Ez más mint a filmeken: Így tűnik el több ezer gyerek Magyarországon 2020-ban is

Magyarországon 2020 november másodikáig összesen 15 398 körözést adtak ki eltűnés miatt kiskorúakra. Ez azonban nem jelent 15 ezer eltűnést, mert a statisztika a körözések számát mutatja, így ha egy gyerek 100-szor szökik el egy évben – mert van ilyen is -, arra 100-szor adnak ki körözést.

A Pénzcentrumban jelent meg interjú Táler Orsolya pszichológussal, a Kék Vonal ügyvezetőjével.

2020 november másodikáig eddig az évben 1 567 esetben rendeltek el eltűnés miatt körözést gyermekkorú, azaz 0-14 éves fiatalra Magyarországon. Ez a szám a 14-18 évesek között 13 831 volt – tudta meg a Pénzcentrum az ORFK-tól. Összesen ez azt jelenti, hogy 2020 november másodikáig 15.398 körözést adtak ki eltűnés miatt kiskorúakra.

Ez a szám 2014-ben 16 885 volt, míg az elmúlt 6 év legkiemelkedőbb évében, 2015-ben 19 279. Mindez azt jelenti, hogy ha marad a 2020-as tendencia az év utolsó két hónapjára, akkor az elmúlt hat év legkedvezőbb eredménye születhet a gyermekkorúak eltűnése kapcsán, miközben a fiatalkorúak adatai nagyjából stagnálni fognak. 

Érdekes ehhez képest megnézni azt, hogy ugyanebben az időszakban hány felnőttkroú magyar állampolgár esetében rendeltek el eltűnés miatt körözést. Idén november másodikáig 2 128 volt a számuk, míg 2014-ben 3 190. Az elmúlt 6 évben pedig a legrosszabb 2016 volt, 3 548 elrendelt körözéssel.

Mi áll az eltűnések hátterében? 

Ahogy az a hivatalos statisztikákból látszik, a kiskorúakra kiadott eltűnés miatti körözések száma 5-6-szor akkora mennyiségileg, mint amennyit felnőttkorúakra adnak ki átlagosan évente (2014-2020). Vannak azonban a kiskorúakat érintő, fontos statisztikai tudnivalók.

Fontos kiemelni, hogy a rögzített körözések száma nem azonos az eltűntek számával. Kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma jelenti

– emelte ki a statisztikai adatok értelmezésénél az ORFK, akik hozzátették, “ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésekről, mert az esetek többségében általában ismert a kiskorú tartózkodási helye (például a gyermek megszökött gondozási helyéről).

A számok azért is lehetnek ilyen magasak, mert előfordult, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről. Értelemszerűen, ahányszor az illető megszökik, ez annyi körözési eljárás elindítását generálja a statisztikai rendszer kimutatásában.

Az ORFK kérdésünkre elmondta azt is, hogy a kiskorúak eltűnésének hátterében jellemzően a szülők közötti, vagy a szülő és gyermek közötti konfliktushelyzet, gyermek-elhelyezési vita, esetleg gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása is állhat. Kiemelték azt is, hogy a gyermekotthonban, lakásotthonban és nevelőszülőnél elhelyezett kiskorúak engedély nélküli távozásaik során jellemzően a szüleikhez, rokonaikhoz, illetve barátaikhoz szöknek vissza.

 

Szinte mindenki előkerül

Az eltűnésekkel kapcsolatban az ORFK-nál érdeklődtünk arról is, hogy a statisztikák szerint milyenek az előkerülési esélyek. Ezzel kapcsolatban a hatóság közölte lapunkkal, az, hogy mikor kerül elő az eltűnt személy, számos tényező függvénye. Befolyásolják az eltűnés körülményei, oka, helyszíne. Ennek függvényében, kiskorúak esetében átlagosan a következőkkel lehet számolni: 

  • az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka a bejelentés megtétele után 1 napon belül,
  • újabb 30 százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg
  • 35 százaléka 1 hónapon belül előkerül.

Mindez azt jelenti, hogy az első táblázatunkban szereplő összes körözés átlagosan 95 százalékban 1 hónapon belül megoldódik, és a kiskorú előkerül. Az ORFK szerint a fennmaradó 5 százalékba tartoznak azok a kiskorúak, akiknek az eljáró hatóság az adatgyűjtés során felmerült információkra figyelemmel vélelmezi a tartózkodási helyét, csak egyéb okból nehézkes a felkutatásuk (külföldön tartózkodnak, családja, barátai bújtatják).

E adatokon felül kíváncsiak voltunk arra is, hogy az ORFK-nak vannak-e becslései arra nézve, hány darab olyan fiatalkorú eltűnt személy lehet éves szinten, akik nem kerülnek be a Hermon-Körözési Nyilvántartásba azért, mert senki sem jelenti adott esetben az eltűnésüket. A hatóság közlése szerint ők nem bocsátkoznak becslésekbe, a kérdésre vonatkozóan pedig nem rendelkeznek információval.

Az eredeti, teljes cikk itt olvasható: https://www.penzcentrum.hu/otthon/ez-mas-mint-a-filmeken-igy-tunik-el-tobb-ezer-gyerek-magyarorszagon-2020-ban-is.1106580.html

A képek forrása: Pénzcentrum cikk

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

További sajtóhírek:

A Kék Vonal közleménye az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján

A Kék Vonal közleménye az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz 2021 első félévében elkeserítően magas számú megkeresés érkezett olyan fiataloktól, akikben felmerült az öngyilkosság gondolata.Míg 2020-ban az egész év során nagyságrendileg ezer olyan konzultációt folytattunk, ahol megkeresőnk...

Senki nem akar tizenévesen meghalni! Gondolatok az öngyilkosságról.

Senki nem akar tizenévesen meghalni! Gondolatok az öngyilkosságról.

Senki nem akar tizenévesen meghalni! Gondolatok az öngyilkosságról.   Minden halálhír nagyon megrázó. A halál az élet felfoghatatlan része. Különösen nehéz egy fiatal halálával szembesülni. Még érthetetlenebb, elfogadhatatlanabb, ha egy fiatal önkezűleg vett...

Kék Vonal Önkéntes – Vállalati kapcsolatok és adományozás

Kék Vonal Önkéntes – Vállalati kapcsolatok és adományozás

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány bővülő kommunikációs csapatába keresi új önkénteseit! Az önkéntesek különböző részfeladatokat vállalnak, amely által segítik az alapítvány online jelenlétét, és elősegítik a kommunikációs, illetve adománygyűjtő kampányok sikerét. A...

Share This