Megbízható tartalom vagy álhír?

Az internet tele van félrevezető információkkal, manipulált videókkal, áltudományos, elfogult, kattintásvadász tartalmakkal. Ma már nem csak a közösségi médiában és kamu híroldalakon találkozhat ezekkel az internethasználó, hanem a hagyományos híroldalak felületein is.

A tizenévesekre is rengeteg hír zúdul a közösségi média oldalakon, és a videómegosztó felületeken keresztül. Sokszor a félelmet keltő neten terjedő kihívások is egy-egy álhírrel kezdődnek, melyek vírusként terjednek az interneten a felhasználók megosztásai által, ezzel keltve még nagyobb félelmet és szorongást, szülőkben és gyerekekben egyaránt. A tizenévesek is hajlamosak a szenzációhajhász cikkek megosztására és továbbküldésére, anélkül, hogy ellenőriznék annak hátterét, megalapozottságát. Előfordulhat, hogy egy-egy túlzó hír szorongást, rossz érzéseket kelt a bennük.

Nagyon fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, tizenévesekkel erről is, mutassunk meg nekik tipikusan hamis híreket, kérdezzünk rá, hogy ők maguk találkoztak e ilyennel, alaposan elemezzünk egy-egy gyanús tartalmat. Ehhez segítségül hívhatod a következő poszteren található 10 kérdést és szempontokat:

Digitális verzió

Nyomdai verzió

 

 

iszkiri