gyász

Hogyan birkózz meg az öngyilkos gondolatokkal

A szuicid (öngyilkos hajlamú) emberek megoldást keresnek az általuk megtapasztalt fájdalomra. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem akarnak tovább élni.

Néhányan megfontolják, vagy meg is próbálnak öngyilkosok lenni, amikor minden reményüket elvesztették. Ezeket a gondolatokat vagy cselekedeteket mindig komolyan kell venni! Mindig van segítség!

Az öngyilkosság visszafordíthatatlan. Míg lehet, hogy valaki kiutat vagy megoldást keres az általa érzett fájdalomra, az életének kioltása nem jó válasz. Ha neked is vannak öngyilkossági gondolataid, tudnod kell, hogy van segítség!

  Miért vannak az embereknek öngyilkossági gondolataik?

  A szuicid emberek már hosszú ideje szenvedhetnek, és beléphetnek a depresszió vagy szomorúság egy nagyon sötét időszakába. Ezalatt megpróbálhatják megoldani a problémáikat a maguk módján, de úgy tűnhet, hogy semmi nem működik számukra. Néhányan a drogokhoz és az alkoholhoz fordulnak, de ez még rosszabbá teheti a dolgokat.

  Honnan tudom, hogy valakinek öngyilkossági gondolatai vannak?

  Ha valaki az öngyilkosságra gondol, elvághatja magát a világ többi részétől. Nehéz számára megbirkózni a mindennapi élettel, és visszahúzódik azok elől is, akik törődnek vele. Állandóan dühösnek vagy fáradtnak tűnhet, esetleg elhanyagolja magát. Megszállott lehet a halállal kapcsolatban, vagy úgy tesz, mintha nem érdekelné, mi történik vele. Előfordulhat, hogy ezekhez hasonló dolgokat mond:

  “Senkit nem érdeklek.”

  “Többé már nem éri meg.”

  “A világ jobb lenne nélkülem.”

  “Nincs többé remény.”

  “Nem bírom tovább.”

  Ha valaki arról beszél, hogy véget vet az életének, nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg akar halni, de ez egy fő figyelmeztető jel! Nagyon fontos, hogy segítséget szerezzünk, amikor valaki öngyilkosságról beszél.

  Úgy érzem, ez túl sok

  Az élet nem mindig úgy alakul, ahogy arra mi számítunk. Normális, ha időről időre szomorúnak érzed magad. Iskolai stressz, munka, bántalmazás, szakítás, egy barátság elvesztése megterhelőnek, túl soknak tűnhet. Fontos, hogy ilyenkor pozitív megküzdési stratégiákat találj. Például megpróbálhatsz beszélni egy megbízható felnőttel vagy olyasvalamit csinálni, amit élvezel, csakúgy, mint a sport, zene vagy újságírás.

  Nem érzem jól magam

  Olyan helyzetek, mint a szakítás vagy egy hozzánk közelálló személy elvesztése, megviselhetnek minket. A szomorúság eluralkodhat rajtunk néhány napig vagy hétig. Idővel azonban elkezdjük magunkat jobban érezni. Néha azok, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak, depressziót élnek át, ami nagyon megnehezíti az élettel való megbirkózást.

  öngyilkos gondolatok

  Kép: Pexels

  Öngyilkossági gondolataim vannak

  Ha öngyilkossági gondolataid vannak, van remény és elérhető segítség! Íme, amit tenni tudsz: 

  Kérj segítséget: lehet, hogy egyedül érzed magad, de mindig lesz valaki, aki meghallgat. Próbálj meg valakivel beszélni, akiben megbízol. Bárki lehet, pl. egy barát, szülő/gondviselő, tanár, tanácsadó vagy szomszéd.

  Gondold át újra: nincs olyan probléma a világon, ami megérné, hogy elveszítsd az életedet. Kaphatsz segítséget, nem számít, min mész keresztül.

  Ne felejtsd, számítasz: ha öngyilkossági gondolataid vannak, nagyon nehéz elhinni, hogy számítasz, de így van. Sok minden van, amiért élhetsz.

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Függőségek

  Függőségek

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

  Online kurzus 5. rész

  Online kurzus 5. rész

  A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerűA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 4. rész

  Online kurzus 4. rész

  A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusrólA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 3. rész

  Online kurzus 3. rész

  A nondirektivitásról, az erkölcsi állásfoglalásról és a szextingrőlA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 2. rész

  Online kurzus 2. rész

  Az érzelmi támogatásról és a közös megoldáskeresésrőlA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, amelyek...

  Share This