Hogyan reagálj a közösségi médiában?

A tizenévesek több mint háromnegyede napi 3 óránál többet internetezik, 40%-uk pedig napi 4 óránál is többet tölt a világhálón lógva, derül ki egy 2019-es magyar kutatásból (Be Social, Magyar tinik a neten, 2019). Idejük nagy részét különböző közösségi oldalak böngészésével, képek megosztásával, egymás bejegyzéseinek olvasgatásával, influencerek követésével, chateléssel töltik. A közösségi oldalak használata, a különböző online profilok létrehozása szinte természetes a gyerekek számára és gyakran a 13 éves korhatárt nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva, jóval fiatalabb korban regisztrálnak a különböző oldalakra.

Gyakran a szülők és a tanárok sem lepődnek meg, ha egy gyereknek a közösségi oldalon több száz ismerőse van és különböző felületeken van jelen párhuzamosan.

De ki segít ezeknek a gyerekeknek eligazodni a különböző közösségi felületeken? Miből fogják tudni, hogy az adott bejegyzés, amit látnak megfelel e a valóságnak? Hogy hogyan reagáljanak az idővonalukon megjelenő bejegyzésekre vagy a képeik alatt felbukkanó hozzászólásokra? Hogy mit tehetnek, ha sértő, vagy bántó tartalmat látnak? Hogy egyáltalan hogyan illik, hogyan kellene viselkedni az online térben, a közösségi felületeken?

Nem csak a gyerekek, a felnőttek is támogatásra szorulnak e téren, hisz úgy tűnik a netikett, mint olyan, a betárcsázós internettel egy időben kihalt. A társas érintkezés alapszabályai elvékonyodni látszanak a közösségi felületek kommentszekcióiban, ezért nagyon fontos, hogy a családokban központi témává váljon a közösségi médiában való viselkedés és megnyilvánulások kérdésköre is. Ehhez gyerekek és felnőttek figyelmébe egyaránt ajánljuk az alábbi plakátot néhány tippünkkel, ami jó beszélgetésindító lehet a témában.

 

Nyomtatható változat

Digitális változat

 

iszkiri