Hogyan beszélgess a gyerekekkel a Pokémon Go-ról?

A nyár folyamán hazánkban is megjelent a Pokémon Go elnevezésű telefonos játék. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket az alkalmazásról. Újabb 6 pontban pedig abban segítünk, hogyan beszélgess erről gyerekekkel.

13

1. Ne démonizáld! Nehéz beszélgetni bármiről is, különösen egy kamasszal, amiről te már eldöntötted, hogy rossz, kártékony, veszélyes és tilos. A Pokémon Go az elmúlt időszakban hatalmas népszerűségre tett szert, és nem véletlenül. A kiterjesztett valóság játéka az ismerős, valós környezetet tudja a virtuális elemekkel kalandos játéktérré varázsolni. Szabályai egyszerűek, és a ’90-es évekből ismert zsebszörnyek, sárkányok, kígyók, patkányok több generációt is össze tudnak hozni egy közös Pokémon vadászatra. A játék további nagy előnye, hogy ellentétben a legtöbb számítógépes játékról, kimozdít a lakásból.

2. Ismerd meg! Néhány alapinformációt honlapunkon is megtalálsz a Pokémon Go-ról. Kérdések és válaszok a Pokémon Go játékról. A játék Magyarországon is elérhető, ingyenesen is játszható, ha van elég helyed a telefon tárhelyén, bármikor kipróbálhatod. De ha van egy kamasz ismerősöd megkérheted, hogy mutassa meg hogyan is működik. Kérd, hogy mutassa meg, hogyan működik vagy kísérd el őt egy vadászatra!

3. Légy tisztában a veszélyeivel és beszélgess ezekről a gyerekekkel is! Fontos, hogy a játék se vonja el a gyerek figyelmét azokról az alapvető biztonsági szabályokról, amiket más körülmények között már tud: ne álljon szóba idegenekkel, nézzen körül, mielőtt át kell egy úttesten, használja a zebrákat! Ne közlekedjen a telefonjára meredve, mert baleset veszélyes (ha be van kapcsolva a játék, akkor is jelzi, ha Pokémon van a közelben, ha éppen a zsebében van!), és a legritkább sárkányocska miatt se menjen messzebbre, mint amit megbeszéltetek! Mindig tudassa, merre és kikkel vadászik! Idegen helyekre sose menjen egyedül, biztos van egy-két szintén Pokémon vadászó ismerős, akikkel lehet együtt menni! További szülőknek szóló tippeket itt olvashatsz.

4. Maradj képben, legyél elérhető! A gyereked a játék kapcsán megismerkedhet új emberekkel, és elsétálhat olyan helyekre is, ahol azelőtt nem járt. Ez lehet veszélyes is, de nem feltétlenül kell, hogy az legyen! A tiltás helyett most is jobb út, ha kérdezünk! Merre vadásztatok ma? Hol találtatok új szörnyecskéket? Kikkel találkoztál útközben? Voltak más Pokémon vadászok is a parkban vagy a játszótéten? Fontos: ha szüksége van rád, elérjen, és hogy tudja: bármikor segítesz, még akkor is, ha mondjuk pont, azért került bajba, mert mégsem ott, mégsem úgy, mégsem azokkal volt, amit megbeszéltetek. Nagyon fontos, hogy vadászat közben is figyeljen rá, hogy ne merüljön le a telefonja – még ha ez ezzel a játékkal ez nem is olyan könnyű feladat!

5. Előzd meg a függőséget! Az online játékok addiktívak. Úgy vannak kitalálva, hogy egyszerű, kiszámítható szabályokkal, gyors siker élményekhez jusson a játékos, legyen benne mindig új kihívás, de ne legyenek megugorhatatlanok az akadályok. A kiterjesztett valóság különösen vonzó játszótér, remek lehetőség, hogy egy kamasz egyszerre legyen benne is a valóságban, de mégis valahol máshol… Fontos, hogy legyen a gyerekeknek az iskolai és otthoni feladatok mellett olyan szabadideje, ami valóban szabad, azzal tölti, amivel akarja, és lássuk be a Pokémonozás helyett inkább gyakorold a matekot vagy mosogass el, nem tűnik túl vonzó alternatívának. Ha szeretnéd megakadályozni, hogy a Pokémon - univerzum legyen neki a legfontosabb, akkor a valós életben is kell, hogy legyen helyzet, amikor sikerélményekhez jut, amikor kikapcsolódik, amikor jól érzi magát!

6. Kérj segítséget! Ha úgy érzed aggasztó, amennyire beszippantotta a gyerekedet a játék, ha aggódsz érte, ha nem vagy benne biztos, hogy elkerüli a veszélyes helyzeteket, akkor beszélj vele erről őszintén! Mond el, hogy aggódsz érte! És ha a beszélgetés nem nyugtat meg, kérj segítséget szülőként a család- és gyermekjóléti központ vagy a nevelési tanácsadó pszichológusától illetve hívj minket bármikor a 116-111-es számon! 

iszkiri