Közös célunk az öngyilkosságok megelőzése


Szeptember 10. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

Az öngyilkosság megelőzésének világnapján magánszemélyek és szervezetek fognak össze a világ számos pontján azért, hogy együttesen tegyenek az öngyilkosságok megelőzéséért, életek megmentéséért. A Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért adatai szerint évente több, mint 800 ezer ember válik az öngyilkosság áldozatává. Az öngyilkosság a 15. helyen áll a vezető halálozási okok listáján. Sajnálatos módon a 15-29 évesek körében a második leggyakoribb ok világszerte.

Amellett, hogy szeptember az öngyilkosság megelőzésének hónapja, a változások időszaka is: új tanév kezdődik a középiskolákban, egyetemeken. Ez fontos mérföldkő a fiatalok életében, de egyben egy nagyon nehéz időszak is, hiszen új társaságba kerülnek, elköltöznek otthonról, fokozódik az iskolai teljesítmény miatti nyomás.

Ma Magyarországon nagyon sok fiatal szembesül pszichés problémákkal, akár már 24. életévének betöltése előtt. Ezért kötöttünk együttműködést a gyerekeket és a 24 év alatti fiatalokat segítő Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal és megalkottuk a „Help a Friend in need" („Hogyan segíts bajban lévő barátodnak?") című útmutatót, amely segítségül szolgál az érzelmi válságról tanúskodó jelek felismeréséhez.

A Facebook fontosnak tartja az emberek közti kapcsolatok kiépítésének lehetőségét és a segítő szolgáltatások szükségességét, különösen a nehéz időszakokban. A Facebook felületén közvetlenül is bejelentheted az öngyilkossággal kapcsolatos tartalmakat, az aggasztó üzeneteket, képeket, öngyilkossági szándékra utaló megosztásokat. Csapatunk a hét minden napján, napi 24 órában várja a bejelentésedet és gondoskodik arról, hogy a bajban lévő ismerősöd eljuthasson segítő szolgáltatásokhoz.

Ha többet szeretnél tudni a Facebook öngyilkosság prevenciós munkájáról, kattints a következő linkre: FACEBOOK

A Facebook vezetői szerint:
„A kutatások azt mutatják, hogy az emberi kapcsolatok döntő jelentőséggel bírnak az öngyilkossági gondolatokkal küzdő fiatalok számára. Ezért a segítség és támogatás felajánlása gyakran életmentő lehet. Azért alkottuk meg a „Help a friend in need" útmutatót, hogy segítsünk a barátoknak és családtagoknak az érzelmi válságról tanúskodó jelek felismerésében és a tájékoztatásban, főként az életveszélyes helyzetekben."

Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője:
„A fiatalok egyre több időt töltenek online, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy online kérnek segítséget érzelmi válság idején. A szorongás, lelki krízis jeleinek korai felismerése nagyon fontos és ennek is egyre többször lehet helyszíne egy online közösségi tér. A segítség felajánlása, a barátok azonnali támogatása nagy jelentőséggel bírhat a krízisben lévők számára. Mindezek miatt fontos és hasznos kezdeményezésnek tartjuk, hogy a Facebook még hatékonyabban szeretne tenni az öngyilkosságok megelőzésért és büszkék vagyunk arra, hogy a gyakorlati útmutató kidolgozásában részt vehettünk."

Az útmutató elérhető a Facebook Family Safety Centre oldalán, illetve a Kék Vonal oldalán is. Szeptemberben a fiataloknak szóló, új Facebook reklámjainkban is meg fog jelenni.
Az útmutató letöltéséhez kattints a következő linkre: ÚTMUTATÓ

Ha több információt szeretnél az öngyilkosság megelőzéséről a Facebookon, kattints a következő linkre: FACEBOOK

Ha több információt szeretnél a Kék Vonal 116 111 Lelkisegély-Vonaláról, kattints a következő linkre: 116 111

iszkiri