Barion Pixel

Hírek

A gyerekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége

2024. április 27.
A gyerekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége

Mi a Kék Vonalnál 30 éve azon dolgozunk, hogy a hozzánk forduló fiatalok meghallgatást és a bajban segítséget kapjanak. Valljuk, hogy a gyerekek mentális egészsége és biztonsága minden felnőtt közös felelőssége. Éppen ezért ahogy az elmúlt 30 évben, ma is fontosnak tartjuk, hogy a küldetésünkért pártpolitikától függetlenül dolgozzunk. 

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy fiatalok tömegei vannak krízisben, és a gyermekvédelmi rendszer hiányosságai, valamint az ellátórendszer kapacitáshiánya milyen veszélyeket jelent a gyermekek számára. 

Évente több mint 20 000 megkeresést fogadunk, tavaly 5639 konzultáció szólt valamilyen félelemről, szorongásról, 1933 konzultációban hangzott el szuicid gondolat. Másfélszer annyian kerestek minket önsértés miatt (1550 eset) mint egy évvel ezelőtt és 28 alkalommal fordult elő, hogy a megkereső olyan akut krízisben, vészhelyzetben volt, hogy ügyelőink hívtak mellé mentőt. Évről évre több gyerek kér segítséget az őt ért bántalmazás miatt. 2023-ban több mint 1200 esetben számolt be a minket megkereső érzelmi bántalmazásról. Közel 700 gyerek és fiatal fizikai bántalmazás miatt kért segítséget. Átlagosan naponta egy konzultációban kiderül, hogy szexuális bántalmazás érte a megkeresőt. Azt tapasztaljuk, hogy többszörösen nehezített szakellátáshoz jutni. 

A rendszerhibákat civil szervezetként nem tudjuk egyedül orvosolni, de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a gyermekek és fiatalok valódi segítséget kapjanak a bajban. Meggyőződésünk, hogy ez politikától függetlenül minden felelős felnőtt közös ügye.  A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjaként mi is rendkívül fontosnak tartjuk, hogy kapacitásbővítéssel, plusz pénzügyi forrásokkal, továbbképzési lehetőségekkel és szakmai felügyelő szervek létrehozásával támogassa a mindenkori kormány a gyermekvédelmi rendszer reformját. 

A 2024. április 26-i budapesti tüntetésről és megmozdulásról az Alapítványunk nem kapott előzetes tájékoztatást, a hírekből értesültünk róla, hogy a szervezet nevével összefüggésben fejezték ki a résztvevők a kiállásukat a gyermekek biztonsága mellett. 

Kiemelt feladatunknak érezzük, hogy minden fiatal és gyermekért aggódó felnőtt tudjon a Kék Vonalról és merjenek segítséget kérni, köszönjük mindenkinek, aki ebben segít nekünk. A Kék Vonal stabil működéséhez, fejlődéséhez és függetlenségéhez elengedhetetlen az adományozók támogatása, ezért nagyon sokat jelent az Alapítvány számára felajánlott adó 1%-ok összege. Mindenkit kérünk, aki fontosnak tartja a munkánkat és megteheti, egyszeri vagy rendszeres adományával támogassa a működésünket.  

Lelkisegély-vonalunkon a megkereséseket szigorú kiválasztási folyamatot és képzést követően, szakmai felügyelet és folyamatos szupervízió mellett munkatársaink és önkénteseink fogadják. Legközelebb 2024 őszén tervezünk új önkéntesképzést, amire szeretettel várjuk majd az érdeklődők jelentkezését. 

A gyerekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége.

***

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyermekeknek és 24 éven aluli fiataloknak,valamint az értük aggódó felnőtteknek nyújt támogatást a nap 24 órájában elérhető, ingyenes és anonim 116 111-es lelkisegély-vonalon, valamint írásban, chaten és levélben a www.kek-vonal.hu oldalon.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hírek

Elérhető a Kék Vonal 2023-as szakmai beszámolója

Elérhető a Kék Vonal 2023-as szakmai beszámolója

márc
26
2024

Elkészült a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 2023-as szakmai beszámolója. Néhány legfontosabb adat és gyakran ismételt kérdések és válaszok a 2023-as szakmai beszámolónk alapján: 

Kék Vonal 30 éves jubileumi konferencia

Kék Vonal 30 éves jubileumi konferencia

okt
10
2023

A Kék Vonal 30 éves fennállásának alkalmából egy egész napos konferencián szeretnénk minél több barátunkkal találkozni, visszatekinteni az elmúlt 30 évre, és erőt meríteni a következő évtizedekhez. Az egész napos konferencián, ahogy a Kék Vonal 30 évének minden napjában…

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

jún
4
2023

Múlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan veszélyeztette testi, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődésüket. A részletek az anya alkoholizmusáról, bánta…