gyász

Hogyan birkózz meg az öngyilkos gondolatokkal

A szuicid (öngyilkos hajlamú) emberek megoldást keresnek az általuk megélt fájdalomra. De ez általában nem jelenti azt, hogy valóban meg akarnak halni.

Van, aki fejében komolyan megfordul az öngyilkosság gondolata, vagy esetleg annyira elveszíti minden reményét, hogy meg is kísérli az öngyilkosságot. Ha ilyen gondolatokat vagy cselekedeteket tapasztalsz a környezetünkben, azt mindig nagyon komolyan kell venni – ha pedig te magad vagy krízishelyzetben, fontos tudnod, hogy mindig van segítség!

Az öngyilkosság visszafordíthatatlan. Lehetséges, hogy valaki elviselhetetlennek érzi a fájdalmát, de fontos tudni, hogy az élet kioltása sohasem jó megoldás.

  Miért vannak az embereknek öngyilkossági gondolataik?

  A szuicid emberek sokszor már hosszú ideje szenvednek, és mély depressziót élnek meg. Ez idő alatt általában a maguk módján megpróbálnak megküzdeni a problémáikkal, de azt tapasztalják, hogy semmi sem segít. Egyesek az alkoholhoz, vagy más drogokhoz nyúlnak valamilyen enyhülés reményében, de ez persze csak tovább ront a helyzetükön.

  Honnan tudom, hogy valakinek öngyilkossági gondolatai vannak?

  Ha valaki az öngyilkosságra gondol, elvághatja magát a világ többi részétől. Nehéz számára megbirkózni a mindennapi élettel, és visszahúzódik azok elől is, akik törődnek vele. Állandóan dühösnek vagy fáradtnak tűnhet, esetleg elhanyagolja magát. Előfordulhat, hogy feltűnően sokat foglalkozik a halál témájával, vagy egyáltalán nem érdekli a jövő, hogy mi fog történni vele. Gyakran olyan megjegyzéseket tesz, hogy

  “Senkit nem érdeklek.”

  Nem érdemes tovább csinálni.”

  “A világ jobb lenne nélkülem.”

  “Nincs többé remény.”

  “Nem bírom tovább.”

  Ha valaki arról beszél, hogy véget vet az életének, nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban meg akar halni, de ez egy nagyon fontos vészjel! Nagyon fontos, hogy segítséget szerezzünk, amikor valaki öngyilkosságról beszél.

  Úgy érzem, ez túl sok

  Az élet nem mindig úgy alakul, ahogy arra mi számítunk. Normális, ha időről időre szomorúnak érzed magad. Iskolai stressz, munka, bántalmazás, szakítás, egy barátság elvesztése megterhelőnek, túl soknak tűnhet. Fontos, hogy ilyenkor pozitív megküzdési stratégiákat találj. Például megpróbálhatsz beszélni egy megbízható felnőttel vagy olyasvalamit csinálni, amit élvezel, mint például a sport, zene vagy újságírás.

  Nem érzem jól magam

  Olyan helyzetek, mint a szakítás vagy egy hozzánk közelálló személy elvesztése, megviselhetnek minket. A szomorúság eluralkodhat rajtunk néhány napig vagy hétig. Idővel azonban elkezdjük magunkat jobban érezni. Néha azok, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak, depressziót élnek át, ami nagyon megnehezíti az élettel való megbirkózást.

  öngyilkos gondolatok

  Kép: Pexels

  Öngyilkossági gondolataim vannak

  Ha öngyilkossági gondolataid vannak, van remény és elérhető segítség! Íme, amit tenni tudsz: 

  Kérj segítséget: lehet, hogy egyedül érzed magad, de mindig lesz valaki, aki meghallgat. Próbálj meg valakivel beszélni, akiben megbízol. Bárki lehet, pl. egy barát, szülő/gondviselő, tanár, iskolapszichológus vagy szomszéd.

  Gondold át újra: nincs olyan probléma a világon, ami kellő ok arra, hogy eldobd az életedet. Mindig van segítség, akármin is mész keresztül.

  Ne felejtsd, számítasz: ha öngyilkossági gondolataid vannak, nagyon nehéz elhinni, hogy számítasz, de így van. Sok minden van, amiért élhetsz.

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

  Függőségek

  Függőségek

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

  Online kurzus 5. rész

  Online kurzus 5. rész

  A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerűA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 4. rész

  Online kurzus 4. rész

  A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusrólA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Share This