Tippek, hogyan érezd jobban magad

Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmadat?

A központi írásbeli felvételire készülsz? Akkor ez egy kihívásokkal teli időszak lehet neked. Ha elönt a pánik vagy túl nagy a stressz, emlékeztesd magad: az eredmény csak egy egyszeri teljesítményről szól, nem a személyedet minősíti!

Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmadat?

A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadóinak tippjei:

 1. Nézz utána időben a legfrissebb infóknak! Ami tavaly működött, az lehet hogy idén már nem úgy van.
 2. Legyen egy listád arról, hogy mit kell vinned (toll, igazolvány, zsepi, stb.), és legyen minden összekészítve jó előre – ne tedd ki magad felesleges izgalmaknak.
 3. Egyél! Ne indulj el üres gyomorral, vagy ha reggel nem tudsz enni, akkor legyen nálad tízórai és csoki, magvak, szőlőcukor, üdítő – bármi, ami neked segít!
 4. Maradj aktív az írásbelit megelőző hetekben is! A mozgás csökkenti a stresszhormonok, és növeli a boldogsághormonok jelenlétét a testedben. Akár otthon is mozoghatsz a szobádban, de ha nincs rá lehetőséged, akkor sétálj, nyújtózz, menj ki minden nap a természetes fényre.
 5. Akármilyen kevés időd is van a vizsga előtt, próbálj meg eleget aludni, és betartani pár alapszabályt: ugyanabban az időpontban feküdj le minden nap, és ne mobilozz az elalvás előtti egy órában. Segíts a testednek relaxálni.
 6. Próbálj megtanulni egy pár egyszerű légzésgyakorlatot. Ezek akár a vizsga előtti/alatti percekben is segíthetnek neked megnyugodni.
 7. A következő napokban egyél kevesebb cukrozott, és több vitaminban dús ételt/italt. Segíts az agyadnak jól teljesíteni azzal, hogy odafigyelsz az étkezésedre!
 8. Csinálj rendet! Ha körülötted rend van, a lelked is megnyugszik egy kicsit.
 9. Egyszerre egy feladatot próbálj meg elvégezni, ne kapkodj a sok különböző teszt vagy tanulandó között.
 10. Fókuszálj arra, hogy az adott témáról tanulj meg a lehető legtöbbet az adott időkereteken belül. Ne legyen olyan téma, amiről semmit sem tudsz – inkább tudj mindenről egy kicsit ahelyett, hogy bizonyos témákat nagyon jól tudsz, másokon pedig akár el is bukhatsz.
 11. A felvételit megelőző hétvégén próbálj pihenni! Ha pedig jól esne kibeszélned vagy kiírnod magadból a felvételivel kapcsolatos érzéseidet, reményeidet, félelmeidet, akkor tudd, hogy ügyelőink szeretettel várják megkeresésedet telefonon vagy online.
 12. 40-50 perc tanulás után tarts szünetet, hatékonyabban fog működni az agyad, ha blokkokra osztva tanulsz.
 13. Ne az utolsó percre hagyd bizonyos kötelező feladatok megoldását, ellenőrzését. Adj magadnak elég időt a saját hibáid vagy hiányosságaid felismerésére és korrigálására.
 14. Ha nehezen veszed rá magad a tanulásra, írd be a naptáradba ugyanúgy, mint a többi kötelező vagy rutin dolgot, amit csinálsz.
 15. Akármilyen jól esne most inkább a közösségi médián lógni, próbáld meg a felvételi előtt kevesebbet használni a mobilodat. A túlzott mobilhasználat bizonyítottan növeli a stresszt és negatív hatással van a mentális egészségedre. Most erre az extra stresszre kifejezetten nincs szükséged.
 16. Próbáld a gondolataidat egy pár pozitív emlékkel befolyásolni: írj le 3 dolgot amiért hálás vagy, vagy gondolj valamire ami biztosan megmosolyogtat. Ezzel tudod növelni az agyadban a szerotonin szintjét, amelytől jobban érzed majd magad és az agyad is jobban tud teljesíteni a vizsgahelyzetben. Igen, a gondolatoknak varázserejük van! 😉
 17. Énekelj, hallgass zenét, olvass, rajzold ki magadból a feszültséget! Írd le egy papírra azokat az érzéseket, gondolatokat, amik feszültséget váltanak ki belőled. A papírt aztán kidobhatod, összegyűrheted. Próbáld ki, hogy mi az a tevékenység, ami a legjobban enyhíti benned a vizsga előtti feszültséget.
 18. Igyál természetes, nyugtató hatású teát: kamillát, borsmentát, citromfüvet. Akár illóolajok párologtatásával is kiegészítheted a teázást.
 19. Ha nagyon nehéz kikapcsolnod a gondolataidat, vagy ha nem tudsz elaludni, próbálj ki egy pár ingyenesen letölthető mindfulness vagy meditációs applikációt. (Ezekkel ér többet használni a mobilodat. 😊)
 20. Ha pedig jól esne kibeszélni vagy kiírni magadból a felvételivel kapcsolatos érzelmeidet, gondolataidat, keress minket akár hétvégén is!

Nem kell minden tevékenységet megvalósítanod a listán. Kipróbálhatsz néhány más ötletet is, hogy rájöjj, mi működik számodra a legjobban!

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete, a KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt, aminek középpontjában a fiatalok mentális egészségében rendkívül fontos szerepet játszó pozitív megküzdési stratégiák voltak. Hogy milyen volt ez a hétvége, olvassátok el...

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az alkoholról...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők kamasz korban olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy a gyakoribb spontán erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel...

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor és a női test

A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek között olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben...

Share This