Hogyan beszélgess gyerekekkel a szexuális visszaélésekről?

Hogyan beszélgess gyerekekkel a szexuális visszaélésről, hogyan segíts nekik elkerülni a szexuális bántalmazást? Adunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen!

Beszélgessetek a szexualitásról!

Azok a gyerekek, akik keveset tudnak a szexualitásról, és saját testükről, könnyebben válhatnak áldozattá.Írtuk már, hogy a szexualitás nem egyenlő a szex veszélyeivel, és a szexualitásról való beszélgetések ne korlátozódjanak a szexuális visszaélések és egyéb veszélyek megelőzésére. Ha a gyerekek hallanak arról és tapasztalják a felnőtt környezetet látva, hogy a szexualitás a pozitív érzelmek, a szeretet, a gyengédség, az összetartozás kifejezése, észre fogják venni, ha a szex nem erről szól –hanem félelemről, erőről, fájdalomról.

A szexuális visszaélés, a szexuális erőszak ne legyen tabu!

Ha ilyesmiről kezd beszélni a gyerek, ha ez szól a rádióban, erről szól a film vagy egy újságcikk, használd ki ezeket a helyzeteket és beszélgessetek! Ötből egy gyerek válik szexuális abúzus vagy erőszak valamilyen formájának áldozatává. Nem gondold és ne sugalld, hogy ez valami olyasmi, ami csak másokkal történhet meg! Bármelyik gyerekkel megtörténhet, függetlenül nemétől, korától, bőrszínétől, családi hátterétől, vallásától. Az elkövető sokszor a gyerek által is ismert, szeretett személy és nem is feltétlenül felnőtt.

Bátorítsd a gyerekeket, hogy tudjanak, merjenek, nemet mondani!

Ez általában 2 éves korban még nagyon megy mindenkinek. Ugyanakkor, ha a dackorszakban a kisgyerek azt tanulja meg, hogy ő nem mondhat nemet otthon és az iskolában sem, akkor nehezen fog nemet mondani egy csábító, visszaélő helyzetben is. Az autonómia érzés helyett a szégyen és a kétely lesz a meghatározó életérzése. Nem fog nemet mondani egy rossz szándékú felnőttnek sem, ha a felnőttek tiszteletének parancsa, megelőzi az saját önrendelkezésre való szabadságát, de még a saját önvédelmét is!

Tiszteld a gyerekek intimitását!

Ha abban nőnek fel, hogy senki: a szülő, nagyszülő, gondozó, nevelő, orvos sem érintheti meg őket az intim testrészeiken a gyerek belegyezése nélkül, akkor könnyebben fogja azonosítani a visszaélő szándékú közeledést.

Nevelj erőszakmentesen!

Ha egy gyerek, abban nő fel, hogy a felnőttek nem bánthatják őt, nem ütik meg, nem rángatják, nem üvöltöznek vele, akkor nagyobb eséllyel tudja megvédeni magát, tud nemet mondani, és veszi észre, ha valaki nem elfogadható módon közelít felé.

Segíts a gyerekeknek felismerni és verbalizálni az érzéseket!

Sokszor azért is nehéz segítséget kérni egy visszaélő helyzetben, mert nem tudják elmondani, hogy mit is éreznek az elkövetővel szemben, miért érzik rosszul magukat, hogy mi történik velük. A szexuális abúzus sokszor nem jár fizikai bántalmazással, nincs erőszak, nincs behatolás -csábítás van, szexuális tartalmú játékok vannak, az intim tér megsértése van, és az áldozat a környezet visszajelzéseiből keresi a választ kínzó kérdésére: mi történik vele? Segíts bíznia a saját érzéseiben!

Higgy neki!

Arról beszélni, hogy egy érintés, egynézés, egy helyzet rossz volt, kínos volt, hogy valakivel – esetleg egy családtaggal, baráttal -nem akar kettesben lenni még egy bizalmi légkörben is nehéz. Egyetlen kételkedő mondat is elég, hogy az áldozat többé szóba se hozza, mi történt. A szexuális abúzus minden formája olyan rettenet, amit sokszor könnyebb nem elhinni – de ha így teszel cserben hagyod azt, aki tőled remél védelmet!

Kérj segítséget a gyerek számára!

A szexuális abúzus gyanúja hosszú és nehéz folyamatokat indít el. A legfontosabb, hogy lehetőleg azonnal és biztonságosan megszűnjön a veszélyeztető helyzet, és az áldozat kapjon pszichés támogatást a történtek feldolgozásához.

Kérj segítséget a magad számára is!

Ha te is áldozat voltál, amíg nem tudod feldolgozni a saját történetedet, nehezen tudsz stabil hátteret, segítséget adni egy gyereknek.

Ismerd a segítő helyeket, lehetőségeket, jog szabályi hátteret! Ahová fordulhatsz:

 

Megosztás:

További cikkek a témában:

Nyár, bulizás, fesztivál szezon – miről beszélgess a kamaszokkal?

Nyár, bulizás, fesztivál szezon – miről beszélgess a kamaszokkal?

Cikkünkben arról olvashatsz tippeket, hogy miről beszélgess a kamasz gyerekeddel, mielőtt elengednéd felnőtt kísérete nélkül bulizni vagy fesztiválozni. 1. HELYSZÍN, BARÁTOK, ELÉRHETŐSÉGEK Legyen egy, a kamasz gyereked által is elfogadott szabály vagy rendszer arra,...

Hogyan beszélgess az ünnepekről

Hogyan beszélgess az ünnepekről

Mit ünneplünk karácsonykor? Az osztálytársamék miért nem így ünnepelnek? Miért megyünk templomba? Mi miért nem megyünk templomba? Ki hozza az ajándékot? Van, ahol karácsonykor jön a Mikulás? Ünnepek évről évre Az évet szakaszokra bontó, a hétköznapi rutint megtörő...

Biztonságos szex

Biztonságos szex

A biztonság és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése nagyon fontos témák. Tudtad? Minden nagyobb városban vannak tiniambulanciák, ahol kifejezetten kamaszok számára elérhető a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás. Sok...

Share This