Hogyan beszélgess gyerekekkel a családon belüli erőszakról?

Összeállításunkban néhány tipp szerepel arról, hogyan lehet a gyerekekkel a családon belüli erőszakról beszélgetni.

Minden gyerek előbb-utóbb találkozik erőszakkal. Fontos, hogy tudja, ha bántják vagy tanúja annak, hogy valakit bántanak, akkor feladata és joga segítséget kérni! Forduljon olyan felnőttekhez, akikben megbízik és hívhatja a Kék Vonal 116 111-es számát, ahol segítünk megoldást találni.

1. Beszéljetek a gyerekek jogairól!

Fontos, hogy minden gyerek tisztában legyen jogaival, és ezen keresztül a másik jogaival is. Tudja, hogy senkinek nincs joga bántani őt, de éppen így neki sincs joga másokat bántani.

2. Beszéljetek az emberi jogokról!

Sok családban (még ma is) abban nőnek fel a gyerekek, hogy az egyik embernek több joga, több hatalma van, mint a másiknak, mert ő az idősebb, ő az erősebb, ő keres több pénzt vagy neki van magasabb pozíciója. És a hatalmasabb akár meg is ütheti a gyengébbet. Fontos, hogy a gyerekek tudják, ez nem helyes! Tudják, hogy minden ember egyenlő, senkinek nincs joga hatalmat gyakorolni a másik felett! Nem szabad az egyik embernek a másikra kényszeríteni a saját akaratát, a fenyegetés, a zaklatás, a zsarolás, bármilyen fizikai erőszak nem megengedhető.

3. Ne háríts!

Családon belüli erőszak, a felnőtt családtagok egymás közti bántalmazása, a gyerek érzelmi, fizikai bántalmazása, a családtagok által elkövetett szexuális visszaélések léteznek. Nem csak a társadalom peremén, nem csak a “rossz környéken”, nem csak a mély szegénységben. Amíg te magad, csak a sajátodétól nagyon eltérő környezetben tudod elképzelni a családon belüli bántásokat, addig nem tudsz hitelesen beszélni róla.

4. Ne védekezz, inkább kérj bocsánatot! 

Nehéz beszélni erőszakról, bántalmazásról, ha a gyereked látott már erőszakosnak, bántalmazónak, ha látta, hogy megütöttél valakit, esetleg pont őt. Magyarországon a gyerekeket tilos erőszaknak kitenni. Igen, ez azt jelenti, hogy nem szabad velük üvöltözni, nem szabad őket megpofozni, nem sózhatsz rá a fenekükre. Ha ezeket megtetted, kérj ezekért bocsánatot, ismerd el, hogy tehetetlenségedben, túláradó haragodban tetted ezt, és ezért nem a gyerek a hibás, hanem neked kell változnod. Ez után lehet beszélgetni a családon belüli erőszakról.

5. Kérdezd a gyereket, legyél rá kíváncsi!

A gyerekek látják mindazt, ami körülöttük zajlik. Más nézőpontból látnak, de nem vakok, nem süketek. Elkapják a hírműsorok sokkoló képeit, beleolvasnak a hírekbe, hallják, ha a szomszéd kiabál, látnak téged és látják a többi felnőttet és gyereket, amikor bántanak, vagy bántalmazás áldozatává válnak. Legyél nyitott rá, hogy elmondják, hogy érinti mindez őket!

6. Ne legyenek tabuk!

A családon belüli bántalmazás, a szexuális erőszak, a különféle abúzusok nem könnyű témák. Érthető, hogy szeretnéd megóvni ezektől a témáktól a gyerekeket. Talán azt gondolod, jó lenne, ha nem is tudnának róla. De a tudatlanság nem vértezz fel! A tudatlanság nem óv meg! Még a családban sincs minden gyerekbiztonságban (a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények elkövetői nagy többségben hozzátartozók), ráadásul a család által képzett burokból is ki kell lépni egyszer, és az fog tudni nemet mondani,a saját határait védeni vagy ha kell segítséget kérni, akinek vannak ismeretei a bántalmazásról.

7. Értesd meg a gyerekekkel, hogy soha nem az áldozat a hibás! 

Bármilyen relációra igaz, hogy az elkövető tetteiért nem okolható az áldozat. Nincs az a viselkedés, nincs az a körülmény, ami jogossá tenné a másik ellen irányuló erőszakot. Különösen fontos, hogy a gyerekek megértsék, ők sosem lehetnek felelősek a felnőttek tetteiért.

8. Tanítsd meg segítséget kérni! 

Minden gyerek előbb-utóbb találkozik erőszakkal. Fontos, hogy tudja, ha bántják vagy tanúja annak, hogy valakit bántanak, akkor feladata és joga segítséget kérni! Forduljon olyan felnőttekhez, akikben megbízik és hívhatja a Kék Vonal 116 111-es számát, ahol segítünk megoldást találni, de fordulhat a Unicef jogsegély szolgálatához is (http://unicef.hu/unicef-jogsegely/). Segíts megérteni, hogy a segítségkérés, nem árulkodás, és hogy hiába hallja esetleg a felnőttektől, hogy “intézzétek el egymás közt”, ott ahol valaki bántalmazó és valaki áldozat, ott nem lehet a gyerekekre bízni, az erőszakmentes megoldás megtalálását.

9. Segíts kezelni a haragot! 

Az erőszak hátterében sokszor a ki nem mondott, meg nem élt, elfojtott negatív érzések vannak. Segíts a gyerekeknek olyan eszközöket találni, ahogyan ezeket a másik megsértése nélkül is kifejezheti. Ebben is a legjobb út a példamutatás!

10. Képezd magad és add tovább, amit megtanulsz, megtapasztalsz!

Az erőszakmentes kommunikáció, a konstruktív konfliktus rendezés, az indulatkezelés tanulható, fejleszthető dolgok. Ha te magad ebben fejleszted magadat, egyre inkább tudsz jó és hiteles példa lenni a gyerekek számára.

Senki nem akar tizenévesen meghalni! Gondolatok az öngyilkosságról.

Senki nem akar tizenévesen meghalni! Gondolatok az öngyilkosságról.

Minden halálhír nagyon megrázó. A halál az élet felfoghatatlan része. Különösen nehéz egy fiatal halálával szembesülni. Még érthetetlenebb, elfogadhatatlanabb, ha egy fiatal önkezűleg vett véget az életének. Miért tette? Miért akart meghalni?

További cikkek a témában:

Miért bántja magát? Gondolatok az önsértésről

Miért bántja magát? Gondolatok az önsértésről

Falcolás, felszíni vagy mélyebb karcolások, egyre mélyülő vágások, önégetés, önhánytatás… Ezerféle módon okozhat szándékosan kárt és fájdalmat magának az a kamasz vagy fiatal, aki lelki problémáira nem talál konstruktív megoldást. Ebben a cikkünkben az önsértésről...

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek fájóan ordítóak vagy akár egészen apróak. Lehet, hogy nyíltan segítséget kérnek tőled, de az is megtörténhet, hogy...

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

A depresszió egy jól kezelhető betegség. Különösen, ha ezt egy szakember időben megállapítja, és nem marad az érintett a betegséggel egyedül. Ezért nagyon fontos, hogy ha saját magad vagy valaki a környezetedben érintett lehet, kérj segítséget! Amiről ebben a cikkben...

Share This