Hogyan beszélgess gyerekekkel a visszaélésekről?

Love is love. A szerelem, az szerelem, már az ovi udvarán is, és ha a szerelem elmúlik, az minden életkorban fáj. Az első párkapcsolati próbálkozások, sajnos sokszor együtt járnak az első visszautasításokkal, és az első kapcsolatok sokszor nem tartanak ki a sírig, így meghozzák az első szakítások élményét is. Ez gyakran valamikor a kamaszkor kezdetén következik be, amikor a milyen nő ill. milyen férfi vagyok/leszek?, hogyan látnak engem a többiek?, mennyire vagyok vonzó?, különösen előtérben lévő kérdés. Ezért különösen fontos, hogy szülőként hogyan tudjuk támogatni az első szakítást átélő gyerekünket.

A legfontosabb, hogy mi magunk bírjuk a negatív érzéseiket. Talán nekünk se esik jól, hogy a MI fiúnk, lányunk nem kell már, visszautasították, elhagyták, megsebezték. De ez a helyzet most nem rólunk szól. A veszteség a gyerekünké, és neki most joga, sőt szükséglete, hogy haragudjon, szomorú legyen, megélje a fájdalmat, a csalódást. Lehet, hogy nem úgy reagál, ahogy mi reagálnánk. Lehet, hogy megkönnyebbül, hogy vége a kapcsolatnak – pedig nekünk olyan szimpatikus volt a párja… Vagy bűntudatot érez, vagy a másikat vádolja, vagy hol ezt-hol azt. Legyünk türelmesek! Minden érzelmileg fontos veszteséget egy gyász folyamat követ, és azt nem érdemes sürgetni. Az érzelmek nagyon széles skálája megjelenhet, és érzésekkel nem lehet vitatkozni.

Bírjuk ki, hogy a gyerek most nincs jól. Ne akarjuk gyorsan megvigasztalni! Ha olyasmiket mondunk, hogy ne sírjon, ne dühösködjön, nyugodjon meg, nézze a jó oldalát a dolognak, akkor azt üzenjünk: nem tudom elbírni a rossz érzéseidet, nem tudok hozzád kapcsolódni. Lehet, hogy átmenetileg, letörli könnyeit, de valójában egyedül marad a bánatával. A biztosan lesz majd másik fiú vagy lány sem támogató gondolat – remélhető persze, hogy majd eljön az ideje, hogy kész legyen a gyerekünk más kapcsolatokra, de engedjük meg neki, hogy ez az ő ritmusa.

Talán szívesen szidnák gyerekünkkel együtt a gaz-exet, de ez nem dolgunk. Attól, hogy ő is szapulja fájdalmában, még rosszul eshet, ha akár ugyanazokat a szidalmakat, minősítéseket hallja kívülről. 

A legfontosabb, hogy érezze, mellette állsz, elérhető vagy, megérted őt, nem hibáztatod, és elfogadod a döntéseit. Ha bizonytalan vagy mire lenne ebben a helyzetben a gyermekednek szükséged, egyszerűen kérdezd meg tőle!

Megosztás:

További cikkek a témában:

Nyár, bulizás, fesztivál szezon – miről beszélgess a kamaszokkal?

Nyár, bulizás, fesztivál szezon – miről beszélgess a kamaszokkal?

Cikkünkben arról olvashatsz tippeket, hogy miről beszélgess a kamasz gyerekeddel, mielőtt elengednéd felnőtt kísérete nélkül bulizni vagy fesztiválozni. 1. HELYSZÍN, BARÁTOK, ELÉRHETŐSÉGEK Legyen egy, a kamasz gyereked által is elfogadott szabály vagy rendszer arra,...

Hogyan beszélgess az ünnepekről

Hogyan beszélgess az ünnepekről

Mit ünneplünk karácsonykor? Az osztálytársamék miért nem így ünnepelnek? Miért megyünk templomba? Mi miért nem megyünk templomba? Ki hozza az ajándékot? Van, ahol karácsonykor jön a Mikulás? Ünnepek évről évre Az évet szakaszokra bontó, a hétköznapi rutint megtörő...

Biztonságos szex

Biztonságos szex

A biztonság és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése nagyon fontos témák. Tudtad? Minden nagyobb városban vannak tiniambulanciák, ahol kifejezetten kamaszok számára elérhető a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás. Sok...

Share This