Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Eltűnt Gyerekek

Eltűnt gyerekek? Kik is ők valójában?

2015-ben több mint 19 ezer, 2016-ban nagyjából 17 ezer bejelentés érkezett a rendőrséghez eltűnt gyerekekről. Az eltűnt gyerekek többséges szökésben lévő gyerek. 

Az bejelentések magas száma természetesen nem egy kisvárosnyi eltűnt gyereket jelent.​ Nem ritka, hogy tucatszor is eltűnik (nem megy haza, nem megy vissza időben a gyermekotthonba) ugyanaz a gyerek egy évben, és akkor az annyiszor jelenik meg a rendszerben. Úton vannak onnan, ahol lenniük kéne, mert oda születtek, vagy, mert a gyámhatóság így rendelkezett.

 

A gyerek onnan indul útnak, ahol neki nem jó, nem biztonságos, ahol a közeg nem megtartó. Ez a családból szökések esetében leggyakrabban érzelmileg, fizikailag vagy szexuálisan bántalmazó, kihasználó családot, illetve többszintű elhanyagolást, a​ személyes figyelem és elfogadás hiányát jelenti, vagy az egész családi életet megmérgező halmozott problémákat: alkoholizmus, egyéb függőségek, teljes egzisztenciális bizonytalanság. 

 

A megelőzés szempontjából a legfontosabb a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése. Ne fordulhasson elő, hogy gyerekeket éveken át bántalmaznak, elhanyagolnak a családjukban, mert ha későn kap a gyerek segítséget, akkor nincs az a nevelőszülő vagy lakásotthon, aki pótolni tudja az áldozatként töltött éveket! A családból szökések mögött sokszor olyan indulatkezelési, kommunikációs problémák, olyan érzelmi eltávolodás és szülői eszköztelenségek van, amiken lehet segíteni szülői tanácsadásokkal, családkonzultációval, családterápiával, de ehhez az kell, hogy a család kérjen, kapjon és elfogadjon el időben segítséget. Minden esetben, ahol a rossz bánásmód gyanúja felmerül, nagyon pontosan fel kell mérni, hogy milyen segítségre lenne szüksége a családnak ahhoz, hogy a gyerekek ott biztonságban éljenek, és időben meg tudja-e adni a rendszer ezt a segítséget?

 

Az eltűnt gyerekek nagy arányban gyermekotthonból szökésben lévő tizenévesek, akik közül sokan szinte folyamatosan úton vannak, újra és újra jelzik szökésükkel: a rendszerben van a hiba! A gyermekotthonok közege sem elég megtartó. Ami nem is csoda, hiszen sokkal nehezebb, a jelenlegi feltételek mellett szinte lehetetlen megtartó közeget biztosítani a bántalmazó, abuzáló családokból (gyakran túl későn) kiemelt gyerekeknek, akik életük első éveiben újra és újra csalódtak a felnőttekben, akik most ismét a bizalmukat kérik, hogy segíteni tudjanak nekik. 

 

Május 25. az Eltűnt Gyerekek Világnapja. Ez alkalomból hirdeti meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, hogy új szolgáltatással bővült szakmai programja: fényképes kereséssel is segítjük az eltűnt gyerekek mielőbbi megtalálását.

 

Az évente közel 17.000 bejelentett eltűnés mögött a gyermeki sorsokat, a gyerekarcokat szeretnénk meglátni és megláttatni. Feltárni a gondok, a bántások elől menekülni kényszerülő vagy soha – sehol biztonságosan nem kötődő tizenévesek helyzetét, és több szintű segítséget adni nekik és az értük aggódó családnak, hozzátartozóknak vagy szakembereknek is. Célunk, segíteni a kereséseket, hogy minél kevesebb időt töltsenek a gyerekek az áldozattá válás veszélyének kitéve, ismeretlen helyen, bizonytalan helyzetben.

 

A szolgáltatás csomag új eleme a www.eltuntgyerekek.hu oldalon elérhető fényképes keresés. Közösségi megosztásokon és nyomtatható plakátokon keresztül a 18 év alatti, rendőrség által is keresett gyerekek megtalálását, a szülő, gyám (törvényes képviselő) engedélyével, minden adatvédelmi szabályt és megfontolást követve a nyilvánosság erejével segítjük. A közösségi oldalak erejének kihasználásával reméljük a gyermekek mielőbbi megtalálását, miközben kapcsolatot tartunk az érintett szakemberekkel, és a hozzátartozókat érzelmileg támogatjuk.

 

Az alapítványunk képzett önkéntesi és munkatársai a 116 000 európai harmonizált hívószámon továbbra is ingyenesen, éjjel-nappal fogadják a szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok hívásait és a bajban lévő gyerekekért aggódó, gyermekeltűnéssel kapcsolatban segítséget kérő felnőttek megkereséseit. A Kék Vonal szorosan együttműködik a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatokkal, illetve nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban élő gyermek esetén a szakellátásban dolgozó szakemberekkel. Célunk, hogy a szökés - eltűnés hátterében álló tényezőket feltérképezzük és elősegítsük a gyermek érdekében álló változásokat, ezzel is megelőzve az eltűnés ismétlődését.

 

 

 

iszkiri