6 tipp, hogy mit tehetsz, ha bajba kerültél az interneten

Kínos fotók a neten, heccből közzétett privát üzenetek, nem a nagyközönségnek szánt hang- és videófelvételek. Bárki válhat visszaélések áldozatává: gyerek vagy felnőtt, magánember vagy szervezet. Fontos tudni, mit tehetünk ilyen helyzetekben. Lépten-nyomon utolérnek bennünket az értesítések. Könnyen előfordulhat, hogy olyan tartalom kerül fel az internetre, amit nem oda szántak a felvételeken szereplők. Te mit tennél ilyen helyzetben? Mi hat pontban összefoglaltuk tippjeinket!

 it biztonsag

1. Az internetet klassz dolgokra lehet használni. Megoszthatod rajta a trendi zenéket vagy saját készítésű fotóidat, videóidat, gondolataidat. A lehetőségek határtalanok… Fontos azonban, hogy végig biztonságban érezd magad! Gondold végig, hogy kiknek szánod a posztodat és milyen beállításokat állítasz be, kik fogják azt végül látni.

2. Talán nem is gondolnád, de sokszor már a párbeszéd is segíthet megoldani a problémát! Jelezd a posztolónak, ha úgy érzed jogtalanul került ki valamilyen felvétel rólad az internetre. Sok esetben csak az információ hiánya jelenti a konfliktust, de ha már megfogalmaztad, hogy mi zavar téged, akkor könnyebben találtok olyan megoldást, ami számodra is elfogadható.

3. A legfontosabb, hogy ne maradj egyedül ebben a helyzetben! Nagyon nehéz lehet egy zaklatás titkát és annak minden rossz érzését magadban tartani. Ha akad a környezetedben olyan felnőtt, akiről azt gondolod megértene és talán segíteni is tudna, jelezd neki, hogy bajba kerültél!

4. Kérj segítséget! Ha eredménytelenül zárulna a párbeszéd, te magad is be tudod jelenteni a káros vagy illegális tartalmakat a www.biztonsagosinternet.hu oldalon, ahol szakemberek segítenek abban, hogy azok mihamarabb lekerüljenek onnan.

5. Tudnod kell, hogy a kép- és hangfelvételek, videók vagy más személyes adatok a te hozzájárulásod nélkül nem kerülhetnek nyilvánosságra! Ha valaki ilyet tesz, azzal személyiségi jogaidat sérti, ami bűncselekmény. Ilyen esetben a rendőrséghez is fordulhatsz!

6. Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, keress minket! A Kék Vonal Internet Helpiline szolgáltatását eléred az éjjel-nappal elérhető és ingyenesen hívható telefonszámunkon a 116-111-es számon és megtalálsz minket a neten is: http://kek-vonal.hu/index.php/hu/interaktiv-kapcsolatok

+1 Ahogyan azt az első pontban írtuk, az internet klassz dolog. Légy te is tudatosabb, hogy biztonságban érezhesd magad és tartsd tiszteletben mások jogait is, amikor feltöltesz valamit vagy közzéteszed a posztod.

iszkiri