gyász

Gyász és veszteség: mire számíts egy temetésen?

Részt venni egy temetésen segíthet szerettünk meggyászolásában. A következőkben arról írunk, mire számíthatsz a szertartás alatt.

Elveszíteni egy szerettünket sosem könnyű. Ha egy hozzád közel álló személy meghal, valószínűleg meg fogod tapasztalni a gyász és a veszteség érzését. Mindenki máshogy kezeli ezeket az érzéseket, és bizonyos gyógyító rituálék használata segíthet a gyásszal való megküzdésben.

Az egyik ilyen gyakori rituálé a temetés. A temetés egy hivatalos esemény nem sokkal valaki elvesztése után, amely során barátok és családtagok gyűlnek össze, hogy az elhunytra emlékezzenek. Hogy mi történik egy temetésen, nagyban függ az elhunyt személy és a családtagjai kulturális szokásaitól, vallásától és kívánságától.

Egy temetésnek része lehet:

 • a látogatás vagy ravatalozás: megszabott időszak a holttest/koporsó megtekintésére és a család meglátogatására.
 • az élet ünneplése vagy szertartás: az elhunyt szerettei összegyűlnek, hogy megemlékezzenek az elhunytról – ez a szertartás lehet egyházi vagy polgári.
 • halotti menet/felvonulás: a résztvevők autóval vagy gyalog vonulnak a test nyugalomba helyezésének helyszínére.
 • a temetés: a koporsó sírba helyezése egy temetőben. Gyakran fordulnak elő urnás temetések, melyek során az elhunyt hamvait urnatemetőbe helyezik, vagy szétszórják egy, az elhunyt számára fontos helyszínen.
 • egyéb halotti rituálé

Íme néhány dolog, amire egy temetésen számíthatsz:

 • Számos érzelemmel találkozhatsz: Mindenki máshogy él meg egy veszteséget, és a gyászt is sokféleképpen mutatjuk ki. Van, aki sír, van, aki nevet, mosolyog, csöndes vagy éppen kifejezéstelen. Az is előfordul, hogy valaki olyan érzelmeket mutat, melyek általában nem jellemzők rá (pl. lehet, hogy egy felnőttet életedben először fogsz sírni látni egy temetésen). Nincs „helyes” reakció egy szerettünk elvesztésére. Fontos, hogy olyan módon fejezd ki gondolataid és érzéseid, ahogy az neked jól esik.
 • Lehet, hogy látni fogod az elhunyt holttestét: A család hitrendszerétől függően lehet, hogy látni fogod az elhunyt holttestét a temetésen. Néha nyitott koporsót használnak, ahol meg lehet nézni vagy érinteni a testet. Elképzelhető, hogy a test máshogy fog kinézni, mint ahogy emlékeztél rá (lehet, hogy ki van sminkelve, le van hunyva a szeme, kifejezéstelen az arca stb.). Máskor zárt koporsót használnak és egy vagy több fényképet mutatnak az elhunytról. Az is előfordul, hogy semmilyen képet nem tesznek ki. Ha a testet elhamvasztották, lehet egy urnát fogsz látni (lezárt tároló a hamvaknak). A temetés előtt megkérdezhetsz egy résztvevőt (egy barátot, családtagot stb.), hogy mire számíthatsz, így fel tudsz készülni a történésekre. 
 • Lehetnek emberek, akik részvétet nyilvánítanak: A részvétnyilvánítás során az emberek együttérzésüket fejezik ki kedves szavakkal, mint például „Részvétem”. Ilyenkor az is rendben van, ha azt válaszolod, „Köszönöm”, és az is, ha nem mondasz semmit. Mások lehet, kezet akarnak majd fogni veled, vagy megölelni. Csak azt kell megtenned, ami neked is jó érzés.
 • Lehet, hogy tevékenyen is részt vehetsz a temetésen: Néhány temetés során beszédekre, énekekre, versmondásra, gyászbeszédre (az elhunyt életének méltatására) vagy egyéb felolvasásra is sor kerül. Megkérheted, te is hadd mondj néhány szót, de az is rendben van, ha csak hallgatod a többieket, vagy ha úgy érzed, hogy inkább kimennél a helyiségből. Megkérhetnek, hogy te is vidd a koporsót, sétálj együtt bizonyos emberekkel a szertartásra/szertartásról, üdvözöld a résztvevőket, imádkozz együtt a többiekkel, egy bizonyos helyen ülj/állj vagy egyéb módon vegyél részt az eseményen. Nyugodtan feltehetsz kérdéseket a szerepeddel kapcsolatban, és nyugodtan mondhatsz nemet is, hogyha nem szívesen végeznéd az adott „feladatot”. 
 • Vannak szélesebb és szűkebb körű temetések is: Egyes temetések nagyon formálisak, hivatalos lebonyolítással, míg más temetések lazábbak. Vannak temetések, ahol sokan részt vesznek a tágabb környezetből is, mások csak a legszűkebb családi és baráti kört érintik. Lehet, hogy csak olyan emberekkel fogsz találkozni, akiket már ismersz, de elképzelhető, hogy néhány résztvevőt a temetésen fogsz látni először.
 • A temetések eltérő időben és helyeken történnek: A temetés jellegétől függően az események a nap több időszakában is történhetnek. A család hitrendszere alapján rendezhetnek temetést templomban, ravatalozóban, mauzóleumban, temetőben vagy egyéb helyszínen. A temetésnek része lehet egy fogadás, vagy utána egy halotti tor (közös étkezés a résztvevőknek az elhunyt búcsúztatása után). Ha bizonytalan vagy abban, hova menj, mit csinálj/mondj vagy mit viselj, kérdezz meg nyugodtan egy barátot vagy családtagot.
 • Bizonyos temetéseknek részei a hagyományosabb/vallásosabb elemek: A temetésen résztvevők lehet, hogy hagyományos vagy egyforma színű ruhákat viselnek majd. Vallásos szertartások is részei lehetnek a temetésnek. Lehet, hogy látni fogsz embereket (pl. papot, lelkészt) gyertyát gyújtani, a hamvakat szétszórni, imádkozni, áldást mondani, virágot vagy koszorút elhelyezni.
 • Szabad segítséget kérni: Fontos, hogy segítséget kérj a temetés előtt, alatt vagy után, ha úgy érzed, szükséged van rá. Beszélhetsz egy barátoddal, rokonnal vagy egyéb megbízható felnőttel arról, min mész keresztül. (Lehet, hogy ők is úgy éreznek épp, ahogyan te.) Lehet, hogy az segít, ha valaki mást is elhívsz a temetésre, például egy barátodat, akit közvetlenül nem érint az elhunyt halála. Bármikor hívhatod a Kék Vonalat is a 116-111-es telefonszámon.

A temetés egy gyógyító rituálé, mely segíthet megküzdeni a gyásszal és a veszteséggel. Jó tudni, hogy mire számíthatsz egy temetésen, és fontos, hogy emlékezz, hogy csak azt kell mondanod vagy tenned, ami neked is jó érzés.

További fiataloknak szóló cikkek a témában:

Hogyan segíts egy gyászoló barátodnak

Öngyilkosságot követő gyász

 

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

Megosztás:

Olvass még többet:

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.2023. május 4.  Az elmúlt hetekben...

A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete, a KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt, aminek középpontjában a fiatalok mentális egészségében rendkívül fontos szerepet játszó pozitív megküzdési stratégiák voltak. Hogy milyen volt ez a hétvége, olvassátok el...

Ismerd meg kuratóriumunk tagjait – Solti Györgyi

Ismerd meg kuratóriumunk tagjait – Solti Györgyi

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 30 éves születésnapja alkalmából szeretnénk bemutatni kuratóriumunk egyik tagját, Solti Györgyit.„Ez jó az én lelkemnek is, ahogy az is amikor úgy köszön el egy hívó, hogy jó volt velem beszélgetni, vagy amikor az ügyeletvezető azt...

Ismerd meg kuratóriumunk tagjait – Papp Zsuzsanna

Ismerd meg kuratóriumunk tagjait – Papp Zsuzsanna

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 30 éves születésnapja alkalmából szeretnénk bemutatni kuratóriumunk elnökét, Papp Zsuzsannát."Az ügyeleti tér, akár egy szakrális tér, ide mindenki felöltözött lélekkel lép be. Itt akkor is béke van, ha világok omlanak össze...

Share This