Gyermekjogok – Milyen jogok illetnek meg?

Az alábbiakban olyan cikkeket és információkat gyűjtöttünk össze neked, amelyekből megismerheted a téged megillető jogokat, azaz a gyermekjogokat, ha 18 éven aluli vagy.

Amiről ebben a cikkben olvashatsz: 

Milyen jogaim vannak és ezek miért fontosak?  Mit tartalmaz a Gyermekjogi Egyezmény? Hasznos anyagok a gyermekjogokkal kapcsolatban. Kérdéseim vannak, kihez fordulhatok?

  Milyen jogaim vannak és ezek miért fontosak?

  Életkortól függetlenül mindenkinek vannak emberi jogai. A jogok segítenek abban, hogy biztonságban legyünk és tisztességes bánásmódban részesüljünk. Az alapvető emberi jogok mellett pedig életkortól függően mindenki más-más jogokkal rendelkezik, attól függően hogy kiskorú, fiatalkorú vagy fiatal felnőtt – ezeknek az elnevezéseknek a jogi jelentéséről itt olvashatsz többet. 

  Ha 18 éven aluli vagy, akkor különleges jogok, úgynevezett gyermekjogok is megilletnek, melyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye sorol fel.

  Magyarországon ezen kívül a 18 év alattiak védelméről több törvény is gondoskodik, ezek közül a legfontosabbak:

  Magyarország Alaptörvénye

  – egy 1952-ben elfogadott törvény a házasságról, a családról és a gyámságról (1952. évi VI. törvény)

  a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről szóló törvény (Magyarország 1990-ben írta alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, és 1991-ben hirdette ki az 1991. évi LXIV. törvényben)

  – egy 1997-ben elfogadott törvény, melynek neve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (1997. évi XXXI. törvény)

  Az alábbi írásunkban az ENSZ Gyermekjogi Egyezményéről találhatsz több információt.

  Mit tartalmaz az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye?

  A Gyermekjogi Egyezmény egy nemzetközi megállapodás, amely 1989-ben jött létre, azzal a céllal, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarországon 1991-ben került aláírásra az egyezmény, így téged is ezek a jogok védenek a mindennapok során.

  A Gyermekek jogainak védelme, 3 fontos pillérre épül.

  Melyek ezek?

  • a gondoskodás-ellátás,
  • a védelem,
  • és a részvétel joga.

  Mit is jelentenek ezek bővebben?

   

  • Minden társadalom kötelessége a gyerekekről való gondoskodás, a gyerekek ellátása, testi-lelki védelme, tanítása. Fontos, hogy számodra is hozzáférhetőek legyenek a különféle erőforrások, amelyek által szeretethez, önbecsüléshez, tudáshoz juthatsz, és amelyek segítenek kibontakoztatni a benned rejlő képességeket.
  • A gyerekek védelme mindenki dolga! Ezt nemcsak szüleidtől, hanem mindenki mástól is meg kell kapnod, akivel kapcsolatba kerülsz, így a családodnak, az intézményeknek, kisközösségeknek, szakembereknek, és a törvényalkotóknak is egyaránt figyelnie kell rád, és védenie kell téged.
  • Azon túl, hogy megillet a részvétel joga a téged érintő döntések meghozatalában, megnyilvánulhatsz egyénileg, vagy csoportosan is, kifejezheted érzéseidet, véleményedet.

  Kép: Unsplash

  Ha részletesebben megismerkednél a gyermekjogokkal, az alábbi cikkek és letölthető anyagok segíthetnek:

   

  Az UNICEF Magyarország alábbi két cikkében megtalálod a Gyermekjogi Egyezmény 54. cikkét, amelyben részletesen leírják a jogaidat.

  Gyermekjogokról fiataloknak (UNICEF)

  Gyermekjogi Egyezmény gyereknyelven

   

  A következő linkre kattintva a Hintalovon Alapítvány oldalán találsz információt olyan gyermekjogi eseményekről, amelyek bemutatják az adott év jogszabályi változásait és statisztikáit, illetve vizsgálják a gyermekjogok érvényesülését. Ezen kívül elolvashatod a Hintalovon Alapítvány éves kutatásait, jelentéseit is arról, hogy az utóbbi években milyen volt gyereknek, fiatalnak lenni Magyarországon, gyermekjogi szempontból.

  Gyermekjogi jelentés 2020

   

  Ebben a cikkben különböző kiadványokon keresztül ismerheted meg jobban a jogaidat, és hogy azokat hogyan tudod érvényesíteni.

  Gyermekeknek szóló letölthető anyagok

   

  Az alábbi kiadványban arról találsz információt, hogy mit takar a Gyermekjogi Egyezmény három alappillére – a gyermekek védelemhez, gondoskodáshoz és részvételhez való joga.

  Ismerd meg a jogaidat!

   

  Tesztelnéd a tudásod?

  Töltsd ki a gyermekjogi kvízt

  Tudtad? 

  A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársainak és önkénteseinek hitvallása is hivatkozik az ENSZ egyezményre. Hitvallásunk:

  Elsődleges feladatunk a gyerekek és fiatalok meghallgatása, a bajba jutott gyerekek segítése. Azon dolgozunk, hogy az ENSZ definíciója szerinti gyermeki jogok megvalósuljanak Magyarországon. Küldetésünknek érezzük, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek, szakmai- és állami  szervek  a gyerekek mindenek felett való érdekeit képviseljék.

  Kérdéseim vannak, kihez fordulhatok?

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

  Függőségek

  Függőségek

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

  Online kurzus 5. rész

  Online kurzus 5. rész

  A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerűA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 4. rész

  Online kurzus 4. rész

  A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusrólA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Share This