Hogyan beszélgess gyerekekkel a szexualitásról?

 

Újabb 10 tipp szülőknek és felnőtteknek, ezúttal a szexualitás témaköréből. Avagy hogyan beszélgess tabuk nélkül a szexualitásról gyerekekkel.

  1. Mindennek előtt hadd idézzük Jan-Uwe Rogge: Még hogy mindent tudnak? c. könyv kiváló szerzőjét: “Csak könnyedén és őszintén!”
  2. Ha a könnyedén nem is megy mindig elsőre, az őszintén minden esetben alapkövetelmény, ha a gyerekektől is őszinteséget várunk! A legjobb beszélgetés indító, ha magadról beszélsz!
  3. Nehéz kamaszkorban elkezdeni. Beszélgetni az élet fontos kérdéseiről és tényeiről, sosem késő, de mindenképpen nehezebb egy intim témát behozni vagy reagálni rá, ha nem volt mindig is jelen a nyílt, egymásra kíváncsi kommunikáció a családban. Tehát lehetőleg a test, a nemi különbségek, a párkapcsolatok, a gyermekszületés és mindaz, ami ezzel kapcsolatban a gyereket érinti már egészen kicsi korban se legyen tabu.
  4. Sőt! Semmilyen korban, semmilyen kérdés, ne legyen tabu!
  5. Várj, míg kérdez! Ha a gyerekek biztonságos, elfogadó közeget tapasztalnak, fel fogják tenni a kérdéseiket. A “Gyere, üljünk le, és beszéljünk a szexről!” nem a legszerencsésebb indítás! Viszont fontos, hogy legyünk készek, ha a gyerek tenne fel kérdést vagy osztana meg valamit.
  6. A szexualitás nem egyenlő a szexualitás veszélyei!A szexről való beszélgetések sose fókuszáljanak a nemi betegségekre, a teherbeesésre, a szexuális visszaélésekre! Ezek fontos témák, és a maguk helyén ezekről is beszélni kell, de a szexualitással kapcsolatban legyenek pozitív üzeneteid! A szex jó, természetes és fontos része az életnek.
  7. Ne akard megúszni!Ha egy gyereknek, fiatalnak kérdése van feléd a szexualitás testi részével kapcsolatban, akkor nem a párkapcsolatok alakulása, a szerelem és a lepkék -méhecskék érdeklik! Elmondhatod, ha valamiről nehéz beszélned, ha valamit te sem tudsz, keresettek együtt információt, de ne tereld el a témát, mert fontos esélyt veszítesz el az őszinte beszélgetésre.
  8. Kérlek, ne gondold, hogy a gyerekek mindent tudnak! A könnyen hozzáférhető online pornográfia, a kortársak (rém)történetei, a meglesett -ellesett tudás nem pótolja a szexualitásról való meghitt beszélgetéseket egy megbízható felnőttel, és a konkrét ismereteket sem.
  9. Teremts alkalmat!Nem lehet a szexuális élményekről, kérdésekről telefonon, közértben sorban állva, tömegközlekedve stb. beszélgetni. Jellemzően a nagy családi vacsora sem elég intim. Gondold végig: ha fiad, lányod, egy rád bízott fiatal szeretne a szexről kérdezni tőled, mikor tudnaezzel megszólítani?
  10. Keressetek közösen szakirodalmat, netes oldalakat!A “Nézz utána a neten, fiam!” önmagában, konkrét útmutatás nélkül, igen veszélyes javaslat!

 

Megosztás:

További cikkek a témában:

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

A kamaszkor, mint krízis

A kamaszkor, mint krízis

Hogyan segítsük kamaszodó gyerekeinket?A fejlődés egy pozitív szó, de minden fejlődés mögött krízisek vannak.Krízis minden olyan állapot, amikor a régi működési módok már nem funkcionálnak, de még nincsenek újak.Vannak úgy nevezett normatív krízisek, olyan...

Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

Az elmúlt két év történései, a Covid19 okozta pandémia alapjában rengette meg külső és belső világunkat. Vajon milyen hatást gyakorolt ez a gyerekek, fiatalok mindennapjaira? Hogyan látja mindezt egy olyan szakember, aki sok-sok gyermek sorsával találkozott már? ...

Share This