Hogyan beszélgess gyermekeddel a középiskolai felvételiről?

Minden évben eljön a központi felvételi napja. Sokan hónapok, esetleg évek óta erre készülnek. Mindenki izgul, hiszen itt dől el, kit hova vesznek fel, ki hol lesz középiskolás. A gyerekek többségének ez az első olyan vizsgahelyzete, aminek komoly tétje van. Beszélgessetek róla, készüljetek rá együtt! Ehhez szeretnénk a felvételiző gyerekek szüleinek néhány szemponttal segíteni.

Tudatosítsd magadban: ez nem a Te vizsgád!

Ez a gyerek vizsgája, neki kell teljesítenie, számot adni tudásáról, de mégis sok esetben a szülők szoronganak jobban a felvételi vizsga előtt. Érdemes a saját érzéseidet gondolataidat kicsit megvizsgálni: miről szól számodra a gyereked felvetéli vizsgája? Lehet, hogy a saját sikerednek, kudarcodnak érzed a gyermeked eredményeit? Vagy a saját gyerekkori élményeidet idézi meg a vizsga helyzet? A szülőtársak, nagyszülők, pedagógusok véleményétől tartasz? Ha a saját magadat kicsit jobban érted, biztosabb támasz tudsz lenni a hozzád forduló gyermekednek.

 Ne vedd el az izgulás jogát!

Vizsga előtt izgulni ér! Néha nehéz elviselni hogy a másik éppen rosszul érzi magát, fél, szomorú, haragos. Különösen a gyerekünk negatív érzéseivel lehet fájdalmas tehetetlünl szembesülni, hiszen minden szülő szeretné a gyerekét magabiztosan mosolyogva látni. Ha a gyermekünk izgul, vagy kifejezetten fél és szorong a felvételi miatt, ne akarjuk gyorsan lesöpörni ezeket az érzéseit. Ne bagatellizáld a helyzetet, ne ígérd felelőtlenül, hogy biztosan nagyon jól fog a dolgozat sikerülni – hiszen ez annyi mindenen múlhat –, ne kérd, hogy most már ne aggódjon annyit! Inkább fejezd ki empátiádat, mondd el, hogy teljesen érthető és jogos, ha tart a vizsgától vagy aggódik a felvételi miatt.

Mérsékeld a szorongását!

Persze izgulni ér, de nem cél, hogy végig szorongja a gyerek a felvételit megelőző napokat, heteket. Sok gyereknek segít a legjobbat kihozni magából, ha érzi a tétet, másokat lebénítanak az elvárások. Talán te is emlékszel olyan esetre, amikor nagy izgalom után jól sikerült valami, vagy amikor a lámpaláz, a szorongás miatt azt is elfelejtetted, amit nyugodt körülmények között biztosan tudtál. Közösen is fel lehet idézni ilyen helyzeteket, és már a közös beszélgetés is lehet szorongásoldó. Ha a gyereked jellemzően minden teljesítmény helyzetre nagyfokú szorongással reagál, pszichoszomatikus tünetekre, hasfájásra, fejfájásra, álmatlanságra panaszkodik, érdemes szakemberhez fordulni, például az iskolapszichológussal konzultálni.

 Ne a te elvárásaid motiválják!

A továbbtanulásra kiválasztott iskolákról mindig közösen döntsetek. Segíthetsz a gyerekednek információhoz jutni, elkísérheted nyílt napra, elmondhatod a saját szempontjaidat is. Persze segíthetsz mérlegelni, de ne a saját akartodat nyomd rá a gyerekre. Így a felvételi vizsga arról szólhat, hogy a gyermekedet felveszik-e azon intézmények egyikébe, ahol tanulni szeretne. Ez sokkal egészségesebb motiváció, mintha azon stresszel, hogy meg tud-e majd feleleni a szülői elvárásoknak. Talán nehéz szembesülni azzal, hogy a gyerekedet egészen más dolgok foglalkoztatják, mint téged ennyi idősen, más a fontos neki, mások a prioritások számára, de ne feledd: ez az ő élete, és nem feladata a nyomodba lépni vagy beteljesíteni a te meghiúsult álmaidat!

 Informálódjatok közösen!

Tudjátok meg, amit csak lehet! Nézzétek át együtt a felvételi vizsgákról tudható információkat. Legyen toll és póttoll, minden eszköz és okmány jó előre ellenőrizve. Jó, ha sem az igazolványt, sem a kedvenc inget nem indulás előtt kell keresni. Beszélgessetek olyan ismerős gyerekekkel, akik már túl vannak a felvételin. Legyél elérhető a gyereked számára, ha kérdéseivel hozzád fordul. Amiben te is bizonytalan vagy, arra keressetek választ közösen.

 Nem, nem itt dől el minden!

A felvételi vizsga fontos. Fontos visszajelzés arról, hogy hogyan teljesít téthelyzetben, az iskolai számonkérésektől eltérő feladatokban a gyermek. Az eredménye meghatározó a középfokú továbbtanulás szempontjából, de fontos tudni és gyerekben is tudatosítani, hogy nem a középiskolában dől el minden, illetve a középiskolai felvételi eredmények is több összetevősek, ráadásul iskolaváltásra is van lehetőség a középiskolai évek alatt. Se a későbbi munkalehetőségek, sem a felsokú tanulmányokra való esély, se a meghatározó kapcsolatok nem a központi írásbeli vizsganapon mutatott teljesítménytől függenek. És ami a legfontosabb tudnivaló a gyerekednek, hogy a te szereteted végképp nem függ a vizsgája eredményétől!

 

 

 

 

 

 

iszkiri