Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai eseményének beszámolója

 

Kortársak közötti online szexuális zaklatás -
értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

 

eloadas

Április 3-án rendeztük meg szakmai eseményünket a kortársak közötti online szexuális zaklatás témájában. Tapasztalataink szerint a tanárok, gyerekekkel dolgozó szakemberek gyakran találkoznak a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg. A Kék Vonal ezért 2017 tavaszán indult projektjének keretében az angol Childnet International szervezettel, valamint a dán Save the Children-nel és a Central-Lancashire egyetemmel együttműködésben célul tűzte ki, hogy felkészítse a pedagógusokat és a szélesebb közösséget arra, hogy hatékonyan megakadályozza a fiatalok közötti online szexuális zaklatást, illetve megfelelően reagáljon arra.

A projekt során nagyban támaszkodtunk a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testületének (KVITT) tapasztalataira, így az esemény során is fontos szerepet kapott a gyerekrészvétel. A fiatal Kék Vonalasaink- Rácz Hajni és Varga Nikole - mutatták be az érdeklődőknek a Kék Vonal munkáját, illetve Molnár Csenge és Baranyai Judit beszéltek saját tevékenységükről a szervezeten belül.

A projekt részeként kutatást végeztünk, melynek eredményeit Suhajda Virág mutatta be a szakmai esemény résztvevőinek. A kutatás során jobb rálátást nyertünk a kortársak közötti online szexuális zaklatás elterjedtségére, illetve kérdőívek és fókuszcsoportok segítségével megismertük a fiatalok ezzel kapcsolatos tapasztalatait, a zaklatás fiatalokra gyakorolt hatásait, és a fiatalokat a segítségkérésben leginkább akadályozó tényezőket. A projektről és a kutatás eredményeiről részletesen tájékozódhattok az esemény során bemutatott bemutatóból, illetve a kutatási jelentésből.

A kutatásra építkezve így olyan oktatási anyagokat és képzést tudtunk kidolgozni, amelyek relevánsan válaszolnak erre a problémára. A létrehozott anyagokat teszteltük fiatalok és tanárok bevonásával, és ez alapján véglegesítettük. A szakmai esemény során Táler Orsolya mutatta be azokat az óravázlatokat, amelyeket a tanároknak, és gyerekcsoportokkal dolgozó szakembereknek fejlesztettünk ki.

Az óravázlatokon kívül elkészült egy tanári kézikönyv, melyből a pedagógusok rengeteg hasznos információt és tudást szerezhetnek a jelenség hátterében meghúzódó okokról, a gyakran előforduló áldozathibáztatás természetéről, és gyakorlati tippeket is kaphatnak a rendhagyó órák megtartásához.

Az oktatási segédanyagon kívül jelenleg még dolgozunk a pedagógusok támogatására szolgáló egyéb anyagainkon, valamint egy online képzést is kidolgozunk, melyek végleges változata 2019 nyarán lesz elérhető honlapunkon keresztül.

A szakmai esemény második felében inspiráló beszélgetéseket folytathattunk a résztvevőkkel az online szexuális zaklatás jelenségének mélyebb megértéséről, az iskolai prevenció lehetőségeiről, és a gyerekrészvétel / kortárs segítés módszereiről. A beszélgetésekben aktívan részt vettek Ifjúsági Tanácsadó Testületünk tagjai, akik saját korosztályuk szakértőiként osztották meg tapasztalataikat, szükségleteiket, véleményüket. A beszélgetések résztvevői is sokszor megszólították a fiatalokat és kérték ki véleményüket a különböző témákban. Reméljük, hogy a szakmai esemény során is sikerült szemléltetnünk a gyerekrészvétel egy jó gyakorlati példáját.

A szakmai eseményünk zárásaként két pilot tréninglehetőséget hirdettünk az érdeklődők számára, ahol felkeszítjük a szakembereket az óravázlatok hatékony használatára. A tréningek fél napos időkeretben május 8-án és május 22-én kerülnek megrendezésre budapesti helyszínen. Hamarosan facebook oldalunkon és honlapunkon találtok erről bővebb információkat, de az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címen várjuk a kérdéseket, érdeklődéseket.

A projekt végére szeretnénk, ha valóban hatékony képzési eszközök állnának rendelkezésre ahhoz, hogy a fiatalokat megtanítsuk a biztonságos és felelős internet-használatra, bátorítsuk őket, hogy jelentsék ezeket a helyzeteket, és összességében ezáltal csökkenjen a közöttük előforduló szexuális zaklatás mértéke.

A szakmai eseményen bemutatott előadások és anyagok listája:

  1. Kék Vonal kamasz-szemmel
  2. KVITT bemutatkozás
  3. Suhajda Virág- DeShame projekt és kutatás ismertése
  4. Táler Orsolya- Oktatási segédanyagok ismertése
  5. Kutatási jelentés
  6. Tanári kézikönyv
  7. Oktatási segédanyag

 

iszkiri