Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai eseményének beszámolója

 

Kortársak közötti online szexuális zaklatás -
értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

 

eloadas

Április 3-án rendeztük meg szakmai eseményünket a kortársak közötti online szexuális zaklatás témájában. Tapasztalataink szerint a tanárok, gyerekekkel dolgozó szakemberek gyakran találkoznak a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg. A Kék Vonal ezért 2017 tavaszán indult projektjének keretében az angol Childnet International szervezettel, valamint a dán Save the Children-nel és a Central-Lancashire egyetemmel együttműködésben célul tűzte ki, hogy felkészítse a pedagógusokat és a szélesebb közösséget arra, hogy hatékonyan megakadályozza a fiatalok közötti online szexuális zaklatást, illetve megfelelően reagáljon arra.

A projekt során nagyban támaszkodtunk a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testületének (KVITT) tapasztalataira, így az esemény során is fontos szerepet kapott a gyerekrészvétel. A fiatal Kék Vonalasaink- Rácz Hajni és Varga Nikole - mutatták be az érdeklődőknek a Kék Vonal munkáját, illetve Molnár Csenge és Baranyai Judit beszéltek saját tevékenységükről a szervezeten belül.

A projekt részeként kutatást végeztünk, melynek eredményeit Suhajda Virág mutatta be a szakmai esemény résztvevőinek. A kutatás során jobb rálátást nyertünk a kortársak közötti online szexuális zaklatás elterjedtségére, illetve kérdőívek és fókuszcsoportok segítségével megismertük a fiatalok ezzel kapcsolatos tapasztalatait, a zaklatás fiatalokra gyakorolt hatásait, és a fiatalokat a segítségkérésben leginkább akadályozó tényezőket. A projektről és a kutatás eredményeiről részletesen tájékozódhattok az esemény során bemutatott bemutatóból, illetve a kutatási jelentésből.

A kutatásra építkezve így olyan oktatási anyagokat és képzést tudtunk kidolgozni, amelyek relevánsan válaszolnak erre a problémára. A létrehozott anyagokat teszteltük fiatalok és tanárok bevonásával, és ez alapján véglegesítettük. A szakmai esemény során Táler Orsolya mutatta be azokat az óravázlatokat, amelyeket a tanároknak, és gyerekcsoportokkal dolgozó szakembereknek fejlesztettünk ki.

Az óravázlatokon kívül elkészült egy tanári kézikönyv, melyből a pedagógusok rengeteg hasznos információt és tudást szerezhetnek a jelenség hátterében meghúzódó okokról, a gyakran előforduló áldozathibáztatás természetéről, és gyakorlati tippeket is kaphatnak a rendhagyó órák megtartásához.

Az oktatási segédanyagon kívül jelenleg még dolgozunk a pedagógusok támogatására szolgáló egyéb anyagainkon, valamint egy online képzést is kidolgozunk, melyek végleges változata 2019 nyarán lesz elérhető honlapunkon keresztül.

A szakmai esemény második felében inspiráló beszélgetéseket folytathattunk a résztvevőkkel az online szexuális zaklatás jelenségének mélyebb megértéséről, az iskolai prevenció lehetőségeiről, és a gyerekrészvétel / kortárs segítés módszereiről. A beszélgetésekben aktívan részt vettek Ifjúsági Tanácsadó Testületünk tagjai, akik saját korosztályuk szakértőiként osztották meg tapasztalataikat, szükségleteiket, véleményüket. A beszélgetések résztvevői is sokszor megszólították a fiatalokat és kérték ki véleményüket a különböző témákban. Reméljük, hogy a szakmai esemény során is sikerült szemléltetnünk a gyerekrészvétel egy jó gyakorlati példáját.

A szakmai eseményünk zárásaként két pilot tréninglehetőséget hirdettünk az érdeklődők számára, ahol felkeszítjük a szakembereket az óravázlatok hatékony használatára. A tréningek fél napos időkeretben május 8-án és május 22-én kerülnek megrendezésre budapesti helyszínen. Hamarosan facebook oldalunkon és honlapunkon találtok erről bővebb információkat, de az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen várjuk a kérdéseket, érdeklődéseket.

A projekt végére szeretnénk, ha valóban hatékony képzési eszközök állnának rendelkezésre ahhoz, hogy a fiatalokat megtanítsuk a biztonságos és felelős internet-használatra, bátorítsuk őket, hogy jelentsék ezeket a helyzeteket, és összességében ezáltal csökkenjen a közöttük előforduló szexuális zaklatás mértéke.

A szakmai eseményen bemutatott előadások és anyagok listája:

  1. Kék Vonal kamasz-szemmel
  2. KVITT bemutatkozás
  3. Suhajda Virág- DeShame projekt és kutatás ismertése
  4. Táler Orsolya- Oktatási segédanyagok ismertése
  5. Kutatási jelentés
  6. Tanári kézikönyv
  7. Oktatási segédanyag

 

iszkiri