Mennyit időt töltenek a tinik a neten?

A tizenévesek több mint háromnegyede napi 3 óránál többet internetezik, 40%-uk pedig napi 4 óránál is több időt tölt a világhálón lógva. Csak minden ötödik (19%) tini mondja azt, hogy maximum 2 órát tölt netezéssel, és mindössze 2%-uk azt, hogy 1 óránál kevesebb időt szán rá. Derül ki a Be Social 2019 februárjában közzétett kutatásából, melyben több, mint 9000 fiatalt kérdeztek meg internetezési szokásaikról.

 

1 óránál kevesebbet  2,31% 209
Legfeljebb 2 órát 19,03% 1725
3-4 órát  39,76% 3605
4 óránál is többet  38,91% 3528

ÖSSZESEN

9067


 

Tehát a gyerekek háromnegyede tölt az internet virtuális világában hosszú órákat, olyan zárt Facebook, Messenger, Viber vagy Insta csoportokban, amelyekbe a felnőttek nem, vagy nagyon kevéssé látnak bele. De sokszor zárt csoport sem kell hozzá, hiszen a fiatalok többsége már elvándorolt a felnőttek által kedvelt közösségi oldalakról olyan újabb és újabb applikációk által kínált virtuális terekbe, ahol azoknak a felnőtteknek nyoma sincs, akikkel nap, mint nap találkoznak. 

 

A tizenévesek a leggyakrabban használt közösségi felületek sorában az Instagramot tették első helyre, második helyre a Messenger, harmadik helyre a YouTube került. A Facebookot a Snapchat is beelőzi, a TikTok és a Pinterest zárják a listát. Nem gondoljuk, hogy pedagógusként feladatod lenne ezeknek az alkalmazásoknak az ismerete, főként, hogy rendszeresen változik az aktuálisan legtrendibb felületek listája. A lényeg, hogy nyitottan fordulj a gyerekek felé, és hagyd, hogy ebben a témában ők vezessenek. Érdeklődj tőlük a legtrendibb felületekről és arról ők miért szeretik használni ezeket, így jobban megérted miért lógnak folyton a neten.

 

Források:

https://besocial.hu/magyar_tinik_a_neten/be_social_Magyar_Tinik_a_Neten_2019_02_13_grafikonok.pdf

A Be Social Nagy Facebook Körkép c. tanulmányából kiderül, hogy míg a Facebook továbbra is nagyon népszerű az idősebb, különösen az 55 év feletti korosztályban, addig a fiatalok egészen más platformokat keresnek a kapcsolattartásra és tájékozódásra. https://besocial.hu/2018/09/fizetnenek-e-a-magyarok-a-facebook-hasznalatert-kiderul-a-nagy-facebook-korkepbol/

 

deSHAME projekt kutatási összefoglaló:

https://kek-vonal.hu/images/Project_deSHAME_Full_Report-ilovepdf-compressed.pdf

iszkiri