítségére van szükség ahhoz, hogy feltárjuk az olyan összetett helyzeteket, amelyek hátterében öngyilkossági gondolatok és szándékok állnak, valamint ahhoz, hogy elinduljanak a pozitív változások. A pszichológiai, pszichiátriai folyamatokhoz, az egyéni és családterápiához az első lépés, hogy az öngyilkos gondolatok ne számítsanak tabunak!

Hova fordulhat, aki öngyilkossági gondolatokkal küzd?

A pszichológiai ellátás sok helyen, sok fiatal számára igen nehezen hozzáférhető az utóbbi években. Előfordulhat, hogy még ha a legjobbat is akarja mindenki, nehéz a megfelelő szakemberhez vezető út. Akadályt jelenthetnek a várólisták, vagy előfordulhat, hogy a helyben lévő pszichológus továbbküldi a hozzá fordulót egy magasabban képzett pszichológushoz, esetleg orvosi kivizsgálást javasol. Ez ijesztő és frusztráló lehet. Jó, ha meg tudod fogalmazni, hogy te mit szeretnél és mit éreznél segítségnek.

Sokszor a családi körülmények váltják ki az öngyilkos gondolatokat, vagy az iskolai bántások kapcsán merül fel a fiatalban, hogy jobb lenne eltűnni. Ezekben az esetekben akkor remélhető igazi változás, ha a környezeted is változik, de ehhez az első lépés, hogy el tudd mondani azt, ami benned van. Hidd el, ez már önmagában is egy hatalmas munka!

Ne feledd, nem kell egyedül küzdened! Jogod van a segítséghez! Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért, ha szeretnél velünk közösen gondolkodni, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es telefonszámot!

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.
Gyakori témák

Tudj meg többet!

Fiataloknak

Érzelmi bántalmazás

Amikor láthatatlannak érzed magad – az érzelmi bántalmazásról
Bővebben
Amikor láthatatlannak érzed magad – az érzelmi bántalmazásról

Senkinek nincs joga bántani téged! Sem kortársaidnak, sem tanáraidnak, sem szüleidnek!Bántani sokféle módon lehet. Gyermekbántalmazás minden olyan, gyermekek ellen elkövetett cselekedet, ami tényleges vagy lehetséges fizikai, illetve lelki károsodást okoz a gyereknek, s…

Fiataloknak

Gyermekvédelmi rendszer

Gyermekvédelemről gyerekeknek
Bővebben
Gyermekvédelemről gyerekeknek

Sok felnőtt szeret, úgy beszélni a gyerekkorról, mint egy felhőtlen, gondtalan, csupa jó időszakról, esetleg akkor is, ha neki magának sem volt mindig olyan egyszerű gyereknek, kamasznak lenni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kék Vonal munkatársai és önkéntesei tudjana…

Szakembereknek

Önsértés

Az önsértésről – mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként?
Bővebben
Az önsértésről – mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként?

Ijesztő lehet azzal szembesülni, hogy egy diák karján penge okozta sebhelyek látszódnak. számtalan kérdés merül fel rögtön: ,mi történik, miért csinálja, és mit tehetünk gyerekekkel foglalkozó szakemberként? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni.