Eltűnt Gyerekek

Eltűnt gyerekek? Kik is ők valójában?

Évről évre több bejelentés érkezik a rendőrséghez eltűnt gyerekekről, 2015-ben több mint 19 ezer. Valóban egy kisvárosnyi gyerek tűnik el évente? Kik ők, miért mennek el, hová tűnnek, mi lesz velük?

Az eltűnt gyerekek többséges szökésben lévő gyerek. Az bejelentések magas száma természetesen nem egy kisvárosnyi eltűnt gyereket jelent.​ Nem ritka, hogy tucatszor is eltűnik (nem megy haza, nem megy vissza időben a gyermekotthonba) ugyanaz a gyerek egy évben, és akkor az annyiszor jelenik meg a rendszerben. Úton vannak onnan, ahol lenniük kéne, mert oda születtek, vagy, mert a gyámhatóság így rendelkezett.

A gyerek onnan indul útnak, ahol neki nem jó, nem biztonságos, ahol a közeg nem megtartó. Ez a családból szökések esetében leggyakrabban érzelmileg, fizikailag vagy szexuálisan bántalmazó, kihasználó családot, illetve többszintű elhanyagolást, a​ személyes figyelem és elfogadás hiányát jelenti, vagy az egész családi életet megmérgező halmozott problémákat: alkoholizmus, egyéb függőségek, teljes egzisztenciális bizonytalanság. 

A megelőzés szempontjából a legfontosabb a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése. Ne fordulhasson elő, hogy gyerekeket éveken át bántalmaznak, elhanyagolnak a családjukban, mert ha későn kap a gyerek segítséget, akkor nincs az a nevelőszülő vagy lakásotthon, aki pótolni tudja az áldozatként töltött éveket! A családból szökések mögött sokszor olyan indulatkezelési, kommunikációs problémák, olyan érzelmi eltávolodás és szülői eszköztelenségek van, amiken lehet segíteni szülői tanácsadásokkal, családkonzultációval, családterápiával, de ehhez az kell, hogy a család kérjen, kapjon és elfogadjon el időben segítséget. Minden esetben, ahol a rossz bánásmód gyanúja felmerül, nagyon pontosan fel kell mérni, hogy milyen segítségre lenne szüksége a családnak ahhoz, hogy a gyerekek ott biztonságban éljenek, és időben meg tudja-e adni a rendszer ezt a segítséget?

Az eltűnt gyerekek nagy arányban gyermekotthonból szökésben lévő tizenévesek, akik közül sokan szinte folyamatosan úton vannak, újra és újra jelzik szökésükkel: a rendszerben van a hiba! A gyermekotthonok közege sem elég megtartó. Ami nem is csoda, hiszen sokkal nehezebb, a jelenlegi feltételek mellett szinte lehetetlen megtartó közeget biztosítani a bántalmazó, abuzáló családokból (gyakran túl későn) kiemelt gyerekeknek, akik életük első éveiben újra és újra csalódtak a felnőttekben, akik most ismét a bizalmukat kérik, hogy segíteni tudjanak nekik. 

iszkiri