Közösségi oldalak

A közösségi oldalak a tinik legkedveltebb és leggyakrabban használt weblapjai. A magyar tinik körében végzett felmérések szerint a kamaszok elsöprő többsége regisztrál ezeken az oldalakon, és saját profilt hoz létre magának.

Az EU KIDS ONLINE felmérés szerint az internetező magyar kamaszok háromnegyede használ közösségi oldalakat, és általában nagyon sok ismerőssel rendelkeznek ezeken az oldalakon, és előszeretettel állítják be úgy a profiljukat, hogy az a nagy nyilvánosság számára is elérhető legyen. (forrás: http://ithaka.hu/eu-kids-online/)

Pozitív oldalai

A közösségi oldalak rengeteg pozitív élményt okoznak és számos kihagyhatatlan pozitív lehetőséget, előnyt hordoznak. A tinik rendkívül könnyen, olcsón, gyorsan tudnak egymással kapcsolatot felvenni, követni tudják barátaik, ismerőseik életét, saját magukról hírt adhatnak.

Az önkifejezés egyik eszköze is az, hogy milyen profilt hoznak létre, milyen fényképet választanak profilképnek, milyen oldalakat kedvelnek, milyen ízlést tükröznek a like-olt oldalak, zenék, filmek, hírek, mely hírességeket követik, milyen játékokat játszanak stb.

Sok tininek ez az eszköze arra, hogy népszerűvé váljon, hogy pozitív színben tüntesse fel magát, és pozitív visszacsatolást kapjon a környezetétől, vagy akár ismeretlenektől. Ezért lehet presztízskérdés, hogy kinek hány ismerőse van, és hányan like-olnak egy- egy állapotfrissítést.

A közösségi oldalak végtelen lehetőséget adnak az ismerkedésre is , legyen szó pusztán barátkozásról vagy párkapcsolatról.

Milyen problémák merülhetnek fel a közösségi oldalak használata során?

Tapasztalataink szerint a legtöbb gond az online szövődött kapcsolatokhoz ,netes ismerkedéshez és kapcsolattartáshoz kötődik. Mivel a tizenéves korosztály életét teljes mértékben átszövi már az internet, a kapcsolatok kialakításának és ápolásának természetes közege lett számukra. Míg ez hatalmas előnyt is jelent számukra, ugyanúgy rengeteg kérdést is felvethet: pl. hogy találkozzanak-e személyesen olyanokkal, akiket közösségi oldalakon, vagy chat-en ismertek meg, megbízhatnak-e ezekben a kapcsolatokban. Előfordul, hogy kétségük merül fel abban, hogy valóban az –e akivel kapcsolatban állnak, akinek mondja magát. Nem ritkán okoz számukra csalódást egy – egy ilyen netes kapcsolat alakulása. Előfordulhat, hogy ezek a kapcsolatok máshogy alakulnak, mint ahogy ők képzelték, vagy olyan következményei vannak számukra, ami már veszélyt jelent számukra, mert pl. szexuális tartalmú képet kérnek tőlük, szexuális ajánlatokat kapnak , vagy visszaélnek az adataikkal.

A közösségi oldalakon sokszor az okoz gondot számukra, hogy az általuk feltöltött képek kikerülnek az ellenőrzésük alól, és mások más célokra használhatják fel őket, mint amire ők szánták eredetileg. Előfordulhat, hogy azok a fényképek, amiket ők csak a barátok számára akartak nyilvánosságra hozni, más honlapokon kerülnek közzétételre, ahol már azt sem tudják befolyásolni, hogy milyen kommentek érkeznek rá. Ennek a vége lehet az, hogy nemcsak a képeik kerülnek ki, hanem míg a bántó, sértő, lejárató hozzászólásokat is szembesülniük kell.

Ennek kapcsán felmerülő problémának az is, amikor fiatalkorú lányok magukról kihívó, esetleg kifejezetten szexis képeket készítettek, pl. azért, hogy a párjuknak küldjék el, azonban képekkel visszaélnek, és legrosszabb esetben akár tiltott gyermekpornográf oldalakra is felkerülhetnek.

Mind a közösségi oldalak, mind a chat illetve az instant messenger magában rejtik az internetes zaklatás, a cyberbullying veszélyét is. Ez a fogalom arra vonatkozik, amikor a gyermeket szándékosan ismétlődően megsértik, megalázzák, megfélemlítik, nevetségessé teszik, zavart vagy szégyenérzést okoznak neki, az új digitális technológiák használatának eszközével. Leggyakrabban kortárs bántalmazásról van szó, tehát gyermekek, tinik követik el, más tinik ellen. A zaklatás megvalósulhat a közösségi oldalakon, de ezen kívül azonnali üzenetküldőkön keresztül (skype), e-mailben, vagy telefonon, blog oldalakon stb.

Mire kell figyelniük a szülőknek?

A kutatások azt is mutatják, hogy a magyar szülők sajnos keveset tudnak arról, hogy a gyerekeik mit csinálnak a neten, mivel töltik ott az idejüket. Sokszor nem is ismerik azokat az oldalakat, amiket a gyerekük látogat, és arról sem lehet megfelelő elképzelésük, hogy ez milyen veszélyekkel járhat a gyerekek számára. Előfordulhat, hogy az internetes veszélyekre nem tekintenek valós veszélyként, azt gondolják, hogy amíg a gyermek otthon ül a gép előtt szobájában, addig nagy baja nem eshet. A legfontosabb, amit a szülőknek tanácsolni tudunk az az, hogy ne hagyja ezen a területen sem magára a gyermekét, igyekezzen nyomon követni, hogy mivel foglalkozik a neten, ott milyen élmények érik őt. Az is jó, ha időről időre ellenőrzi, hogy milyen információk vannak fenn a gyermekéről a neten, nyilvánosan elérhetően.

A korlátozás, túlzott szabályozás sokszor nem válik be, ráadásul nem is szolgálja azt a célt, hogy a gyerekek megtanulják biztonságosan használni az internetet, illetve felismerni a kockázatokat.

Az a fontos, hogy olyan kapcsolat legyen a szülő és a gyermek között, ami lehetővé teszi, hogy a gyerek bizalommal forduljon a szülőhöz akkor is, ha valami rossz történt. Sokszor látjuk azt, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen rossz élményről mesélnek a Kék Vonalnak, nem merik elmondani a szülőknek, hogy mi történt velük, illetve nem tudják, hogyan tegyék, főképp azért mert félnek a retorzióktól, pl. attól, hogy a szülők majd letiltják az internetről. Ezért inkább segítséget sem kérnek. Másrészt sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor magukat is kicsit hibásnak érezhetik, mert mondjuk felelőtlenül töltöttek fel magukról valamit (akár egy túlzottan kihívó fényképet), és tartanak a szülői reakciótól, ám ettől függetlenül segítségre is szükségük lenne. Ezeken átsegít az, ha a gyermek azt érzi, hogy bármit megoszthat a szülővel.

Szülő és a közösségi oldalak

A legtöbbet akkor tehetjük a gyermekünkért, ha beszélgetünk velük azokról az élményekről, amelyeket a közösségi oldalak használata során, facebookozás alkalmával szereznek, és nyitottan állunk hozzá, hogy az ő szokásaikról, tevékenységeikről, motivációkról még többet megtudjunk.

Akkor tudunk hitelesen kommunikálni a gyerekekkel ezekről a kérdésekről, ha mi magunk is felkészültnek és járatosnak érezzük magunkat a témában. Ezért fontos, hogy szülőként mi is ismerjük pl. a facebookot vagy más online eszközt és szerezzünk saját tapasztalatokat!

Néhány fontos átgondolnivaló a közösségi oldalak kapcsán

adatvédelmi beállítások ismerete: érdemes végignézni az egyes oldalak adatvédelmi beállításait, hogy ismerjük azok a módokat, hogy hogyan lehet beállítani, hogy ne kaphassunk kéretlenül ismeretlenektől bejelölést, üzenetet, hogy egyes képek ne jelenjenek meg az üzenőfalunkon, vagy csak bizonyos személyekkel oszthassuk meg. stb.

zaklató, sértő tartalmak (posztok, képek, üzenetek) elleni fellépés – jelentési lehetőségek

jelszó használata: érdemes a jelszavakat minél gyakrabban változtatni, és minden online felülethez más- más jelszót használni. Kifejezetten ügyelni kell arra, hogy a legtöbb oldal automatikusan is elmentheti a beírt jelszavakat, így könnyebb hozzáférni a profilunkhoz.

Ezeket a kérdésköröket érdemes a gyerekekkel is átbeszélni, felmérni, hogy mennyire ismerik az adatvédelmi lehetőségeket, illetve hogy hogyan használják a jelszavaikat.

Bejelöljük –e a gyerekünket, nyomozzunk-e utána a neten?

Sok szülőben felmerül, hogy a legegyszerűbb módja a gyermekek védelmének, ha ismerősök a közösségi oldalakon, és szigorúan ellenőrzik a gyerekek tevékenységeit. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen lépést érdemes a gyerekekkel átbeszélni, és közös döntést valamint szabályokat hozni erre vonatkozóan. A gyerekek sokszor pont arra használják a profiljukat, hogy azzal az önálló identitásukat kialakítsák, felépítsék, és ezt szülői korlátozás vagy monitorozás nélkül szeretnék megtenni, így érezhetik a magánéletükbe való durva beavatkozásnak, ha a szüleik figyelik az állapot frissítéseiket, esetleg kommentelnek a fényképeik alatt vagy online „rendre utasítják őket". Épp ezért családi konfliktusokat generálhatnak ezek a helyzetek.

Mind általánosságban véve, mind a közösségi oldalakra vonatkozóan közös családi szabályokra van szükség, ami egyaránt érvényes minden családtagra (szülőre, gyerekre egyaránt), ezek betartása esetén talán nincs is szükség folyamatos online ellenőrzésre, nyomozásra. Olyan kérdésekre hozhatunk szabályokat, mint pl.:

  • Milyen információkat szabad közzétenni, melyeket nem?
  • Melyek azok a fényképek, amelyek megoszthatóak, beleférnek, melyek nem?
  • Kiket jelölünk be ismerősnek, és kiket nem?
  • Mennyi időt töltünk a közösségi oldalakon naponta?
  • Mi az, amit a szülők tudta nélkül megtehet a gyerek, és milyen esetekben kell a szülőket bevonni?
  • Mit kell tenni bántó, sértő tartalmak észlelésekor?

last

Ha további kérdése van arról, hogy hogyan segíthet, hogy gyermeke biztonságosan használhassa a közösségi oldalakat, hívjon minket a 116 111-es számon!

Családbiztonsági Központ a Facebookon:  https://www.facebook.com/safety

Szülőknek szóló rész: https://www.facebook.com/safety/groups/parents/

iszkiri