Barion Pixel

Hírek

Elérhető a Kék Vonal 2023-as szakmai beszámolója

2024. március 26.
Elérhető a Kék Vonal 2023-as szakmai beszámolója

Elkészült a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 2023-as szakmai beszámolója. Néhány legfontosabb adat és gyakran ismételt kérdések és válaszok a 2023-as szakmai beszámolónk alapján: 

Kiktől érkezik a legtöbb megkeresés? 

 • Legjellemzőbb korosztály: 14-18 év közötti fiatalok
 • Minden 5. megkeresés fiatal felnőttől érkezik (18-24 év közötti)
 • A megkeresők 10%-a gyermekekért aggódó felnőtt

MIlyen nehézséggel fordulnak hozzátok a fiatalok és hányan keresnek meg Titeket 2023-ban? 

 • Több mint 20 000 megkeresés érkezett
 • 5639 konzultáció szólt valamilyen félelemről, szorongásról. 
 • Közel 4000 alkalommal számolt be a hozzánk forduló gyerek vagy fiatal általános lehangoltságról. Ez a szám megduplázódott az előző évhez képest.
 • 1933 konzultációban hangzott el szuicid gondolat.
 • Másfélszer annyian kerestek minket önsértés miatt (1550 eset) mint egy évvel ezelőtt
 • 28 alkalommal fordult elő, hogy a megkereső olyan akut krízisben, vészhelyzetben volt, hogy ügyelőink hívtak mellé mentőt.
 • Évről évre több gyerek kér segítséget az őt ért bántalmazás miatt. 2023-ban több mint 1200 esetben számolt be a minket megkereső érzelmi bántalmazásról. Közel 700 gyerek és fiatal fizikai bántalmazás miatt kért segítséget. 
 • Átlagosan naponta egy konzultációban kiderül, hogy szexuális bántalmazás érte a megkeresőt.

Azt tapasztaljuk, hogy többszörösen nehezített szakellátáshoz jutni. Különösen rossz helyzetben vannak azok, akik kistelepülésen élnek egy nem támogató családban, de egyre gyakoribb az arról szóló visszajelzés is, hogy nagyvárosban, akár magánrendelőket is megkereső fiatal sem talál megfelelő támaszt egy komplex pszichés tünetegyüttessel.

Hogyan tud segíteni egy beszélgetés? 

Hiszünk abban, hogy a megosztott fájdalom kevésbé fáj, hogy a kimondott titok kevésbé nyomaszt, hogy a meghallgatás, a figyelem, az érzelmi támogatás erőt ad, akár a további segítségkéréshez és annak elfogadásához is.

Van, amikor a beszélgetés nem elég! Mit tudtok tenni ilyenkor? 

Krízis esetén azonnali segítséget tudunk szervezni. Ahhoz azonban, hogy a segítség valóban pozitív változásokat hozzon, elengedhetetlen, hogy a segítségkérő is együttműködő legyen. Ehhez gyakran több beszélgetés kell, hiszen egy alacsony küszöbű, anonim segélyvonal felkeresése még egészen más motiváció a helyzetek többségében, mint ami ahhoz kell, hogy valaki kész legyen egy gyermekvédelmi jelzés vagy hatósági intézkedés következményeit vállalni.

Alapelvünk, hogy a Kék Vonalas beszélgetések nem járulhatnak hozzá, hogy egy olyan helyzet váljon elviselhetővé egy fiatal számára, amit nem elviselni kellene, hanem megváltoztatni. 

A 2023. évi szakmai beszámolónk letölthető a https://kek-vonal.hu/wp-content/uploads/2024/03/kek-vonal-eves-szakmai-beszamolo-2023.pdf linkről. 

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hírek

Kék Vonal 30 éves jubileumi konferencia

Kék Vonal 30 éves jubileumi konferencia

okt
10
2023

A Kék Vonal 30 éves fennállásának alkalmából egy egész napos konferencián szeretnénk minél több barátunkkal találkozni, visszatekinteni az elmúlt 30 évre, és erőt meríteni a következő évtizedekhez. Az egész napos konferencián, ahogy a Kék Vonal 30 évének minden napjában…

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

jún
4
2023

Múlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan veszélyeztette testi, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődésüket. A részletek az anya alkoholizmusáról, bánta…

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

máj
3
2023

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.