Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai eseményének beszámolója

 

Kortársak közötti online szexuális zaklatás -
értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

 

eloadas

Április 3-án rendeztük meg szakmai eseményünket a kortársak közötti online szexuális zaklatás témájában. Tapasztalataink szerint a tanárok, gyerekekkel dolgozó szakemberek gyakran találkoznak a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg. A Kék Vonal ezért 2017 tavaszán indult projektjének keretében az angol Childnet International szervezettel, valamint a dán Save the Children-nel és a Central-Lancashire egyetemmel együttműködésben célul tűzte ki, hogy felkészítse a pedagógusokat és a szélesebb közösséget arra, hogy hatékonyan megakadályozza a fiatalok közötti online szexuális zaklatást, illetve megfelelően reagáljon arra.

Bővebben...

ÚJ ANYAGAINK PEDAGÓGUSOKNAK

Kortársak közötti online szexuális zaklatás - értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg. A Kék Vonal ezért egy nemzetközi projekt keretében különböző oktatási segédanyagokat dolgozott ki gyerekekkel dolgozó szakemberek számára a témakörben. Az oktatási segédanyagok első része már elérhető.

Tanári kézikönyv

Oktatási segédanyag

Éves szakmai jelentés

Izgalmas év van az Alapítvány háta mögött, és szerettük volna megosztani, hogy mi minden történt velünk a múlt évben. Éves szakmai  elentésünkben olvashattok a segélyvonalakon folyó munkánkról és betekintést nyerhettek a 2018-as futó projektjeinkbe, az iskolai prevenciós programunkba, és a szakemberek részére kínált eseményeinkbe, workshopjainkba.

Éves-jelentés-2018-1

 

Önkéntes projekt asszisztenst keres a Kék Vonal!

 

Projekt assz hirdetés

25 éves tapasztalattal rendelkező gyermekvédelmi területen tevékenykedő civil szervezet keresi új önkéntes projekt asszisztensét.

Nemzetközi projektjeink, kommunikációs kampányaink, önkéntes menedzsmentünk feladataihoz keresünk segítséget.
Kis szakmai stábbal, de legalább 50 önkéntessel dolgozunk azon nap, mint nap, hogy a gyerekeknek legyen hova (az ingyenesen hívható Lelkisegély-vonalunkra, online szolgáltatásainkra) fordulniuk, ha bajban vannak, ha figyelemre, segítségre van szükségünk.

Bővebben...

További információk az internetbiztonságról:

 www.saferinternet.hu

 

Ahová még fordulhatsz:

KÉK VONAL

A 116 111 hívószámon az egész országból nonstop elérhető ingyenes, anonim telefonszolgálat

www.kek-vonal.hu

YELON

A Yelon egy szexedukációs weboldal és telefonos alkalmazás, ami válaszokat kínál a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire. A chat segítségével a fiatalok névtelenül feltehetik kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől.

www.yelon.hu

 

BIZTONSAGOSINTERNET

 

A Biztonságosinternet Hotline egy online bejelentő felület ahol az  internet használók minden, az interneten talált sértő, káros, illegális tartalmat (beleérte a pedofil, tiltott pornográf tartalmakat), bejelenthetnek - akár névtelenül is.

www.biztonsagosinternet.hu

25 éves a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány - 1993 óta hallgatjuk meg a gyerekeket

Ünnepi konferenciát rendez a Kék Vonal. A 116 111 és 116 000 hívószámokon működő szolgáltatásokon évi több tízezer gyerek életében nyer bepillantást a szervezet, miközben szolgálja a gyerekek biztonságát, jogaik érvényesülését. Ebből szeretnének egy szeletet adni a konferencia és annak kísérő kiadványa által minden érdeklődőnek.

A kiadvány ide kattintva letölthető.

25 eves

Bővebben...

25 éve a gyerekekért - konferencia meghívó

KV konf fb cover mozsar
 
A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éve vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese azért dolgozik, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást és a bajban segítséget kapjanak.  Hiszünk benne, hogy a gyerek saját helyzetének leírásában és megítélésében kompetens. 
 

Bővebben...

Gyerekek, kamaszok, valaha volt gyerekek figyelem!

Felhvs gyerekeknek

Bővebben...

Visszatekintés a 2017-es évre

eves-szakmai-jelentes-2017-1

Mozgalmas év van az Alapítvány háta mögött, és szerettük volna megosztani, hogy mi minden történt velünk a múlt évben. Éves szakmai jelentésünkben nem csak a segélyvonalakon folyó munkánkról olvashatnak az érdeklődők, hanem többek között betekintést nyerhetnek az évben futó projektjeinkbe, az iskolai prevenciós programunkba, és a 2017-es évben a szakemberek részére kínált eseményeinkbe, workshopjainkba.

SZAKMAI JELENTÉS

Képzés a gyermekekkel szembeni bántalmazás megelőzéséért

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány térítésmentes képzést szervez 2018 tavaszán hivatásszerűen gyerekekkel foglalkozó szakemberek részére. Képzésünkön szeretettel várunk pedagógusokat, pszichológusokat, iskolai szociális munkásokat, bűnmegelőzési tanácsadókat, családgondozókat és a gyermekvédelem területén tevékenykedő bármely szakembert.

Bővebben...

"A gyerekek biztonsága közös felelősségünk" - Konferencia meghívó

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a Gyermeki Jogok világnapja alkalmábol konferenciát szervez. "A gyerekek biztonsága közös felelősségünk" címmel megrendezésre kerülő konferencián a gyerekek biztonságának garantálása érdekében létrejövő civil kezdeményezésekkel és gyerekrészvétellel létrejövő projekteket ismerhetnek meg a résztvevőink. Előadóink között szerepelnek többek között a Terre de Hommes, a Pressley Ridge, a Hintalovon Alapítvány, az SOS Gyermekfalu és az MDAC szakemberei és a projektekben résztvevő gyerekek véleményével is megismerkedhetnek a délutáni panelbeszélgetésen. A részletes programot, meghívót, és a regisztrációs linket a csatolt dokumentumban találják:

Bővebben...

Aki ver, az nem haver!

A Cartoon Network harmadszor is elindítja az Aki ver, az nem haver bántalmazás elleni kampányát

 

  • Az Aki ver, az nem haver kampány három animációs kisfilmmel indul, amelyeket Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya, az Oscar-díjas Mindenki film főszereplői szinkronizáltak.
  • Mint a korábbi években, a Cartoon Network most is az UNICEF Magyarországgal és a Kék Vonallal együttműködve segít a bántalmazásban érintett gyerekeknek és szüleiknek.
  • Idén az év végéig tartó, kiterjesztett kampány indul, amelyhez hazai hírességek és nagy szervezetek csatlakoztak

  

CARTOON

 

 

 

Bővebben...

Megjelent hírlevelünk legfrissebb száma!

Hírlevelünk legfrissebb számában adunk hírt arról, mivel és hogyan segítjük a hozzánk telefonáló fiatalokat. Sőt, a nyáron sem pihenünk, az éjjel-nappal elérhető telefonvonalainkon túl gyerektáborba megyünk és olyan nehéz témáról beszélgettünk újságírókkal, mint a tizenévesek öngyilkossága. De már őszi képzésünkre is várjuk az önkéntesek jelentkezését!

És ami a legfontosabb: a vakáció alatt is várjuk a gyerekek és fiatalok hívásait!

 Ha nem szeretnél lemaradni hírlevelünk követekző számáról, ide kattintva feliratkozhatsz rá és elvoshatod nyári beszámolónkat is.

Bővebben...

Fényképes keresés az eltűnt gyerekekért

Május 25. az Eltűnt Gyerekek Világnapja. Ez alkalomból hirdeti meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, hogy új szolgáltatással bővült szakmai programja: fényképes kereséssel is segítjük az eltűnt gyerekek mielőbbi megtalálását.

Bővebben...

Tréning a visszaélések prevenciójáért

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén is adunk lehetőséget egész napos (8 X 45 perc) workshopok keretében gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, együtt gondolkozni a szexuális visszaélések és az ezekhez köthet​ő gyermekeltűnések veszélyéről.

Bővebben...

Tájékoztató diákoknak

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat tájékoztatója diákoknak a veronai buszbeleset után a tragédia feldolgozásáról. Az anyagot a "Bővebben" gombra kattintva olvashatjátok.

Bővebben...

Elindult a yelon.hu!

Folyamatosan bővülő tartalmakkal és és november 23-ától elérhető chat felülettel elindult a YELON!
 
Szexualitással, testeddel, éneddel kapcsolatos kérdéseid vannak? Itt választ kaphatsz: https://yelon.hu/ 
 
Szülőként szeretnéd tudni, hogy hogyan beszélj a gyerekeddel a szexualitásról? Itt kaphatsz segítséget: https://yelon.hu/szuloknek
 
 

Ismét kommunikációs workshopot tartottunk

kek-vonal-logo

Október folyamán, péntek délutánonként estébe nyúlóan tartottak segítő kommunikációs műhelyfoglalkozásokat a Kék Vonal munkatársai. Az öngyilkossági gondolatok, cyberbullying, szexuális visszaélések voltak azok a témakörök, amelyeket 6x45 percben előadással, beszélgetéssel és szituációs feladatokkal dolgoztak fel a résztvevők.

Bővebben...

Kommunikációs workshop

 

HOGYAN BESZÉLGESS A GYEREKEKKEL? 

 

Ingyenes kommunikációs workshop szülőknek

 

Érdekel a segítő beszélgetés, szívesen bővítenéd eszköztáradat a segítségnyújtásban? Szívesen beszélgetsz, cserélsz tapasztalatokat a gyerekekkel való kommunikációról? Szeretnél segíteni a gyerekeidnek, de nem mindig találod a megfelelő módokat?

Kamaszkorú gyerekeket nevelsz, és sokszor érzed magad eszköztelennek? Mióta serdülnek, mintha minden megváltozott volna? Vagy még kisebbek, de időnként nehezen találjátok a hangot? Esetleg még csak készülsz a szülői szerepre és érdekelnek mások tapasztalatai?

Bármelyik kérdésre is igennel feleltél, szeretettel várunk workshopunkon! Az interaktív workshopokat a 1993 óta gyerekeknek és fiataloknak lelki-segélyvonal működtető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársai tartják.

Workshopunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében eljáró Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézettámogatásával, a CSP-CSBO-15-A-23582 számú pályázat keretein belül kerül megvalósításra.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Következő időpontok: május 5., május 10.

Helyszín: Budapest, V. kerület

Pontosabb információk: Nagy Orsolya Katalin (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Ismét tréningek a szexuális visszaélések prevenciójáért!

 

 

Don't Lose – Figyelemfelkeltő és edukációs kampány a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések ellen

A Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a lengyel Nobody's Child Foundation-nel közösen az Európai Bizottság támogatásával egy átfogó program részeként novemberben 3 hétfői napon tart érzékenyítő és módszertani tréninget. Kamaszokkal foglalkozó szakembereket (pedagógusokat, bűnmegelőzési tanácsadókat, szociális munkásokat, pszichológusokat) képzünk, akik egy kisfilmekből és óravázlatokból álló edukációs anyaggal gazdagodnak, hogy kamaszokkal interaktív feladatokon keresztül, közösen tudjanak gondolkodni a szexuális visszaélések témaköréről. A tréning ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Választható időpontok:  november 9., november 23. , december 7. (9 - 14 óráig, Budapesten)

Bővebb információ és jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Don't Lose – Figyelemfelkeltő és edukációs kampány a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések ellen

Don't Lose – Figyelemfelkeltő és edukációs kampány a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések ellen

A Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány sikeres pályázatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz a lengyel Nobody’s Child Foundation-nel közösen.

Egy egyedülállóan átfogó, figyelemfelhívó és edukációs programhoz, illetve kampányhoz kaptunk támogatást a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések ellen, a program fókuszában a megelőzéssel. Célunk megvalósítása érdekében kamaszokkal foglalkozó szakembereket (pedagógusokat, bűnmegelőzési tanácsadókat, szociális munkásokat, pszichológusokat) képzünk, akik egy kisfilmekből és óravázlatokból álló edukációs anyaggal gazdagodnak, hogy kamaszokkal interaktív feladatokon keresztül, közösen tudjanak gondolkodni a szexuális visszaélések témaköréről. Első képzési napunkat, melyen 30 szakember vesz részt, egy sajtó tájékozóval nyitjuk, melyre mindenkit szeretettel várunk.

A sajtótájékoztató helyszíne: Magyar Telekom székház, Tölösi Konferencia terem, 1013 Budapest, Krisztina körút 55.

A sajtótájékoztató Időpontja: 2015. február 25. 09.00

A sajtótájékoztatót tartja: Papp Zsuzsanna, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Kuratóriumi elnöke, Dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő, Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője

Eltűnt Gyerekek

Eltűnt gyerekek? Kik is ők valójában?

2015-ben több mint 19 ezer, 2016-ban nagyjából 17 ezer bejelentés érkezett a rendőrséghez eltűnt gyerekekről. Az eltűnt gyerekek többséges szökésben lévő gyerek. 

Az bejelentések magas száma természetesen nem egy kisvárosnyi eltűnt gyereket jelent.​ Nem ritka, hogy tucatszor is eltűnik (nem megy haza, nem megy vissza időben a gyermekotthonba) ugyanaz a gyerek egy évben, és akkor az annyiszor jelenik meg a rendszerben. Úton vannak onnan, ahol lenniük kéne, mert oda születtek, vagy, mert a gyámhatóság így rendelkezett.

 

A gyerek onnan indul útnak, ahol neki nem jó, nem biztonságos, ahol a közeg nem megtartó. Ez a családból szökések esetében leggyakrabban érzelmileg, fizikailag vagy szexuálisan bántalmazó, kihasználó családot, illetve többszintű elhanyagolást, a​ személyes figyelem és elfogadás hiányát jelenti, vagy az egész családi életet megmérgező halmozott problémákat: alkoholizmus, egyéb függőségek, teljes egzisztenciális bizonytalanság. 

Bővebben...

13 ezer keresés, hol van Manu?

 

 

Eltűnt Gyerekek Szakmai Nap 2014/II.

 

A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Szakmai Napján megtudhatjuk ki is Manu és mi a szerepe a gyermekvédelemben.

Évente nagyságrendileg 13-14 ezer a gyermekeltűnés miatt indított rendőrségi eljárás, melynek 80%-át a gyermekvédelemből szökő, akár rendszeresen szökő gyerekek adják. Mégis kinek a gyerekei ők? Kinek hiányoznak és milyen élettörténet útjelzője a körözés? Honnan indulnak, milyen jogokkal és esélyekkel születnek a szökésben lévő gyerekek? Miért így küzdenek meg gondjaikkal és kihez tudnak kötődni?

Az ENSZ Gyerekjogi Egyezmény 25. évfordulóján azok a szakemberek osztják meg tudásukat, akik jó gyakorlataikkal válaszokat és választást adnak a gyerekeknek.

A rendezvény olyan szövetségben valósul meg, amelynek üzenete a közös felelősség és a kapcsolatok fontossága.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, az Országos Rendőr-főkapitányság és az Alapvető Jogok Biztosi Hivatala hívja közös gondolkodásra a gyerekekért felelős szakembereket 2014. 11.18-án, az ORFK Teve utcai épületében.

A PROGRAM bővebben

Indul az új Kék Vonal Chat!

 

Gyere, kattints a kezdő oldal regisztráció fülére és regisztráld magad, majd chatelj velünk az új Kék Vonal Chaten!

Ha korábban chateltél velünk, akkor is szükséges a regisztrációd a kezdőlapon, ezért ha eddig ezt nem tetted meg, regisztrálj és folytasd velünk a beszélgetést az új chatfelületen!

2014.08.11.

besz kezd

Külföldön már bevált az az online keresőmodul, amelyet a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, az ORFK és az Invitel közösen dolgoz ki a jövőben. A fejlesztési ötlet idén a civil kategóriában InnoMax Díjat kapott.

Magyarországon évente 12-13 ezer gyermek eltűnését jelentik a rendőrségnek. Sajnálatos fejlemény, hogy a szám növekvő tendenciát mutat. A csellengők 80-85 százaléka gondozásból, így gyermekotthonokból, nevelőszülőktől szökik meg. „A gyermekeltűnés nagyon sokarcú jelenség, amelynek európai szintű hasonlóságai vannak. Például a gondozásból szökés Európa-szerte nagyon magas arányt mutat" – magyarázta a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Bővebben...

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye

Az alábbi cikk az Országos Sajtószolgálaton jelent meg 2014. május 22-én

"Budapest, 2014. május 22., csütörtök (OS) - "Gyerek ne tűnjön el! Május 25. az Eltűnt Gyerekek Világnapja. Ezen a napon emlékezünk meg azokról a gyermekekről, akik eltűntek, elszöktek és nem kerültek haza. A Világnap alkalmából a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az Országos Rendőr Főkapitányság együttműködési megállapodást ír alá. Az együttműködés keretében szeretnénk ráirányítani a figyelmet azokra a gyermekekre is, akik megkerültek, de eltűnésük, szökésük okát tovább hordozzák, akik újra és újra útra kelnek.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az Országos Rendőr Főkapitányság együttműködési megállapodása az eltűnt gyerekekre irányítja a figyelmet. Történetükben a szökés egy pillanatkép. A szökés előzményeinek feltárása és veszélyes következményeinek, mint az áldozattá válás, a bűncselekményekbe való bevonódás prevenciója összefogásra sarkallja a rendőrséget és a civil szereplőt.

Az Alapítvány kiemelt célja a szökésben lévő, vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok és a hozzátartozók, szakemberek segítése. Az alapítvány 2008 óta működteti az Eltűnt Gyerekek Vonalát az ingyenesen elérhető 116-000 segélyszámot, ahol képzett ügyelők a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.

Az eltűnt gyermekeket a rendőrség keresi. Az Eltűnt Gyerekek Vonala és a rendőrség szoros együttműködése a gyermekeltűnés kapcsán olyan szakmai partnerség, amely az előzményekben és a következményekben rejlő kérdésekre adhat komplex választ.

T: +36 1 354 10 29; + 36 30 300 55 11
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kiadó: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány"

 

Az eredeti cikk a következő linken keresztül érhető el: LINK

Innomax Díjat nyert a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

innomax

innomax dij2014-ben először díjazott az Invitel civil szervezeteket, ebben a kategóriában első helyezett lett a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

A pályázati ötletünk egy olyan webes keresőmodul kidolgozása, amellyel hatékonyan lehet keresni az eltűnt gyerekeket a rendőrséggel való együttműködés keretében. A keresőmodul információkkal, állampolgári bejelentési lehetőséggel és a lokális keresést segítő letölthető plakáttal is segítené a családtagokat, szakembereket az eltűnt, vagy elszökött gyerekek keresésében.

Az Invitel díja abban segít minket, hogy a keresőmodul megfelelő profizmussal szolgálja az eltűnt gyerekek ügyét.

Nagyon büszkék vagyunk a díjra, köszönjük!

 

"Szökik, mert áldozat? Áldozat, mert szökésben van?" konferencia

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az Alepvető Jogok Biztosi Hivatala közös konferenciát rendez 2014. március 27-én
"Szökik, mert áldozat? Áldozat, mert szökésben van?"
címmel.

A konferencia szünetében sajtótájékoztató keretében együttműködési megállapodást ír alá a Kék Vonal Gyermekkrazi Alapítvány és az Alapvető Jogok Biztosa.

A konferencia az Európai Bizottság Daphne III. programjának támogatásával valósul meg.

A program letöltése...

A CSR Piac 2013 résztvevője a Kék Vonal

A hazai üzleti szféra társadalmi felelősségvállalásáról nyújt átfogó és objektív képet a CSR Piac, amelyet április 18-án a Dürer Rendezvényházban rendez meg a KÖVET Egyesület. A kiállítás fókusztémája a civil-vállalati együttműködés.

Várunk mindenkit szeretettel a Kék Vonal standjánál!

A programról itt olvashatsz.

iszkiri