Gyermekjogok – Milyen jogok illetnek meg?

Az alábbiakban olyan cikkeket és információkat gyűjtöttünk össze neked, amelyekből megismerheted a téged megillető jogokat, azaz a gyermekjogokat, ha 18 éven aluli vagy.

Amiről ebben a cikkben olvashatsz: 

Milyen jogaim vannak és ezek miért fontosak?  Mit tartalmaz a Gyermekjogi Egyezmény? Hasznos anyagok a gyermekjogokkal kapcsolatban. Kérdéseim vannak, kihez fordulhatok?

  Milyen jogaim vannak és ezek miért fontosak?

  Életkortól függetlenül mindenkinek vannak emberi jogai. A jogok segítenek abban, hogy biztonságban legyünk és tisztességes bánásmódban részesüljünk. Az alapvető emberi jogok mellett pedig életkortól függően mindenki más-más jogokkal rendelkezik, attól függően hogy kiskorú, fiatalkorú vagy fiatal felnőtt – ezeknek az elnevezéseknek a jogi jelentéséről itt olvashatsz többet. 

  Ha 18 éven aluli vagy, akkor különleges jogok, úgynevezett gyermekjogok is megilletnek, melyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye sorol fel.

  Magyarországon ezen kívül a 18 év alattiak védelméről több törvény is gondoskodik, ezek közül a legfontosabbak:

  Magyarország Alaptörvénye

  – egy 1952-ben elfogadott törvény a házasságról, a családról és a gyámságról (1952. évi VI. törvény)

  a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről szóló törvény (Magyarország 1990-ben írta alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, és 1991-ben hirdette ki az 1991. évi LXIV. törvényben)

  – egy 1997-ben elfogadott törvény, melynek neve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (1997. évi XXXI. törvény)

  Az alábbi írásunkban az ENSZ Gyermekjogi Egyezményéről találhatsz több információt.

  Mit tartalmaz az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye?

  A Gyermekjogi Egyezmény egy nemzetközi megállapodás, amely 1989-ben jött létre, azzal a céllal, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarországon 1991-ben került aláírásra az egyezmény, így téged is ezek a jogok védenek a mindennapok során.

  A Gyermekek jogainak védelme, 3 fontos pillérre épül.

  Melyek ezek?

  • a gondoskodás-ellátás,
  • a védelem,
  • és a részvétel joga.

  Mit is jelentenek ezek bővebben?

   

  • Minden társadalom kötelessége a gyerekekről való gondoskodás, a gyerekek ellátása, testi-lelki védelme, tanítása. Fontos, hogy számodra is hozzáférhetőek legyenek a különféle erőforrások, amelyek által szeretethez, önbecsüléshez, tudáshoz juthatsz, és amelyek segítenek kibontakoztatni a benned rejlő képességeket.
  • A gyerekek védelme mindenki dolga! Ezt nemcsak szüleidtől, hanem mindenki mástól is meg kell kapnod, akivel kapcsolatba kerülsz, így a családodnak, az intézményeknek, kisközösségeknek, szakembereknek, és a törvényalkotóknak is egyaránt figyelnie kell rád, és védenie kell téged.
  • Azon túl, hogy megillet a részvétel joga a téged érintő döntések meghozatalában, megnyilvánulhatsz egyénileg, vagy csoportosan is, kifejezheted érzéseidet, véleményedet.

  Kép: Unsplash

  Ha részletesebben megismerkednél a gyermekjogokkal, az alábbi cikkek és letölthető anyagok segíthetnek:

   

  Az UNICEF Magyarország alábbi két cikkében megtalálod a Gyermekjogi Egyezmény 54. cikkét, melyben részletesen leírják a jogaidat.

  Gyermekjogokról fiataloknak (UNICEF)

  Gyermekjogi Egyezmény gyereknyelven

   

  A következő linkre kattintva a Hintalovon Alapítvány oldalán találsz információt olyan gyermekjogi eseményekről, amelyek bemutatják az adott év jogszabályi változásait és statisztikáit, illetve vizsgálják a gyermekjogok érvényesülését. Ezen kívül elolvashatod a Hintalovon Alapítvány éves kutatásait, jelentéseit is arról, hogy az utóbbi években milyen volt gyereknek, fiatalnak lenni Magyarországon, gyermekjogi szempontból.

  Gyermekjogi jelentés 2020

   

  Ebben a cikkben különböző kiadványokon keresztül ismerheted meg jobban a jogaidat, és hogy azokat hogyan tudod érvényesíteni.

  Gyermekeknek szóló letölthető anyagok

   

  Az alábbi kiadványban arról találsz információt, hogy mit takar a Gyermekjogi Egyezmény három alappillére – a gyermekek védelemhez, gondoskodáshoz és részvételhez való joga.

  Ismerd meg a jogaidat!

   

  Tesztelnéd a tudásod?

  Töltsd ki a gyermekjogi kvízt

  Tudtad? 

  A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársainak és önkénteseinek hitvallása is hivatkozik az ENSZ egyezményre. Hitvallásunk:

  Elsődleges feladatunk a gyerekek és fiatalok meghallgatása, a bajba jutott gyerekek segítése. Azon dolgozunk, hogy az ENSZ definíciója szerinti gyermeki jogok megvalósuljanak Magyarországon. Küldetésünknek érezzük, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek, szakmai- és állami  szervek  a gyerekek mindenek felett való érdekeit képviseljék.

  Kérdéseim vannak, kihez fordulhatok?

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Serdülőkori stressz, és a stressz kezelése

  Serdülőkori stressz, és a stressz kezelése

  Elkezdődött az év és talán éppen most állsz nagyobb változások előtt, legyen az felvételi, vizsgaidőszak, vagy a meghozott újévi fogadalmak betartása. Ezek a döntések, vagy megoldandó feladatok stresszel járhatnak, ami befolyásolhatja a mindennapjaidat. Amiről ebben a...

  Öngyilkosságot követő gyász

  Öngyilkosságot követő gyász

  Nehéz a halál és az emberi mulandóság témájáról nyíltan beszélni, pedig a veszteségek és a gyász az életünk része. Ezért nagyon fontos, hogy szenteljünk időt a gyász szakaszainak megélésére! Különösen fontos ez, amikor a feldolgozás nehezített. És az öngyilkosságot...

  Interjú Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval

  Interjú Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval

  Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó és író, 18 könyv szerzője. Munkája során a gyász számtalan arcával találkozik, hiszen ugyanúgy segít gyászoló hozzátartozóknak, mint a gyermeküket elvesztett szülőknek, vagy akár egy válást, nehéz életeseményt...

  Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

  Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

  Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek fájóan ordítóak vagy akár egészen apróak. Lehet, hogy nyíltan segítséget kérnek tőled, de az is megtörténhet, hogy...

  A Kék Vonal közleménye az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján

  A Kék Vonal közleménye az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján

  A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz 2021 első félévében elkeserítően magas számú megkeresés érkezett olyan fiataloktól, akikben felmerült az öngyilkosság gondolata.Míg 2020-ban az egész év során nagyságrendileg ezer olyan konzultációt folytattunk, ahol megkeresőnk...

  Share This