Kérdések és válaszok a Pokémon Go játékról

Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a Pokémon Go alkalmazásról. Útmutató szülőknek a zsebszörnyek világához: honnan indult? Mit lehet tudni? Tényleg veszélyes lehet? És egyáltalán... mi is ez a játék? Megkerestük a válaszokat!

Hogy kezdődött ez az egész?

A 90-es évek közepén egy bizonyos Satoshi Tajiri álmodta meg a projektet, melynek neve az angol "Pocket Monsters" szavak összevonásából jött létre. A fókuszba ezek a bizonyos zsebszörnyek kerültek, melyek egyedi hangulatú univerzumára először Game Boy kézikonzolos játékokat, majd rajzfilmeket és számos egyéb médiaterméket építettek. Ennek a tovább fejlesztése, az elmúlt nyár nagy divatja: a Pokémon Go. No de mi az a Pokémon Go? Egy okostelefonra letölthető játék, amely a híres rajzfilm figurákat felhasználva lehetővé teszi, hogy a játékos a telefon kamerájának és GPS funkcióinak segítségével keresse meg a Pokémonokat a való világban. A játékos  a Pokémon-univerzumban különböző zsebszörnyetegeket gyűjt, nevelgeti és fejlesztgeti azokat, majd pedig harcba küldi őket.  A Nintendo és a Niantic Labs közös munkájának eredményeként teheti mindezt egy kiterjesztett valóságban, ahol az ismerős környezet és a virtualitás találkozik. A játékos az aktuális tartózkodási helye szerinti térképen látja a karakterét és a játék egyéb kellékeit. Ahogy a játékosok haladnak a valós térben különböző Pokémonok tűnnek fel: patkányok, kígyók, sárkányok, egyéb mesés figurák, amiket foglyul lehet ejteni. A befogható Pokémonok mindig változnak, nem csak attól függően, hogy merre jár a játékos, hanem attól is, hogy éppen milyen napszak van.

Tényleg kicsábít a szabad levegőre?

Igen, ez egy olyan játék, amit nem nagyon lehet a szobába kuksolva játszani! Sőt még mozogni is kell hozzá J Az ötlet alapja, hogy a játékos ki mozdul a lakásából és a való világban jár-kel, hogy elkapja Pokémonokat. Ráadásul, a különböző fajtájú figurák más-más területeken találhatók, más-más napszakban. Továbbá, nem csak már kifejlett Pokémonokra lehet vadászni, hanem lehet tojásokat is keresni, és az úgy nevezett inkubátorokban kikelteni őket. Viszont ez csak egy kis plusz testmozgással működik: ha a játékosok ki akarnak kelteni egy ritka Pokémont, akkor sétálniuk kell, van, hogy 5 km távolság is szükséges ahhoz, hogy a tojás kikeljen.

Van a játéknak korhatára?

13 év az alsó korhatár. (Az amerikai adatvédelmi szabályok szerint a 13 év alattiak szüleinek alá kell írnia egy engedélyt, hogy bármilyen adat tárolható legyen a gyermekeikről.)

Elérhető a Pokémon Go Magyarországon is?

Magyarországon július közepe óta elérhető a játék Android, és iOS készülékeken is.

Ingyenes?

A játék ingyenesen letölthető és játszható. Azonban, sok más játékhoz hasonlóan, ahogy a játékosok szintet lépnek szükségük lehet PokéCoins-okra, amik a Pokémon Go fizetőeszközei. A játékosok a PokéCoins-okért vehetnek Poké Labdák, amik szükségesek a Pokémonok elfogásához. Persze arra is van lehetőség, hogy a játék során szerezzék meg a PokéCoins-okat, de gyorsabb megvenni őket. 100 PokéCoinhoz 360 forintért juthatunk, a legnagyobb csomagban pedig 36.000 forintba kerül 14500 PokéCoin. Költség lehet még, hogy mobilinternet kell a játékhoz és a telefont is gyakrabban kell töltőre tenni, ha játszunk.

Mik azok a Pokémon Gym-ek, és Pokéstop-ok?

A Pokémon Gym olyan, mint egy edzőterem, ahol a játékos lesz a kis szörnyek edzője, és megtaníthatja az elfogott Pokémonjait harcolni. A Pokéstopokban pedig a játékosok a foglyul ejtett Pokémonjaiknak vehetnek nassolni valót, vagy épp gyógyszert. Az edzőtermek való világbeli helyszínei legtöbbször nyilvános helyek: templomok, bevásárló központok, víztornyok, múzeumok, stb. A háttér technológia lehetővé teszi, hogy olyan helyek váljanak Pokéstoppokká, amelyekre rendszeresen rákeresnek az emberek a telefonjukon.

Kikkel érintkeznek a játékosok?

Habár a játékban nincs beépített chat funkció, a játék folyamán mégis valószínű, hogy beszélgetésbe elegyednek a játékosok, miközben élelmet keresnek a Pokéstopjukban, az edzőteremben képzik ki Pokémonjaikat, vagy azok harcolnak egymással, vagy épp csak egyazon helyszínen vadásznak egy-egy ritka fajtára.

pokemon
Képernyőkép a játékból. Illusztráció

Hogyan lehet harcolni a Pokémonokkal?

Amikor a játékos eléri az 5. szintet, lehetősége van, hogy kieressze harcolni a Pokémonját. Erre akkor van lehetőség, ha van egy másik játékos is a közelben, tehát a játékosoknak ugyanazon a helyszínen kell tartózkodniuk, hogy a Pokémonjaik harcolni tudjanak.

Biztonságos?

A játék, az offline életben betartandó biztonsági szabályok és kellő körültekintés mellett alapvetően biztonsággal játszható. Ugyanakkor a játékosok figyelmetlensége már sok balesethez vezetett a telefont nyomkodva többen nekiütköztek dolgoknak, elestek, vagy épp veszélyes helyekre tévedtek. Azt is fontos figyelembe venni, hogy a való világ változásaihoz képest a játék mindig lemaradásban lesz, tehát nem biztos, hogy mindig biztonságos, vagy éppen gyerekeknek való helyre csábít egy-egy zsebszörny.

Milyen veszélyeket rejthet még a játék?

Szükséges egy Google fiók a játékba való bejelentkezéshez, és az alkalmazás automatikusan engedélyezi magának a Gmail-hez és a Google Drive-hoz való hozzáférést, melyek így könnyebben feltörhetővé válnak. Továbbá biztonsági szakértők felfedezték a játék egy rossz szándékú verzóját, melyet letöltve a játékos telefonja megfertőződik egy távoli felhasználót engedélyező vírussal, mely lehetővé teszi, hogy távolról átvegyék az irányítást a játékos telefonja felett. Rablásokat, lopásokat is jelentettek be a játék kapcsán, hisz a tolvajok könnyen elcsalogathatják a játékosokat akár egy másik játékosnak álcázva magukat. A játékon belül van egy „csábítás” nevű eszköz, aminek segítségével egy csomó Pokémont lehet egy helyre csábítani 30 percre. Természetesen a többi játékos is látja a térképen, ha a Pokémonok gyülekezni kezdenek, azonban előfordulhat, hogy rossz szándékkal használja valaki ezt a funkciót, és csak az a célja, hogy rengeteg embert egy helyre csábítson, akik a telefonjaikkal vannak elfoglalva, így könnyebbé válhat például a zsebtolvajlás.

 Többet szeretnél tudni? Összegyűjtöttünk 10 további tippet szülőknek!

 

Összeállításunk az alábbi cikk alapján készült: http://parentzone.org.uk/article/pokemon-go-parents-guide

 

iszkiri