Hogyan légy hatékony segítség.

Hogyan lépj közbe, ha valaki segítségre szorul

Tudod mit kell tenni, ha látsz valakit, akinek segítségre van szüksége? Most bemutatunk pár lehetőséget arra, hogyan tudsz hatékony segítség lenni online, az iskolában vagy nyilvános helyen.

Nehéz lehet tudni, hogy mitévők legyünk, amikor valaki láthatóan bajban van. Bemutatunk néhány lehetőséget, hogyan nyújts támogatást online, az iskolában vagy közterületen.

  Hogyan segíts valakin online

  Ha észreveszed, hogy valaki olyan posztot tölt fel a közösségi média oldalakra, honlapokra, fórumokra, amely aggodalomra ad okot, ezt a pár dolgot megteheted, hogy segíts neki:

  • Vedd fel vele a kapcsolatot: próbálj meg beszélni a személlyel chaten vagy privát/direkt üzenetben, hogy többet megtudj a posztról. Mondhatod például azt, hogy „Feldúltnak tűntél néhány posztodban. Minden rendben van?”
  • Hallgasd meg őt: már akkor is sokkal jobban érezheti magát, ha megoszthatja az érzéseit veled. Hallgasd meg, amit mondani akar, és próbáld megérteni, hogy mire gondol.
  • Fókuszálj a pozitív dolgokra: segíts neki észrevenni a pozitív dolgokat az életében. Reményt adhatsz neki azzal, hogy segítesz rávilágítani a helyzet pozitív oldalára.
  • Bátoríts segítségkérésre: elmondhatod neki, hogy aggódsz miatta, és fel szeretnél ajánlani pár módot arra, hogy támogatást kaphasson. Ha egy fiatalról van szó, kezdésnek megoszthatod vele egy gyermeksegélyvonal telefonszámát és honlapját.
  • Jelentsd a posztot: attól függetlenül, hogy ismered-e a személyt, nyugodtan jelentheted az aggodalomra okot adó posztot a közösségi média oldalnak vagy honlapnak. Például, a Facebook öngyilkosság-megelőző eszközével közvetlenül jelentheted a posztot. Ha a poszt jelentve van, a személy segédanyagokat fog kapni támogatásképpen. 
  • Vonj be egy megbízható felnőttet: akkor is, ha már jelentetted a posztot, jó ötlet lehet bevonni egy felnőttet, például szülőt vagy gondviselőt. Ők szükség esetén hamarabb közbe tudnak lépni.
  • Lépj kapcsolatba egy sürgősségi szolgálattal: ha ismered a személyt (vagy azonosítani tudod, ki ő és hol lakik) és aggódsz, hogy közvetlen veszélyben van, és azonnali segítségre szorul, hívd a 112-t! Próbálj meg kapcsolatban maradni a személlyel, ameddig a sürgősségi szolgálat vagy felnőtt kapcsolatba tud lépni vele. 
  • Utánkövetés:  Kérdezd meg, hogy kapcsolatban akar-e maradni veled, és rendben van-e, ha később érdeklődsz a hogyléte felől.
  • Kérj támogatást: kihívást jelenthet valakinek az átsegítése egy nehéz helyzeten. Fontos, hogy önmagadról is gondoskodj, főleg, ha úgy érzed, hogy mindent megtettél, de a személy nem nyitott a segítségedre. Mindig hívhatod a Kék Vonal gyermek és ifjúsági lelkisegély-szolgálatot a 116-111-es számon, ha szükséged van valakire, hogy beszélni tudj.
  Hogyan légy hatékony segítség.

  Kép: Pexels

  Hogyan segíts valakinek az iskolában

  Ha látod, hogy egy barátodnak vagy osztálytársadnak támogatásra van szüksége, itt bemutatunk néhány dolgot ahhoz, hogy segíteni tudj:

  • Vedd fel vele a kapcsolatot: menj oda hozzá, amikor egyedül van és próbálj meg beszélni vele a helyzetéről. Mondhatod, hogy „Feldúltnak tűntél az órán, minden rendben van?”
  • Hallgasd meg őt: néha az is segít, ha beszélünk a problémáról. Kérdezd meg az osztálytársad, hogyan érzi magát, és hallgasd meg válaszát, hogy jobban megértsd a helyzetét.
  • Fókuszálj a pozitív dolgokra: ha jól ismered az osztálytársad, mondj neki valamit, amit szeretsz benne vagy olyat, amiben jó (például hogy egy segítőkész osztálytárs, vagy olyasvalaki, aki odafigyel másokra). Ha támogatod őt abban, hogy az élet pozitív dolgaira koncentráljon, az segítség lehet számára, hogy jobban érezze magát az adott helyzetben. 
  • Vond be: segíthetsz neki, hogy elterelje figyelmét a problémáról azzal, hogy meghívod őt egy csoporttevékenységre, különórára, vagy egy közös ebédre.
  • Bíztasd  segítségkérésre: elmondhatod neki, hogy aggódsz miatta, és fel szeretnél ajánlani pár módot arra, hogy támogatást kaphasson. Javasolhatod neki, hogy beszéljen egy tanárral vagy tanácsadóval, akiben bízik, vagy bátoríthatod arra, hogy vegye fel a kapcsolatot egy telefonos lelkisegély-szolgálattal. 
  • Vonj be egy megbízható felnőttet: kérj meg egy tanárt, tanácsadót vagy igazgatót, hogy lépjenek közbe. Ők meg tudnak majd bizonyosodni arról, hogy a személy megkapja a szükséges segítséget. 
  • Lépj kapcsolatba egy sürgősségi szolgálattal: ha közvetlen veszélyt jelent önmaga vagy mások számára, hívd a 112-t! Maradj addig a személlyel, ameddig egy felnőtt vagy a sürgősségi szolgálat megérkezik.
  • Figyelemmel kísérés: Ha legközelebb találkozol vele, kérdezd meg, hogy van, és emlékeztesd arra, hogy nincs egyedül, és vannak emberek, akikkel tud beszélni.
  • Kérj támogatást: átsegíteni valakit egy nehéz helyzeten kihívást jelenthet. Fontos, hogy gondoskodj önmagadról is! Felveheted a kapcsolatot például egy tanárral vagy tanácsadóval, valamint hívhatod a Kék Vonal gyermek és ifjúsági segélyvonalat a 116-111-es számon, ha szükséged van valakire, hogy beszélni tudj.

  Hogyan segíts egy fiatalnak nyilvános helyen

  Ha észreveszel valakit közterületen, buliban, szórakozóhelyen, aki úgy tűnik, krízishelyzetben van, így közelíthetsz hozzá és ajánlhatsz fel segítséget:

   • Maradj biztonságban: csak akkor tudsz segíteni máson, ha te magad is biztonságban vagy. Ha a helyzet veszélyesnek tűnik vagy nincsenek mások a közelben, szerezz erősítést, mielőtt megközelítenéd a személyt.
   • Közeledj ahhoz a személyhez lassan, akin látod, hogy rosszul érzi magát és próbálj meg többet megtudni a helyzetről. Mondhatod akár, hogy „Észrevettem hogy feldúltnak tűnsz. Minden rendben van?”
   • Légy türelmes: az illetőnek lehet nem szeretne megnyílni egy idegennek, vagy talán megalázónak találja a szituációt. Ha nem akar beszélni, tartsd tiszteletben a döntését.
   • Maradj nyugodt: stresszes lehet valakit feldúltnak látni vagy egy nehéz szituációról hallani. Próbálj meg nyugodt maradni és jelen lenni a pillanatban.
   • Bátorítsd segítségkérésre: mondd el neki, hogy aggódsz miatta, és fel szeretnél ajánlani néhány lehetőséget a segítségkérésre. Ajánld fel, hogy felhívod egy barátját vagy családtagját, vagy ha egy fiatal személyről van szó, megoszthatod vele a gyermek és ifjúsági lelki-segélyvonal számát (116-111), hogy beszélni tudjon egy tanácsadóval.
   • Vonj be egy megbízható felnőttet: ha vannak emberek a közelben, kérj meg egy járókelőt, hogy segítsen a helyzetben. Hasznos lehet, ha konkrét utasítást adsz nekik, például, hogy „Hívja a 112-t!”
   • Lépj kapcsolatba egy sürgősségi szolgálattal: ha a személy közvetlen veszélyt jelent önmagára vagy másokra, hívd a 112-t! Maradj addig a személlyel, ameddig egy felnőtt, vagy a sürgősségi szolgálat megérkezik.
   • Kérj támogatást: átsegíteni valakit egy nehéz helyzeten kihívást jelenthet. Fontos, hogy gondoskodj önmagadról is! Felveheted a kapcsolatot a Kék Vonal gyermek és ifjúsági segélyvonallal a 116-111-es számon, ha szükséged van valakire, hogy beszélni tudj.

   Gyakran előfordulhat, hogy segíteni akarsz valakin, akinek támogatásra van szüksége. Azonban fontos, hogy ne vállalj többet annál, mint amennyit kényelmesen elbírsz. Ha szükséged van valakire, akivel beszélni tudsz a történtekről, hívhatod a gyermek és ifjúsági lelkisegély-szolgálatot a 116-111-es telefonszámon.

   Ha biztonságos, felajánlhatod a segítséged annak, akinek szüksége van rá online, az iskolában, vagy nyilvános helyen. Azonban ne felejtsd el saját mentális és érzelmi jóllétedet előtérbe helyezni, és támogatást kérni, amikor arra szükséged van!

   A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

   • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
   • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
   • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
   • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

   Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

   Megosztás:

   Olvass még többet:

   Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

   Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

   Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

   Hogyan birkózz meg egy szakítással?

   Hogyan birkózz meg egy szakítással?

   Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

   Étkezési zavarok és testkép

   Étkezési zavarok és testkép

   Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink áprilisban: étkezési zavarok és testkép. A kampányhoz az illusztrációt készítette:...

   Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

   Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

   Fontos hogy tudd, hogy a közösségi médiában látott képek nagyon sok esetben nem a valóságot tükrözik. A világhírű celebekről készült felvételek legtöbbször valamilyen filter vagy képszerkesztő program használatával kerülnek posztolásra - ezért is nagyon fontos, hogy...

   A testképzavar a fiúkat is érinti

   A testképzavar a fiúkat is érinti

   Amikor a testképzavarról beszélünk, elsőként a lányok jutnak az eszünkbe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a probléma érintheti a fiúkat is. Míg a lányoknál a vékony testalkat utáni vágy az ami meghatározó lehet, addig a fiúk egyre izmosabbak...

   Hogyan támogasd barátodat, aki rosszul érzi magát

   Hogyan támogasd barátodat, aki rosszul érzi magát

   Biztosan Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor láttad hogy egy barátod rosszul érzi magát, de nem tudtad, hogyan szólj hozzá. Ilyenkor emlékezz: ha megszólítod és beszélgetsz vele, már az is nagy segítség lehet a számára!Hoztunk néhány szempontot, amelyek...

   Serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

   Serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

   Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink márciusban: serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés.A kampányhoz az illusztrációt...

   Online biztonság és mentális egészség, online bullying

   Online biztonság és mentális egészség, online bullying

   Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink februárban: a cyberbullying, a grooming és az álhírek.A kampányhoz az illusztrációt...

   Káros tartalmat láttál a TikTokon? Jelentsd be!

   Káros tartalmat láttál a TikTokon? Jelentsd be!

   A TikTok és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közösen lépnek fel a fiatalok biztonságáért a TikTok Community Partnership programjának keretében. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 1993 óta működteti Magyarországon a 24 év alatti fiatalok számára ingyenesen és név...

   Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

   Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

   Az elmúlt két év történései, a Covid19 okozta pandémia alapjában rengette meg külső és belső világunkat. Vajon milyen hatást gyakorolt ez a gyerekek, fiatalok mindennapjaira? Hogyan látja mindezt egy olyan szakember, aki sok-sok gyermek sorsával találkozott már? ...

   Share This