Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni.

Mi az a hajléktalanság?

A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye.

A hajléktalanságba beletartozik az, ha valaki egy barátja vagy egy rokona kanapéján él; egy autóban alszik vagy él; egy hajléktalanszállón, hosztelben vagy menhelyen él; egy elhagyatott házban vagy épületben él; egy túlzsúfolt házban vagy az utcán él. 

Ha valaki hajléktalanná válik, akár csak rövid időre, a hatása sokáig kitarthat. 

A hajléktalanság hatással lehet:

  • A biztonságoldra
  • Az önértékelésedre
  • A lelki egészségedre
  • Az iskolai teljesítményedre
  • Arra a készségedre, hogy a napi nehézségekkel hogyan tudsz megküzdeni

Hajléktalanként nehezebbé válhat: 

  • Munkát találni
  • Becsatlakozni közösségekbe
  • Vigyázni az egészségedre
  • Kapcsolatban maradni másokkal
  • Iskolába járni

Mi történik, ha a családom hajléktalanná válik?

Ha családod hajléktalanná válik, az a számodra megfelelő életkörülmények elvesztésével jár, ami veszéllyel lehet a testi, lelki egészségedre és a biztonságodra.  Ezen következmények miatt kerülhetsz a gyerekek átmeneti otthonába, vagy egész családoddal helyet kaphattok a családok átmeneti otthonában. Az ilyen otthonokban a szüleiddel együtt lakhatsz és ott segítséget kaphattok a jogi ügyekben és pszichológiai támogatást is kaphattok. Abban a városban, ahol 30 ezernél többen laknak, az önkormányzatnak kötelessége családok átmeneti otthonát működtetni. Ha ennél kisebb településen éltek kérhetitek, hogy a szomszédos város családok ideiglenes otthonában helyezzenek el titeket. Ha családoddal nem tudjátok, hogy kihez forduljatok a megfelelő átmeneti otthon megtalálásában, akkor a Kék Vonalat is hívhatjátok és az ügyelők a segítségetekre lesznek.

Egyes családoknak nincs állandó és biztos otthona, ahol élni tudnak. Lehet, hogy aggódsz, hogy a családod nem talál otthont vagy elveszítitek az otthonotokat. 

Ha nincsen otthonod, lehet, hogy egy rövid ideig máshol fogsz élni – például egy barátodnál vagy rokonodnál, egy hotelben vagy egy hajléktalanszállón. 

Ez azzal járhat, hogy megváltozik a megszokott napirended, és számos érzelmet tapasztalhatsz magadon. Jogod van biztonságban lenni és arra, hogy támogatást kapj. 

A Kék Vonal mindig elérhető, ahol meghallgatunk és támogatunk. Ha veszélyben vagy, a Kék Vonal tud segíteni abban is, hogy felveszi a kapcsolatot helyetted a rendőrséggel vagy egy szociális munkással. 

A Kék Vonal hasonló témában készült cikkei fiataloknak:

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az...

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a...

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Az emberek többsége élete során használ valamikor bizonyos „befolyásoló” szereket (pl. koffein, vényköteles gyógyszer, alkohol), anélkül, hogy az valódi gondot okozna számára. A szerhasználat akkor válik problémává, amikor elkezdi negatívan befolyásolni az egyén...

Share This