Tippek, hogyan érezd jobban magad

Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmadat?

A központi írásbeli felvételire készülsz? Akkor ez egy kihívásokkal teli időszak lehet neked. Ha elönt a pánik, vagy túl nagy a stressz, emlékeztesd magad: az eredmény csak egy egyszeri teljesítményről szól, nem a személyedet minősíti!

Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmadat?

A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadóinak tippjei:

 1. Nézz utána időben a legfrissebb infóknak! Ami tavaly működött, az lehet hogy idén már nem úgy van.
 2. Legyen egy listád arról, hogy mit kell vinned (toll, igazolvány, zsepi, stb.), és legyen minden összekészítve jó előre – ne tedd ki magad felesleges izgalmaknak.
 3. Egyél! Ne indulj el üres gyomorral, vagy ha reggel nem tudsz enni, akkor legyen nálad tízórai és csoki, magvak, szőlőcukor, üdítő – bármi, ami neked segít!
 4. Maradj aktív az írásbelit megelőző hetekben is! A mozgás csökkenti a stresszhormonok, és növeli a boldogsághormonok jelenlétét a testedben. Akár otthon is mozoghatsz a szobádban, de ha nincs rá lehetőséged, akkor sétálj, nyújtózz, menj ki minden nap a természetes fényre.
 5. Akármilyen kevés időd is van a vizsga előtt, próbálj meg eleget aludni, és betartani pár alapszabályt: ugyanabban az időpontban feküdj le minden nap, és ne mobilozz alvás előtt egy órával. Segíts a testednek relaxálni.
 6. Próbálj megtanulni egy pár egyszerű légzésgyakorlatot. Ezek akár a vizsga előtti/alatti percekben is segíthetnek neked megnyugodni.
 7. A következő napokban egyél kevesebb cukrozott, és több vitaminban dús ételt/italt. Segíts az agyadnak jól teljesíteni azzal, hogy odafigyelsz az étkezésedre!
 8. Csinálj rendet! Ha körülötted rend van, a lelked is megnyugszik egy kicsit.
 9. Egyszerre egy feladatot próbálj meg elvégezni, ne kapkodj a sok különböző teszt vagy tanulandó között.
 10. Fókuszálj arra, hogy az adott témáról tanulj meg a lehető legtöbbet az adott időkereteken belül. Ne legyen olyan téma, amiről semmit sem tudsz – inkább tudj mindenről egy kicsit ahelyett, hogy bizonyos témákat nagyon jól tudsz, másokon pedig akár el is bukhatsz.
 11. A felvételit megelőző hétvégén próbálj pihenni! Ha pedig jól esne kibeszélned vagy kiírnod magadból a felvételivel kapcsolatos érzéseidet, reményeidet, félelmeidet, akkor tudd hogy ügyelőink szeretettel várják megkeresésedet telefonon vagy online.
 12. 40-50 perc tanulás után tarts szünetet, hatékonyabban fog működni az agyad, ha blokkokra osztva tanulsz.
 13. Ne az utolsó percre hagyd bizonyos kötelező feladatok megoldását, ellenőrzését. Adj magadnak elég időt a saját hibáid vagy hiányosságaid felismerésére és korrigálására.
 14. Ha nehezen veszed rá magad a tanulásra, írd be a naptáradba ugyanúgy, mint a többi kötelező vagy rutin dolgot, amit csinálsz.
 15. Akármilyen jól esne most inkább a közösségi médián lógni, próbáld meg a felvételi előtt kevesebbet használni a mobilodat. A túlzott mobilhasználat bizonyítottan növeli a stresszt és negatív hatással van a mentális egészségedre. Most erre az extra stresszre kifejezetten nincs szükséged.
 16. Próbáld a gondolataidat egy pár pozitív emlékkel befolyásolni: írj le 3 dolgot amiért hálás vagy, vagy gondolj valamire ami biztosan megmosolyogtat. Ezzel tudod növelni az agyadban a szerotonin szintjét, amelytől jobban érzed majd magad és az agyad is jobban tud teljesíteni a vizsgahelyzetben. Igen, a gondolatoknak varázserejük van! 😉
 17. Énekelj, hallgass zenét, olvass, rajzold ki magadból a feszültséget! Írd le egy papírra azokat az érzéseket, gondolatokat, amik feszültséget váltanak ki belőled. A papírt aztán kidobhatod, összegyűrheted. Próbáld ki, hogy mi az a tevékenység, ami a legjobban enyhíti benned a vizsga előtti feszültséget.
 18. Igyál természetes, nyugtató hatású teát: kamillát, borsmentát, citromfüvet. Akár illóolajok párologtatásával is kiegészítheted a teázást.
 19. Ha nagyon nehéz kikapcsolnod a gondolataidat, vagy ha nem tudsz elaludni, próbálj ki egy pár ingyenesen letölthető mindfulness vagy meditációs applikációt. (Ezekkel ér többet használni a mobilodat. 😊)
 20. Ha pedig jól esne kibeszélni vagy kiírni magadból a felvételivel kapcsolatos érzelmeidet, gondolataidat, keress minket akár hétvégén is!

Nem kell minden tevékenységet megvalósítanod a listán. Kipróbálhatsz néhány más ötletet is, hogy rájöjj, mi működik számodra a legjobban!

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

Étkezési zavarok és testkép

Étkezési zavarok és testkép

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink áprilisban: étkezési zavarok és testkép. A kampányhoz az illusztrációt készítette:...

Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

Fontos hogy tudd, hogy a közösségi médiában látott képek nagyon sok esetben nem a valóságot tükrözik. A világhírű celebekről készült felvételek legtöbbször valamilyen filter vagy képszerkesztő program használatával kerülnek posztolásra - ezért is nagyon fontos, hogy...

A testképzavar a fiúkat is érinti

A testképzavar a fiúkat is érinti

Amikor a testképzavarról beszélünk, elsőként a lányok jutnak az eszünkbe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a probléma érintheti a fiúkat is. Míg a lányoknál a vékony testalkat utáni vágy az ami meghatározó lehet, addig a fiúk egyre izmosabbak...

Hogyan támogasd barátodat, aki rosszul érzi magát

Hogyan támogasd barátodat, aki rosszul érzi magát

Biztosan Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor láttad hogy egy barátod rosszul érzi magát, de nem tudtad, hogyan szólj hozzá. Ilyenkor emlékezz: ha megszólítod és beszélgetsz vele, már az is nagy segítség lehet a számára!Hoztunk néhány szempontot, amelyek...

Serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

Serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink márciusban: serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés.A kampányhoz az illusztrációt...

Online biztonság és mentális egészség, online bullying

Online biztonság és mentális egészség, online bullying

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink februárban: a cyberbullying, a grooming és az álhírek.A kampányhoz az illusztrációt...

Káros tartalmat láttál a TikTokon? Jelentsd be!

Káros tartalmat láttál a TikTokon? Jelentsd be!

A TikTok és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közösen lépnek fel a fiatalok biztonságáért a TikTok Community Partnership programjának keretében. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 1993 óta működteti Magyarországon a 24 év alatti fiatalok számára ingyenesen és név...

Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

Az elmúlt két év történései, a Covid19 okozta pandémia alapjában rengette meg külső és belső világunkat. Vajon milyen hatást gyakorolt ez a gyerekek, fiatalok mindennapjaira? Hogyan látja mindezt egy olyan szakember, aki sok-sok gyermek sorsával találkozott már? ...

Share This