Sextortion: szexuális tartalmú internetes zsarolás

A kamaszkori pszichoszexuális fejlődés természetes velejárójaként a fiatalokban fokozódik az autonómia iránti vágy, hajlamosabbá válnak a kockázatvállalásra, folyton keresik az izgalmakat és a rövidtávú nyereségeket. Nagyon fontossá válik számukra a környezetük, különösen a kortársak visszajelzése, így az álprofilok mögött rejtőzködő rossz szándékú felnőttek manipulációjának áldozatává válhatnak. 

Mi az a szexuális tartalmú internetes zsarolás (sextortion)? 

Az angol sextortion, azaz a szexuális tartalmú netes zsarolás során általában egy álprofil mögött rejtőzködő felnőtt próbálja az online térben megismert gyerekeket/fiatalokat rábírni arra, hogy magukról szexuális tartalmakat osszanak meg vele. A szexuális tartalom megszerzését követően azzal fenyegeti áldozatát, hogy amennyiben nem küld több hasonló képet/videót, a szexuális  tartalmat megosztja a fiatal családjával, barátaival, osztálytársaival. Az elkövető személyes találkozót, szexuális szolgáltatást is követelhet az áldozattá váló fiataltól. Máskor a gyermekpornográf képek terjesztésével pénzszerzés az elkövető célja. 

 

Az Europol adatai szerint az áldozatok 78 %-a lány, 16 %-a fiú, 6%-uknál pedig nem dönthető el a nem a bejelentés alapján. Az áldozatok életkora 8 és 17 éves között mozog, jellemzően a lányok esetében találjuk a fiatalabb áldozatokat. Az áldozatok átlagéletkora 15 év.

A szexképekre és -videókra hajtó támadók jellemzően férfiak, akik egyedül követik el a bűncselekményt, a megszerzett anyagokat azonban megosztják. Többnyire lányokat próbálnak megkörnyékezni. Nem ritka, hogy modellkedéssel, alakformálással kapcsolatos fórumokon vadásznak önbizalom-hiányos áldozatokra, akiket segítséget ajánlva hálóznak be.

Van azonban egy másik elkövetői típus is, amelyik pénzt próbál kizsarolni a megszerzett anyagokkal. Itt mindkét nembeli elkövetők előfordulhatnak, nemritkán szervezett bűnözői csoportok tagjai is, és szívesebben választanak fiú áldozatot. A felmérés alapján a pénzszerzést célzó zsarolás a ritkább – de az is lehet, hogy ezekre az esetekre egyelőre még kevésbé látunk rá. A fiú áldozatoknál jellemzőbb lehet, hogy az áldozatok szégyenérzete miatt rejtetten maradnak az esetek.  Az Europol kutatása szerint a szégyenérzeten túl az áldozatokat szintén akadályozza a segítségkérésben, hogy nincs ismeretük a jelenségről, nem tudják hova fordulhatnak, mit tehetnének.  

Ha szívesen beszélgetnél a gyerekeddel a témáról, de nem tudod, hogyan fogj neki, javasoljuk, hogy nézzétek meg együtt a Europol által készített következő kisfilmet: https://www.youtube.com/watch?v=UQgaxjjfiJs&t=

 

Forrás:  

Europol, Online sexual coercion and extortion as a form of crime affecting children, Law enforcement perspective, 2017

iszkiri