Hogyan légy hatékony segítség.

Hogyan lépj közbe, ha valaki segítségre szorul

Tudod mit kell tenni, ha látsz valakit, akinek segítségre van szüksége? Most bemutatunk pár lehetőséget arra, hogyan tudsz hatékony segítség lenni online, az iskolában vagy nyilvános helyen.

Nehéz lehet tudni, hogy mitévők legyünk, amikor valaki láthatóan bajban van. Bemutatunk néhány lehetőséget, hogyan nyújts támogatást online, az iskolában vagy közterületen.

  Hogyan segíts valakin online

  Ha észreveszed, hogy valaki olyan posztot tölt fel a közösségi média oldalakra, honlapokra, fórumokra, amely aggodalomra ad okot, ezt a pár dolgot megteheted, hogy segíts neki:

  • Vedd fel vele a kapcsolatot: próbálj meg beszélni a személlyel chaten vagy privát/direkt üzenetben, hogy többet megtudj a posztról. Mondhatod például azt, hogy „Feldúltnak tűntél néhány posztodban. Minden rendben van?”
  • Hallgasd meg őt: már akkor is sokkal jobban érezheti magát, ha megoszthatja az érzéseit veled. Hallgasd meg, amit mondani akar, és próbáld megérteni, hogy mire gondol.
  • Fókuszálj a pozitív dolgokra: segíts neki észrevenni a pozitív dolgokat az életében. Reményt adhatsz neki azzal, hogy segítesz rávilágítani a helyzet pozitív oldalára.
  • Bátoríts segítségkérésre: elmondhatod neki, hogy aggódsz miatta, és fel szeretnél ajánlani pár módot arra, hogy támogatást kaphasson. Ha egy fiatalról van szó, kezdésnek megoszthatod vele egy gyermeksegélyvonal telefonszámát és honlapját.
  • Jelentsd a posztot: attól függetlenül, hogy ismered-e a személyt, nyugodtan jelentheted az aggodalomra okot adó posztot a közösségi média oldalnak vagy honlapnak. Például, a Facebook öngyilkosság-megelőző eszközével közvetlenül jelentheted a posztot. Ha a poszt jelentve van, a személy segédanyagokat fog kapni támogatásképpen. 
  • Vonj be egy megbízható felnőttet: akkor is, ha már jelentetted a posztot, jó ötlet lehet bevonni egy felnőttet, például szülőt vagy gondviselőt. Ők szükség esetén hamarabb közbe tudnak lépni.
  • Lépj kapcsolatba egy sürgősségi szolgálattal: ha ismered a személyt (vagy azonosítani tudod, ki ő és hol lakik) és aggódsz, hogy közvetlen veszélyben van, és azonnali segítségre szorul, hívd a 112-t! Próbálj meg kapcsolatban maradni a személlyel, ameddig a sürgősségi szolgálat vagy felnőtt kapcsolatba tud lépni vele. 
  • Utánkövetés:  Kérdezd meg, hogy kapcsolatban akar-e maradni veled, és rendben van-e, ha később érdeklődsz a hogyléte felől.
  • Kérj támogatást: kihívást jelenthet valakinek az átsegítése egy nehéz helyzeten. Fontos, hogy önmagadról is gondoskodj, főleg, ha úgy érzed, hogy mindent megtettél, de a személy nem nyitott a segítségedre. Mindig hívhatod a Kék Vonal gyermek és ifjúsági lelkisegély-szolgálatot a 116-111-es számon, ha szükséged van valakire, hogy beszélni tudj.
  Hogyan légy hatékony segítség.

  Kép: Pexels

  Hogyan segíts valakinek az iskolában

  Ha látod, hogy egy barátodnak vagy osztálytársadnak támogatásra van szüksége, itt bemutatunk néhány dolgot ahhoz, hogy segíteni tudj:

  • Vedd fel vele a kapcsolatot: menj oda hozzá, amikor egyedül van és próbálj meg beszélni vele a helyzetéről. Mondhatod, hogy „Feldúltnak tűntél az órán, minden rendben van?”
  • Hallgasd meg őt: néha az is segít, ha beszélünk a problémáról. Kérdezd meg az osztálytársad, hogyan érzi magát, és hallgasd meg válaszát, hogy jobban megértsd a helyzetét.
  • Fókuszálj a pozitív dolgokra: ha jól ismered az osztálytársad, mondj neki valamit, amit szeretsz benne vagy olyat, amiben jó (például hogy egy segítőkész osztálytárs, vagy olyasvalaki, aki odafigyel másokra). Ha támogatod őt abban, hogy az élet pozitív dolgaira koncentráljon, az segítség lehet számára, hogy jobban érezze magát az adott helyzetben. 
  • Vond be: segíthetsz neki, hogy elterelje figyelmét a problémáról azzal, hogy meghívod őt egy csoporttevékenységre, különórára, vagy egy közös ebédre.
  • Bíztasd  segítségkérésre: elmondhatod neki, hogy aggódsz miatta, és fel szeretnél ajánlani pár módot arra, hogy támogatást kaphasson. Javasolhatod neki, hogy beszéljen egy tanárral vagy tanácsadóval, akiben bízik, vagy bátoríthatod arra, hogy vegye fel a kapcsolatot egy telefonos lelkisegély-szolgálattal. 
  • Vonj be egy megbízható felnőttet: kérj meg egy tanárt, tanácsadót vagy igazgatót, hogy lépjenek közbe. Ők meg tudnak majd bizonyosodni arról, hogy a személy megkapja a szükséges segítséget. 
  • Lépj kapcsolatba egy sürgősségi szolgálattal: ha közvetlen veszélyt jelent önmaga vagy mások számára, hívd a 112-t! Maradj addig a személlyel, ameddig egy felnőtt vagy a sürgősségi szolgálat megérkezik.
  • Figyelemmel kísérés: Ha legközelebb találkozol vele, kérdezd meg, hogy van, és emlékeztesd arra, hogy nincs egyedül, és vannak emberek, akikkel tud beszélni.
  • Kérj támogatást: átsegíteni valakit egy nehéz helyzeten kihívást jelenthet. Fontos, hogy gondoskodj önmagadról is! Felveheted a kapcsolatot például egy tanárral vagy tanácsadóval, valamint hívhatod a Kék Vonal gyermek és ifjúsági segélyvonalat a 116-111-es számon, ha szükséged van valakire, hogy beszélni tudj.

  Hogyan segíts egy fiatalnak nyilvános helyen

  Ha észreveszel valakit közterületen, buliban, szórakozóhelyen, aki úgy tűnik, krízishelyzetben van, így közelíthetsz hozzá és ajánlhatsz fel segítséget:

   • Maradj biztonságban: csak akkor tudsz segíteni máson, ha te magad is biztonságban vagy. Ha a helyzet veszélyesnek tűnik vagy nincsenek mások a közelben, szerezz erősítést, mielőtt megközelítenéd a személyt.
   • Közeledj ahhoz a személyhez lassan, akin látod, hogy rosszul érzi magát és próbálj meg többet megtudni a helyzetről. Mondhatod akár, hogy „Észrevettem hogy feldúltnak tűnsz. Minden rendben van?”
   • Légy türelmes: az illetőnek lehet nem szeretne megnyílni egy idegennek, vagy talán megalázónak találja a szituációt. Ha nem akar beszélni, tartsd tiszteletben a döntését.
   • Maradj nyugodt: stresszes lehet valakit feldúltnak látni vagy egy nehéz szituációról hallani. Próbálj meg nyugodt maradni és jelen lenni a pillanatban.
   • Bátorítsd segítségkérésre: mondd el neki, hogy aggódsz miatta, és fel szeretnél ajánlani néhány lehetőséget a segítségkérésre. Ajánld fel, hogy felhívod egy barátját vagy családtagját, vagy ha egy fiatal személyről van szó, megoszthatod vele a gyermek és ifjúsági lelki-segélyvonal számát (116-111), hogy beszélni tudjon egy tanácsadóval.
   • Vonj be egy megbízható felnőttet: ha vannak emberek a közelben, kérj meg egy járókelőt, hogy segítsen a helyzetben. Hasznos lehet, ha konkrét utasítást adsz nekik, például, hogy „Hívja a 112-t!”
   • Lépj kapcsolatba egy sürgősségi szolgálattal: ha a személy közvetlen veszélyt jelent önmagára vagy másokra, hívd a 112-t! Maradj addig a személlyel, ameddig egy felnőtt, vagy a sürgősségi szolgálat megérkezik.
   • Kérj támogatást: átsegíteni valakit egy nehéz helyzeten kihívást jelenthet. Fontos, hogy gondoskodj önmagadról is! Felveheted a kapcsolatot a Kék Vonal gyermek és ifjúsági segélyvonallal a 116-111-es számon, ha szükséged van valakire, hogy beszélni tudj.

   Gyakran előfordulhat, hogy segíteni akarsz valakin, akinek támogatásra van szüksége. Azonban fontos, hogy ne vállalj többet annál, mint amennyit kényelmesen elbírsz. Ha szükséged van valakire, akivel beszélni tudsz a történtekről, hívhatod a gyermek és ifjúsági lelkisegély-szolgálatot a 116-111-es telefonszámon.

   Ha biztonságos, felajánlhatod a segítséged annak, akinek szüksége van rá online, az iskolában, vagy nyilvános helyen. Azonban ne felejtsd el saját mentális és érzelmi jóllétedet előtérbe helyezni, és támogatást kérni, amikor arra szükséged van!

   A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

   • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
   • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
   • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
   • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

   Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

   Megosztás:

   Olvass még többet:

   A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

   A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

   A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete, a KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt, aminek középpontjában a fiatalok mentális egészségében rendkívül fontos szerepet játszó pozitív megküzdési stratégiák voltak. Hogy milyen volt ez a hétvége, olvassátok el...

   Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

   Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

   Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

   Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

   Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

   Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

   Függőségek

   Függőségek

   Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

   Ismerek valakit, aki bántja önmagát

   Ismerek valakit, aki bántja önmagát

   Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

   Mi az a bántalmazás?

   Mi az a bántalmazás?

   Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

   Hajléktalanság

   Hajléktalanság

   A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

   Buli és fesztivál kisokos

   Buli és fesztivál kisokos

   Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az alkoholról...

   A kamaszkor és a férfi test

   A kamaszkor és a férfi test

   A férfi testtel rendelkezők kamasz korban olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy a gyakoribb spontán erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel...

   A kamaszkor és a női test

   A kamaszkor és a női test

   A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek között olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben...

   Share This