Hogyan mondjátok el a gyerekeknek, hogy válni fogtok?

 

Minden szülő, amikor azt a nagyon nehéz döntést meghozza, hogy válni szeretne és külön folytatja az életét gyerekei másik szülőjétől, szeretné ezt úgy csinálni, hogy minél kevésbé legyen ennek negatív hatása a gyerekekre. Érthető, hogy sokan keresik a fájdalommentes válás receptjét, de az sajnos nem létezik. A válás minden esetben krízis minden érintett számára. A veszteség feldolgozás fázisai  nem megspósolhatók, de nagyon sokat tehet a szülőpár azért, hogy megkönnyítse ezt a gyerekeknek.

Az első kérdések közt merülnek fel ebben az élethelyzetben, hogy mit, mikor és ki mondjon a gyerekeknek. Mindig azt kell mondani, ami éppen van, ami őszinte és hiteles. Ez nem is mindig olyan egyszerű, mert ez azt is jelenti, hogy először a szülőknek kell maguknak és egymásnak megfogalmazni, hogy mi is van most, nekik kell a saját érzéseiket megélni, helyzetüket tisztán látni.

Jó, ha a minél kevesebb bizonytalanságot adtok tovább a gyerekeknek. A „még az is lehetséges, hogy el fogunk válni” mondatokkal nem lehet felkészíteni senkit semmire, ellenben tartósan megterhelő bizonytalanságban lehet tartani. Viszont, ha a döntés már megszületett, akkor ne halogassátok a gyerekek bevonását. Természetesen nem elvárható, hogy már minden kérdésre legyen válasz, hogy már mindenről legyen megállapodás, amikor a válásról először beszéltek a gyerekekkel.

Nagyon jó, ha a szülőként közösen tudtok leülni a gyerekekkel. Ez lehet nagyon nehéz. Nagyon, nagyon nehéz. És nem is kell titkolni, ha most éppen közösen egy térben lenni is nehéz. Ugyanakkor attól, hogy egy házasság vagy egy élettársi kapcsolat felbomlik, a szülőpár szerep továbbra is összeköt. Rengeteg olyan helyzet lesz még, amikor együtt kell működni, meg kell hallgatni egymást, konszenzusra kell jutni a gyerekek érdekében.

Hogy pontosan mit mondjatok és hogyan, nagyon sokban függ a gyerekek életkorától. Minél kisebbek a gyerekek, annál fontosabb, hogy legyenek konkrét tervek arra, hogy ő mit fog észlelni: vele mi fog történni? Ő költözik el? Az egyik szülő költözik el? Hová? Hogy fog változni a napi rutin? Mikor melyik szülővel lesz? 8-10 éves kor alatt különösen fontos, hogy amennyire csak lehet, legyenek stabil pontok, amik egy nehéz átmeneti időszakban biztonságot adnak, és hogy nagyon egyszerűen, konkrét lépésekben el tudjátok neki mondani, mi fog történni.

Próbáljatok úgy fogalmazni, hogy az érthető és világos legyen. Szánjatok időt a kérdésekre. Ezen nem érdemes gyorsan túlesni. A kérdések akkor is jogosak és fontosak, ha nem lesz még mindenre válasz. Nem baj. Az is egy fontos közlés, hogy erről együtt fogunk dönteni, vagy, hogy ebben a döntésben segítséget fogunk kérni.

A kicsit idősebbek, a kamaszkorú gyerekek kérdései feltehetően nem csak a praktikumra fognak vonatkozni. Jogos kérdés, hogy miért váltok el? És nem csak a gyerekek szempontjából fontos, hogy erre legyen egy saját válaszotok! Jó, ha mindkét szülő tud magáról beszélni e kapcsán. Mit érzel, neked mi nem megy, te mit szeretnél? Ezeket meg lehet fogalmazni úgy is, hogy nem szidod a párodat, hogy nem megy át a beszélgetés egymás vádolásába és a hibás keresésbe.

Azért is fontos a miért kérdések kibírása és megválaszolása, mert a gyerekek mindenképpen keresnek magyarázatokat. A kisebb gyerekeknél még a kognitív fejlődési szintjükből is következik, hogy ezeket a magyarázatokat elsősorban saját viselkedésükben keresik. A „biztosan miattam válnak el” a lehető legkínzóbb gondolat, és nagyon romboló a válás miatt érzett bűntudat, önvád a gyerekekben.

Az első beszélgetés a válásról egy folyamat kezdete. Az szolgálja a gyerekek érdekét, úgy lesz a válás számukra a lehető legkevésbé traumatikus, ha bármikor fordulhatnak szüleikhez, feltehetik kérdéseiket és megtapasztalhatják, hogy a szüleik is tudnak beszélni egymással és kibírják az óhatatlanul megjelenő negatív érzéseket – nem csak a válás során, hanem természetesen utána is, hiszen a különélő szülők továbbra is közös felelősséggel tartoznak majd közös gyermekeikért.

Sajnos vannak olyan helyzetek, ahol a szétköltözés valójában az egyik fél menekülése, és a válás során felmerülő kérdések békés megbeszélésére esély sincs. Egy bántalmazó kapcsolatban a válás során is a gyerekek biztonsága kell, hogy elsődleges szempont legyen.

Megosztás:

További cikkek a témában:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait a gyereköngyilkosságok hátteréről. 2022-ben eddig nagyjából 800 beszélgetésben számoltak be a hozzánk forduló gyerekek vagy fiatal felnőttek...

A tinédzserkori agresszióról és önagresszióról

A tinédzserkori agresszióról és önagresszióról

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait, a fiataloknál tapasztalt, tragédiákba torkolló agresszióról: Az elmúlt hetekben egymást érték a tizenévesek agresszív, és önagresszív...

Share This