Gyerekszemmel – Fiala Borcsa, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Kampányunk során ismert szakembereket, művészeket, döntéshozókat kértünk meg arra, hogy segítsenek definiálni a ‘Felelős Felnőtt’ fogalmát. A felkért írók, költők olyan szövegrészleteket osztottak meg velünk, melyek a gyerekek perspektívájából mutatják be a világot. Az alábbi írást Fiala Borcsa író ajánlásával tesszük közzé. 

Tegyünk együtt azért, hogy bármilyen problémáról is legyen szó, a fiatalok érdekei képviselve legyenek, és a bajba, vagy veszélybe került gyerekek segélykiáltását meghallja a felnőtt társadalom!

Eredeti fotó: Kerepeczki Anna (Fiala Borcsa hozzájárulásával publikálva)

Fiala Borcsa: Apától hazafelé

Amikor egy család két részre hullik egy válás miatt, mindenkinek újra kell rendezni a sorait. Új otthon, új élet, újfajta hétvégék. És sok, érzelemmel terhelt vasárnap, amikor két hétre megint el kell búcsúzni. Fiala Borcsa novellája. 

 

Zsófi kényelmetlenül mocorgott egyet a kanapé sarkán ülve, hosszú kamaszlábait átpakolva jobbról balra, mert már egész elmacskásodtak az órák óta tartó olvasástól. Közben lopva a faliórára pillantott. Háromnegyed öt lesz öt perc múlva.

Végre.

Megkönnyebbülve fújtatott, de csak lassan, óvatosan, csücsörítve préselte ki a levegőt a száján, mintha csak magát akarta volna hűsíteni a nagy kánikulában. Arra is odafigyelt közben, hogy az arcán még véletlenül se tükröződjön a bensejében felszakadozó megkönnyebbülés. Az öccsét azonban nem lehetett becsapni. Hiába ült neki háttal, hiába tettette, hogy épp nagyon el van merülve a Star Warsos kártyáinak rendezésében, a lány a feje búbján is látta, no meg a válla esésén, hogy látja őt, és mindent tud. És hogy ezzel a fújással egy füst alatt jelzi, mintha csak a színházi dirigens szólítaná őket: eljött az idő, jelenet, mindenki a színpadra!

A lány lapozott egyet a könyvében, csak hogy a szerepében maradjon, de a betűket már nem látta. Az összes figyelme arra összpontosult, hogy még véletlenül se bukkanjon elő a felszín alól a türelmetlensége, a mehetnéke, a felszabadultsága, amiért egy újabb dögunalmas, semmire sem jó hétvége megint ért véget. Ismét véget ért két nap, amikor nem csináltak semmit az égadta világon, nem szerveztek programokat, nem mentek el egy nagyot sétálni, nem főztek, társasoztak, nevettek együtt, de még beszélgetni sem igazán beszélgettek, legfeljebb unalmas általánosságokról. Milyen volt a bizonyítvány, mik a nyári tervek, hogyan halad az angol tanulás. Csupa olyasmi, amit a távoli rokonokkal diskurál meg az ember, kényszerű udvariasságból.  

Két perccel múlt háromnegyed öt. Indulniuk kellene. Nem mintha otthon kikapnának a késésért, de az apja szeretett időben elindulni, büszke volt a pontosságára, amiről úgy tartotta, az egész életét szépen, precízen illusztrálja. No meg minek tovább húzni a délutánt.

Tíz perccel öt előtt végre megjelent az apjuk az ajtóban. Zsófi direkt várt pár pillanatot, mielőtt felnézne a könyvéből, ne látszódjék, hogy már órák óta erre a percre várt. 

Amikor végre felpillantott, az apja szomorú mosolyával találta szemközt magát. Mint ilyenkor, vasárnap délután, minden alkalommal. A lány az összes idegszálával az arcizmaira koncentrált. Hatalmasra kerekített, bánatos szemmel nézett az apjára. A száját kissé lefelé görbítette. Búsan ráncolta a szemöldökét. És nagyot sóhajtott.

-Idő van, papa?

Az komoran bólintott. Vállait nehéz teher nyomta. A kezében már ott a slusszkulcs.

Zsófi a szeme sarkából látta, ahogy az öccse lassan, komótosan megmozdul a szőnyegen, és türelmes, kimért mozdulatokkal összeszedi a kártyákat. Gáborka mindig sokkal ügyesebb színjátékos volt, mint ő, soha nem vitte a szerepét túlzásba, és nem kapkodta el a kiszámított lépéseket sem. Most is kimért, ólmos kezekkel tette egymásra a fekete színű kártyalapokat, miközben az egész testtartásából sugárzott a vigasztalhatatlan szomorúság. A fájdalom. ’Az apját máris rettentően hiányoló, összetört szívű kisfiú’ – lehetne ez is a műsor címe, jutott Zsófinak önkéntelenül is eszébe. Olyan mulatságosnak tartotta a gondolatot, hogy el kellett fordulnia az ajtótól, nehogy az apja észrevegye a szája szögletében megjelenő, felszabadult virgoncságot.

Ahogy készülődtek, összepakolgatva azt a pár holmit, amivel idejöttek, Zsófi érezte, hogyan hatja át a türelmetlen várakozásnak és ennek a furcsa, szürke, borús masszának a keveréke az egész lakást. 

-Szia, Marcsika, nekünk sajnos most mennünk kell! Puszi, és nagyon köszönünk mindent! – kiabált be Zsófi a mostohaanyjának a bezárt fürdőszobaajtón keresztül, ám a vízcsobogás miatt talán, de nem hallotta a választ. Sebaj. Majd elmondja két hét múlva ugyanígy. Zsófi csak az elmúlt pár hónapban kezdett el azon gondolkodni, vajon mi lehet az oka, hogy épp ezt a búcsúmondatot tanították be nekik. Miért épp ezt kell mondaniuk? Mégis, mit kellene megköszönnie? Hogy elviselte őket, az előző házasság mementóit a lakásában két teljes napra? Vagy hogy ott alhattak náluk, a szőnyegpadlóra terített hálózsákon, és még enni is kaptak? Vagy mit? De hangosan soha nem merte firtatni, meg hát évek óta így csinálják, minek ezt bolygatni? Jobb a békesség.

Elindultak az autóval. Zsófi nagyon örült, hogy ezen a szakaszon vasárnap koraeste nincs dugó, a zárt légtérben üldögélve szinte már fojtogatónak találta a nyomott hangulatot. Mostanra már tűkön ült, úgy vágyódott haza, nehezére esett a szomorkás hangulat fenntartása. Szerencsére az apja sem szólt sokat ilyenkor. Az utat és a forgalmat figyelte, csak egy-egy piros lámpánál állva pillantott rá a lányára, csüggedt ábrázattal.

A házuk előtt aztán leparkolt, behúzta a kéziféket is, hogy rendesen el tudjanak búcsúzni. A motor továbbra is járt.

-Isten veled, lányom. – karolta át Zsófit szorosan. Nagy puszit is nyomott az arcára, miközben a szeme sarkában egy könnycsepp csillogott. – Olyan jó lett volna többet együtt lenni. Nem csak megint így, kutyafuttában.

Nagy sóhaj szakadt fel belőle, jelezve, a vágy, az igény, a mérhetetlen szülői szeretet ott munkál benne, csak hát a körülmények… a bírósági ítélet… Mit tehet, ha ennyit, havi két hétvégét ítéltek neki? Szegény, kisemmizett, utódaitól megfosztott apa.

Zsófi kibontakozott az ölelésből.

-Szia, papa. Akkor két hét múlva.

Óvatosan betették maguk mögött az ajtót. Megvárták, míg a kocsi eltűnik a kanyarban, majd az öccsével egymásra mosolyogtak. 

-Na gyere. Játszunk otthon egy társast? Kezdhetsz te, ha akarod.

Kettesével szedve szaladtak fel a lépcsőn.

(A novella Fiala Borcsa – Vele tűrök, vele szenvedek – 38 történet kapcsolatokról és egyéb zűrökről című kötetében várható.)

A fiatalok mentális egészségének megőrzése kiemelten fontos számunkra. Ezért weboldalunkon szülők számára készült cikkek, projektek és e-learning anyagok, illetve szakemberek számára ingyenesen letölthető óravázlatok, tanári kézikönyvek, kutatási eredmények is találhatók. Felelős felnőttnek lenni kihívás, de a Kék Vonalhoz szülőként, gyerekekkel foglalkozó szakemberként is fordulhatsz kérdéseiddel a 116-000-ás anonim vonalunkon. 

A Kék Vonal 1993 óta segíti a bajba jutott gyerekeket és az értük aggódó felnőtteket. Ha szerinted is fontos a munkánk, akkor kérjük hogy támogasd az alapítványt az adód 1%-nak felajánlásával, egyszeri vagy rendszeres anyagi támogatással, vagy vásárolj kedvedre a webshopunkban! Adományoddal segélyvonalaink működését támogatod.

További cikkek a témában:

Az adó egy százalékának felajánlása – Gyakori Kérdések

Az adó egy százalékának felajánlása – Gyakori Kérdések

A Kék Vonal az egész országból ingyenesen és anonim módon elérhető a segítségre szoruló gyerekek, fiatalok számára. A gyerekek megoszthatják örömüket, bánatukat, tanácsot kérhetnek egy nehéz döntési helyzetben, feltehetik kérdéseiket például a lelki egészséghez,...

Gyerekszemmel – Dániel András, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – Dániel András, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette.  Kampányunk során ismert...

Gyerekszemmel – Ott Anna, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – Ott Anna, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. A könyv világnapja alkalmából...

Interjú – Kozma-Vízkeleti Dániel, Felelős Felnőtt kampány

Interjú – Kozma-Vízkeleti Dániel, Felelős Felnőtt kampány

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki egyaránt dolgozik párokkal, családokkal vagy egyéni kliensekkel. Szereti a hivatását és fontos számára, hogy akikkel találkozik, utána jobban, vagy többnek érezzék magukat. Emellett...

Gyerekszemmel – MARGE, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – MARGE, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. Ezúttal MARGE segítségével!...

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való megélésében, önmagunk elfogadásában, kapcsolataink kezelésében.  A #FelelősFelnőtt kampány keretein belül...

Gyerekszemmel – Tóth Krisztina, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – Tóth Krisztina, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette.  Kampányunk során ismert...

Gyerekszemmel – Rutkai Bori, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – Rutkai Bori, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette.  Kampányunk során ismert...

Gyerekszemmel – Kemény Zsófi, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – Kemény Zsófi, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette.  Kampányunk során ismert...

Gyerekszemmel – Harcos Bálint, Felelős Felnőtt kampány

Gyerekszemmel – Harcos Bálint, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette.  Kampányunk során ismert...

Share This